Joi, 08 Februarie 2007 - 05:59 AM Aleg.RO: Soarta lui Basescu, la mana judecatorilor pusi de PSD

Publicat de: Florin NEGRUTIU

Gândul Cine sunt judecatorii

Petre Ninosu - fost parlamentar si ministru PDSR, fost consilier al lui Ion Iliescu, sta in functie pana in 2010 .

Nicolae Cochinescu - fost procuror general, decorat de Ion Iliescu pentru "merite deosebite", a mentinut recursurile in anulare impotriva sentintelor definitive in justitie privind retrocedarea unor imobile abuziv confiscate de regimul comunist. Trimis in functie in 2001 pentru 9 ani.

Ion Predescu - fost parlamentar si ministru al Justitiei PDSR, a fost pus de partid in functie pe ultima suta de metri, in 2004, va sta la Curtea Constitutionala pana in 2013, cand va avea 86 de ani.

Acsinte Gaspar - fost parlamentar si ministru PDSR, mandatul ii expira in 2013. if(typeof(ord)=="undefined")ord=Math.random()*10000000000000000; document.write(');

Serban Viorel Stanoiu - pus in functie in 2001, cu sprijinul majoritatii PSD si la cererea lui Ion Iliescu, pentru o perioada de sase ani.

Aspazia Cojocaru - numita pe ultima suta de metri a fostei guvernari PSD, apropiata a lui Adrian Nastase, cu care era colega de catedra la o universitate particulara. Sta pana in 2013.

Ioan Vida - judecator din 2001, cu sustinerea grupului majoritar PSD, mandatul sau dureaza pana in 2010.

Kozsokar Gabor - fost parlamentar UDMR, membru al Curtii din 1998, mandatul sau expira anul acesta.

Tudorel Toader - trimis in functie din 1996, mandatul ii expira anul acestaJudecatorii Curtii Constitutionale se afla in pragul unui test important: sa permita suspendarea mai usoara a presedintelui, renuntand la principiul pe care l-au aparat cu consecventa, ca "regulile nu se schimba in timpul jocului" sau sa declare neconstitutionala varianta pesedista a referendumului, tradandu-si tocmai grupul politic care i-a inventat?

Desi coalitia PSD-PRM-PC-PNL, care a votat marti Legea pesedista a referendumului, spune ca actul normativ in discutie n-are nicio legatura cu suspendarea presedintelui, lucrurile stau pe dos. Sunt trei procese politice strans legate intre ele:

1. Suspendarea presedintelui. PSD va depune lunea viitoare cererea de suspendare la Birourile Permanente ale Parlamentului. Curtea Constitutionala va da apoi un aviz consultativ, iar tot acest traseu face ca propunerea de suspendare sa se voteze in perioada 20-22 februarie. In cazul probabil in care Basescu e infrant de Parlament, cetatenii vor fi chemati la referendum pe 30 martie.

2. Legile referendumului. Sunt doua: Prima e a PSD (votata la Camera, contestata de PD la Curtea Constitutionala si trimisa la promulgare la Cotroceni) care prevede: a) ca presedintele e demis cu votul a jumatate plus unu din numarul celor prezenti la scrutin; b) ca intre referendum si orice fel de alegeri trebuie sa treaca minimum sase luni. In ipoteza foarte previzibila ca Traian Basescu va retrimite legea inapoi la Parlament, termenul cel mai optimist pentru promulgare ar putea fi undeva prin iunie, estimeaza specialistii din PSD. De aceea, ei isi pun sperante foarte mari in legea a doua a referendumului, cea a PD, pe care Traian Basescu, conform legii, nu poate sa o retrimita Legislativului, pentru ca a mai facut-o o data. In PSD s-a sunat mobilizarea ca astazi legea sa treaca de Senat, saptamana viitoare sa intre in dezbaterea Camerei si sa fie amendata ca si prima lege, iar pana la eventualul referendum din 30 martie sa fie deja in vigoare. Cu o conditie: Curtea Constitutionala sa-i dea verde.

3. Alegerile europene. Daca legea referendumului intra in vigoare si se ajunge la referendumul de demitere, ele nu pot fi organizate mai devreme de septembrie-octombrie.

Din cate se vede, principalul arbitru va fi, in perioada urmatoare, Curtea Constitutionala. Aceasta ar putea sa-l ajute pe Traian Basescu pentru ca:

A decis ca regulile nu se schimba in timpul jocului, permitandu-le presedintilor celor doua camere, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, sa ramana in functie, in ciuda schimbarilor de regulament ale Aliantei D.A.

A confirmat acelasi principiu al neretroactivitatii saptamana trecuta, cand a decis ca, pentru actualul mandat, alesii locali care-si parasesc partidul nu pot fi sanctionati cu pierderea functiei.

La fel de adevarat este ca judecatorii chemati sa decida au posibilitatea sa devina cu adevarat utili partidului care i-a propus. Sapte dintre cei noua membri ai Curtii Constitutionale au fost, de-a lungul timpului, denumiti "judecatorii rosii" fie din pricina trecutului lor in slujba regimurilor Iliescu, fie din cauza ca au fost sprijiniti sa ajunga in functie de diferiti lideri pesedisti. Patru au detinut diferite demnitati in stat - Petre Ninosu, Nicolae Cochinescu, Ion Predescu, Acsinte Gaspar. Serban Viorel Stanoiu a fost asociat grupului din cauza "vinei" de a fi sotul Rodicai Stanoiu, fost ministru pesedist al Justitiei. Aspazia Cojocaru si Ioan Vida au fost pusi in functie sub regim Adrian Nastase. florin.negrutiu@gandul.info


(543 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Florin NEGRUTIU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Soarta lui Basescu, la mana judecatorilor pusi de PSD | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69794797897339 seconds.