Marți, 05 Decembrie 2006 - 06:16 AM Aleg.RO: PNL, PD si Basescu sustin Cabinetul minoritar Tariceanu

Publicat de: Mihai SOMFELEAN, Lil

Gândul Iesirea Partidului Conservator de la guvernare l-ar putea obliga pe premierul Calin Popescu Tariceanu sa vina in fata Parlamentului cu noua propunere de ministru al Economiei si Comertului . Conform articolului 85 din Constitutie, in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, presedintele Romaniei revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, seful statului isi va putea exercita aceasta prerogativa numai pe baza aprobarii Parlamentului, la propunerea primului-ministru.

Or, iesirea PC din Executiv a modificat componenta politica a Cabinetului, iar nominalizarea unui ministru al Economiei de la PNL, PD sau UDMR este o consecinta a acestui lucru. if(typeof(ord)=="undefined")ord=Math.random()*10000000000000000; document.write(');

Liberalii si pedistii incearca insa sa evite un vot in Legislativ, bazandu-se pe ambiguitatea acestei prevederi. Astfel, spun liderii celor doua partide, componenta politica a Guvernului nu se schimba atunci cand un partid iese de la guvernare si cand intra in Executiv o noua formatiune.

Deocamdata, PNL si PD nu au reusit sa se inteleaga asupra sefiei Ministerului Economiei si Comertului, lasata libera dupa demisia lui Codrut Seres de la PC. Ieri, la sedinta CNC al Aliantei, liberali au pretins postul de ministru, propunand PD sa ia cele doua posturi de vicepremier libere, precum si toti secretarii de stat si sefii de agentii guvernamentale care apartinusera PC. Dupa doua ore de discutii, sedinta s-a intrerupt pentru cateva minute, timp in care, se pare, liderii PD l-au sunat pe Traian Basescu. Reveniti la sedinta CNC, democratii au sustinut ca aceasta propunere este inacceptabila, intrucat partidul a renuntat deja la un post de vicepremier si nu este interesat sa preia un altul.

Pedistii au propus targul invers, adica sa ia liberalii vicepremierul, secretarii de stat si sefii de agentii si sa cedeze PD Ministerul Economiei. Dupa trei ore de certuri, sedinta s-a terminat fara nici o concluzie, mai ales ca UDMR pretindea si ea sefia MEC. A ramas ca toti cei trei sefi de partide - Calin Popescu Tariceanu, Emil Boc si Marko Bela - sa discute aceasta chestiune si sa ajunga la un acord. Din cauza certurilor din Alianta s-a amanat si intalnirea de la Palatul Cotroceni, dorita de presedintele Traian Basescu. Seful statului l-a sunat, ieri dimineata, pe premier si l-a convocat, la ora 16.00, la Palat, impreuna cu liderii PD, pentru a stabili nominalizarile la Ministerul Agriculturii si la cel al Economiei. Discutia sefului statului cu cele doua partide ar putea avea loc astazi. Liberalii declarau, aseara, ca sunt dispusi sa cedeze MEC pentru udemeristul Iuliu Winkler, decat sa il dea PD.

Liberalii nu au avut succes nici in ceea ce priveste alegerile anticipate. Conform unor surse, liderii PNL, in frunte cu Tariceanu, le-au propus pedistilor declansarea de alegeri anticipate anul viitor, in conditiile unei paritati pe listele parlamentare si a rotatiei pe postul de premier. Astfel, in primii doi ani de dupa alegeri premier ar fi fost Tariceanu, urmand ca, viitorii doi ani ai mandatului, PD sa il desemneze pe seful Guvernului. Pedistii au refuzat, amanand orice discutie despre anticipate pana in ianuarie. Ministrul Transporturilor Radu Berceanu nu a ratat prilejul sa-l ironizeze pe Tariceanu si i-a amintit acestuia ca, timp de doi ani, a refuzat cu indarjire oferta constanta a PD de a face anticipate.

Premierul stia bine ca va fi refuzat, intrucat, la intalnirea de duminica seara de la Palatul Victoria, cu presedintele Traian Basescu, seful statului i-a spus clar ca nu crede ca ar fi bine sa aiba loc vreo discutie despre anticipate acum, inaintea Consiliului European de iarna. Conform unor surse, Basescu a sustinut ca se teme ca statele europene sa nu aduca in discutie, la summit-ul de la Bruxelles, decisiv pentru aderarea Romaniei la UE, instabilitatea politica din tara. Presedintele l-a sfatuit pe premier sa guverneze cu un Cabinet minoritar. "Asa a fost si pana acum, pentru ca, oricum, PC nu vota legile Guvernului", ar fi spus Basescu. El a tinut sa ii avertizeze pe liberali sa nu negocieze cu PSD si a facut referire directa la relatiile foarte stranse dintre presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc.

Traian Basescu s-a angajat sa discute si cu platformistii lui Theodor Stolojan si sa le ceara sa nu mai vorbeasca despre faptul ca vor vota impotriva Guvernului, el promitand si ca PD nu se va retrage de la guvernare. Seful statului nu a precizat insa cat va putea sa reziste un Guvern minoritar, aceasta fiind si cea mai mare temere a premierului. Presedintele liberal crede ca va fi lasat in offside de un eventual acord al PD cu PSD si ca Guvernul va fi trantit in Parlament atunci cand le va conveni celor doua partide. De altfel, PNL si PD s-au averizat, ieri, reciproc, sa nu colaboreze cu social-democratii. Dupa sedinta CNC, purtatorul de cuvant al Aliantei, Adriean Videanu, a anuntat ca nici unul dintre cele doua partide nu este interesat de cooperarea cu PSD. mihai.somfelean@gandul.info, liliana.ruse@gandul.info


(468 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Mihai SOMFELEAN, Lil


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

PNL, PD si Basescu sustin Cabinetul minoritar Tariceanu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71570801734924 seconds.