Sâmbătă, 03 Februarie 2007 - 07:16 AM Aleg.RO: Puterea sta mai prost ca oricind in Parlament

Publicat de: Lucian Gheorghiu

Cotidianul

Noua sesiune parlamentara gaseste actuala putere descoperita in ambele Camere . Guvernul minoritar are nevoie de majoritati de conjunctura pentru a impune legi organice.

Cea de a sasea sesiune a celei de-a cincea legislaturi incepe luni, fara a se sti cu exactitate care sint majoritatile in cele doua Camere ale Parlamen-tului. In Camera Deputatilor, Guvernul se sprijina matematic pe 51 de voturi ale PNL, 50 - PD, 22 - UDMR, 18 - minoritati, 20 - PLD (chiar daca platformistii sint dusmani declarati ai premierului Tariceanu, vrind-nevrind, ei vor sustine proiectele venite de la Palatul Victoria, datorita relatiei cu PD) si 8 - independeti. In total, 169 de voturi, cu trei mai mult decit sint necesare pentru a trece o lege organica.

La Senat, actuala coalitie sta si mai prost: PNL - 21 de voturi, PD - 22, UDMR -10, PLD - 8, independenti - 1. Un total de 62 de voturi, cu 7 sub numarul minim de voturi pentru a trece o lege organica.

PC si PLD arbitreaza toate meciurile

In aceasta sesiune, un lucru este cert: conservatorii vor juca rolul de arbitri in ambele Camere. La Senat, atit coalitia, cit si opozitia au nevoie obligatoriu de voturile PC pentru a trece initiative legislative organice. La Camera Deputatilor, puterea, chiar daca are matematic citeva voturi in plus, tot are nevoie de sprijinul PC, pentru a suplini pe cei zece europarlamentari si eventualii absenti. Opozitia, chiar daca ar beneficia de ajutorul PC, nu-si va putea trece initiativele legislative cu caracter organic, din cauza ca totalul deputatilor PSD, PRM este de 137, si nici cu cele 19 ale conservatorilor si 4 ale unor independenti pro-PSD nu ajung sa stringa cele 166 de voturi necesare. In ambele Camere, parlamentarii lui Stolojan vor putea, de asemenea, sa „cenzureze“ propunerile legislative ale fostilor colegi din PNL, in cazul in care nu sint agreate de democrati.

Majoritati de conjunctura

In noua sesiune parlamentara, o serie de proiecte de lege vor genera dispute aprinse si majoritati de conjunctura. Capul de afis il va detine pachetul legislativ privind Siguranta nationala, care va fi promovat de deputatii PNL. In privinta acestor legi se contureaza doua tabere: PNL, UDMR, PC si Minoritatile, pe de o parte, PD, PSD si PRM, de cealalta parte. Abaterea legilor liberale de la linia Cotroceniului va avea drept principal adversar pe democrati, iar optiunile PSD si PRM sint apropiate de cele ale variantei agreate de servicii, serios modificate de liberali. Numeric, aceasta tabara este mai mare si prin amendamente ar putea sa transforme radical proiectele liberalilor.

Probleme mari vor fi la Senat cu legea ANI (varianta Macovei nefiind agreata de PSD, PRM si PC), precum si cu legea CNSAS si a deschiderii arhivelor nationale (neagreate de PSD si PRM). Ultimele doua legi, au sanse sa treaca la Camera Deputatilor (camera decizionala) cu sprijinul PC.

Un semn de intrebare il ridica la Camera si soarta Legii lustratiei, unde tot PSD si PRM sint total impotriva, decizia fiind in mina democratilor.  Nu in ultimul rind, actuala sesiune va sta sub semnul posibilei declansari a procedurilor de suspendare a sefului statului.

Proiecte de lege restante, prioritati UE

* PL privind aprobarea OUG nr. 58/2005 pentru modificarea Legii nr. 301/2004 - Codul penal si a Legii nr. 294/2004 privind executarea pedepselor.

* PL AL serviciului de transport public local.

* PL pentru modificarea si completarea Legii patronatelor nr. 356/2001.

* PL privind aprobarea OUG nr. 55/2006 pentru modificarea Codului muncii.

* PL pentru modificarea si completarea Legii nr. 94/1992 privind Curtea de Conturi.

* PL privind aprobarea OUG nr. 50/2006 privind unele masuri pentru asigurarea bunei functionari a instantelor judecatoresti si a parchetelor.

* PL privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate  (ANI).


(575 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Lucian Gheorghiu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Puterea sta mai prost ca oricind in Parlament | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69964909553528 seconds.