Joi, 23 Noiembrie 2006 - 06:24 AM Aleg.RO: 24 de chiulangii au omorat la Senat legea alegerilor europene

Publicat de: Florin NEGRUTIU

Gândul Nechezaturi in Parlament

Senatorii s-au dat din nou, in spectacol, la discutiile pe marginea legii alegerilor europene .

Cel mai incins meci s-a purtat intre Gheorghe Funar (PRM) si Gyorgy Frunda (UDMR). "Limba maghiarilor este o limba a cailor", s-a exprimat la un moment dat Funar, iar dinspre grupul udemerist i-a raspuns un cor de nechezaturi.

Top 3. Proiecte masacrate de portocaliii chiulangii

modificarea Codului de procedura penala (proiect picat)

Legea Curtii de Conturi (nesupusa la vot din lipsa de cvorum de aproape trei luni)

Legea statutului functionarilor publici din Administratia penitenciarelor (nesupusa la vot din lipsa de cvorum)

Coalitia a reusit din nou sa fie ridiculizata la Senat de PSD si PRM, care au respins, ieri, lejer, proiectul guvernamental de organizare a alegerilor europene. if(typeof(ord)=="undefined")ord=Math.random()*10000000000000000; document.write('); "Este un atentat la interesul national", le-a batut obrazul senatorilor opozitiei liberalul Puiu Hasotti, suparat ca acestia au preferat sa-si arate muschii in loc sa lase orgoliul deoparte si sa sustina proiectul puterii. "Daca ati fi venit la serviciu, v-ati fi putut trece legea!", a pus degetul pe rana senatorul PRM Valentin Dinescu.

De fapt, pesedistii si peremistii nici macar nu au votat impotriva, ci s-au abtinut (au fost 54 voturi pentru,

29 abtineri, un vot neexprimat), lasandu-i pe liberali, democrati, conservatori si udemeristi sa moara de boala lor "istorica" - chiulul. Ba, parca pentru a le da senzatia ca pot sa-si treaca proiectul, sapte pesedisti si peremista Verginia Vedinas au votat la deruta "pentru". Doru Ioan Taracila spunea ca, dupa ce si-a dat seama ca "aliatii" nu vor putea nici de aceasta data sa stranga randurile, el a decis sa voteze legea, incalcand ordinul lui Mircea Geoana, pentru ca el, de principiu, este "pentru proiect".

Ca sa-si treaca o lege organica la Senat, Puterea are nevoie de 69 de voturi, ceea ce inseamna ca practic nimeni nu poate lipsi. In mod ideal, puterea ar putea strange 71 de voturi. Ieri au lipsit 24, dintre care doi sefi de partide din coalitie, Dan Voiculescu si Marko Bela. Motivatiile chiulangiilor sunt si ele "istorice": unii sunt ministri, altii euroobservatori. Potrivit datelor de mai jos, majoritatea insa chiulesc de-a dreptul.

De la PNL au fost prezenti 17 din 27. Au lipsit: Adrian Cioroianu (observator PE), Cristian David (ministru), Daniel Ilusca, Mihai Lupoi, Alexandru Mortun (observator PE), Nicolae Vlad Popa (observator PE), Aron Ioan Popa, Ionut Popescu, Ovidiu Radoi, Radu Stroe (ministru).

De la PD au fost 14 din 20. Au lipsit: Radu Berceanu (ministru), Vasile Blaga (ministru), Marin Bobes, Dorel Jurcan, Maria Petre (observator PE), Radu Tarle.

De la PC au fost 6 din 11. Au lipsit: Dan Voiculescu, Silvia Ciornei (observator PE), Gheorghe Copos, Codrut Seres (ministru), Irinel Popescu.

De la UDMR au fost 7 din 10. Au lipsit: Marko Bela (ministru), Verestoy Attila, Szabo-Karoly Ferenz (observator PE).

Neputandu-se aduna, reprezentantii coalitiei i-au acuzat pe cei din opozitie de lipsa de patriotism. Kovacs Eckstein Peter a "deplans" comportamentul PSD si PRM, care n-au inteles ce important este proiectul alegerilor europene pentru tara. Puiu Hasotti a devenit apocaliptic: "Ati asistat la un moment incredibil: PSD si PRM au votat impotriva participarii Romaniei cu parlamentari in PE!".

Mircea Geoana a motivat votul pesedist prin faptul ca partidul vrea alegeri uninominale pentru PE, iar PRM prin temerea ca legea in discutie creeaza premisele fraudarii alegerilor.

In realitate, ceea ce s-a intamplat ieri in Senat a fost doar o demonstratie de forta a opozitiei si o confirmare a faptului ca, de luni bune, puterea este minoritara in Camera superioara. Legea va fi probabil "reparata" la Camera Deputatilor, camera decizionala. Cererea PSD privind votul uninominal pentru PE este considerata de ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, drept o gafa: "In aceeasta chestiune, domnul Geoana a facut o mare incurcatura. Potrivit reglementarilor europene, utilizarea votului uninominal pentru alegerile europarlamentarilor este interzis". florin.negrutiu@gandul.info


(560 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Florin NEGRUTIU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

24 de chiulangii au omorat la Senat legea alegerilor europene | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64019584655762 seconds.