Vineri, 08 Aprilie 2016 - 05:19 AM ARTE: Desen, pictura, sculptura/ de Ziarul de duminica

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Ziarul de Duminica 07 .04.2016

Haggadah lui Arik Brauer

Primaria Municipiului Bucuresti prin creart ? Centrul de Creatie, Arta si Traditie prezinta in premiera in Romania, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman de la Viena, expozitia Muzeului Evreiesc din Viena, ?Din generatie in generatie. O noua Haggadah de Arik Brauer? (foto 1). Expozitia are loc in perioada 5-15 aprilie la Galeria creart (Piata Alexandru Lahovari nr. 7). Haggadah este cartea pe care evreii o citesc in prima noapte de Paste, in care se vorbeste despre sclavia in Egipt si miracolele facute de Dumnezeu. ?Haggadah? inseamna spunere, povestire.

Arik Brauer (n. 1929) a intemeiat ?Scoala Vieneza de Realism Fantastic? impreuna cu Rudolf Hausner, Ernst Fuchs, Wolfgang Hutter si Anton Lehmden. A realizat diverse scenografii, printre altele pentru Opera de Stat din Viena, Opera din Paris si Opera din Zürich. Din 1965 Arik Brauer traieste alternativ la Viena si in satul artistilor Ein Hod din Israel. In Viena a realizat ?Casa Brauer?, iar in Haifa proiectul de arhitectura ?Castra?. Intre 1986-1997 a predat in calitate de profesor la Academia de Arte Plastice din Viena, iar in anul 2001 si-a deschis propriul muzeu, in districtul 18 din Viena.

Arik Brauer a creat o noua Haggadah, ilustrand in maniera proprie povestea exodului evreilor din Egipt. Cele 24 de lucrari de arta au fost prezentate in premiera la Muzeul Evreiesc din Viena.

 

?Arhivele? Gabrielei Bodin

Intre 31 martie si 7 mai, la Galeria Galateca poate fi vazuta expozitia ?Archive? de  Gabriela Bodin (foto 2). Stilul cu care s-a impus Gabriela Bodin este cel al portretelor realizate intr-o maniera contemporana, exprimand aproape intotdeauna o melancolie grea, plina de sensuri. ?In prezent, stilul meu este inspirat si format de  gesturile de miscare ale personajelor din tablourile lui Francis Bacon, importanta carnii pe care o acorda Lucian Freud si atmosfera misterioasa a portretelor lui Rembrandt. In tablourile mele predomina melancolia si singuratatea, pentru acest lucru folosesc o alegere limitata de culori, mai ales in mod obsesiv negrul. Pictez persoane cu putine expresivitati ale chipului, cu intentia de a crea atmosfere reci si in acest mod fundalul negru il aleg pentru a exprima singuratatea, folosind culori acrilice si in ulei cu bitum pe panza. Dau o mare importanta luminii si umbrelor care se modeleaza dupa ea.? Lumini si umbre care caracterizeaza destinul unui emigrant si singuratatea pe care noi toti am incercat-o, atunci cand am venit in Italia.? 

Gabriela Bodin este o artista italiana, de origine romana (nascuta la Focsani, 1983), considerata a fi o speranta a noului val de pictura figurativa. A avut expozitii in galeriile Living Art Gallery (Hungerford UK), Ghiggini (Varese), OpenArt Milano, Oldrado da Ponte (Lodi), PasspArtout Galley (Pero), D?art Visual (Mennagio), Arte Elite (Arcore), Galgarte (Bergamo), Moitr? (Torino), muzeul Arcos (Benevento).
 

Sapte - Mihai Ungureanu

La Atelier 030202 (Sala Noua TC, str. Sfanta Vineri nr. 11, Bucuresti), coordonat de Mihai Zgondoiu este deschisa din 30 martie pana in 25 aprilie expozitia ?Sapte?  a lui Mihai Ungureaneau (foto 3). Curatoare: Simona Vilau.

Mihai Ungureanu (n. 1976) a studiat la Departamentul de Sculptura din cadrul Universitatii de Arte din Bucuresti, cu Darie Dup si Mircea Spataru, absolvind studiile masterale in 2007. Personalitatea sa artistica este una discreta, dar constanta, artistul dedicandu-se lucrului in atelier si cercetarilor personale. ?Sapte?  este cea de-a patra sa expozitie personala, dupa debutul petrecut in 2007, la galeria Atelier 35 din Bucuresti.
?O expozitie personala nu necesita intotdeauna un titlu, mai ales atunci cand  formele, povestile lucrarilor si dispozitia acestora in spatiu sunt explicite si nu cauta o umbrela comuna pentru a fi puse impreuna intr-un context. Sculptorul Mihai Ungureanu este dedicat finisajelor precise, rigorii formale si unei corectitudini a muncii de atelier, intr-un stil clasic, aproape romantat, insa aceste trasaturi nu il feresc de microbul societatii contemporane, al retelelor de socializare sau al mediului digital de prelucrare a imaginii. 
Influenta lor in lucrari este evidenta, atat in ceea ce priveste combinatiile de materiale vechi si noi, lucrate manual sau ready made, cat si in ceea ce priveste felul in care rezolva niste teme clasice auto-impuse. Obiectele sunt vivace, pline, formele armonioase si generoase descriu fiinte pline de personalitate, carora nu le lipseste umorul sau cadrul prin care isi releva o stare precisa sau o trasatura definitorie. Mimul, Ganditorul, Gemenii, Saritorul, Sfiosul sau Somnorosul sunt personaje anonime surprinse in mijlocul unei actiuni, care ne trimit catre teme antice, misterioase, intalnite in sculptura. Piesa centrala, personaj feminin ambiguu ? Venus din Milo sau Alba-ca-Zapada, inchide intr-un mod misterios septetul. Insa ele mai au ceva, elemente care le plaseaza in contemporaneitate, mici semne distinctive sau scurtcircuite ideatice create prin asocieri discrete de signalistica a zilelor noastre plasata peste sau in obiecte, ca o semnatura.? Simona Vilau 


(3297 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Desen, pictura, sculptura/ de Ziarul de duminica | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64539623260498 seconds.