Vineri, 16 Septembrie 2005 - 07:12 AM Aleg.RO: La ONU nu e totul să participi

Publicat de: Bogdan CHIRIEAC

Gândul Președintele României, Traian Băsescu, a participat la sediul ONU din New York, împreună cu alți peste 170 de șefi de stat și de guvern, la o sesiune menită să reformeze organizația. Creată în 1945, ONU s-a dovedit utilă în perioada războiului rece. După 1990, organizația a intrat într-un con de umbră. Marcată de corupție la nivel înalt, birocrație și ineficiență, ONU părea că a ratat intrarea în secolul XXI. Organizația a fost resuscitată spectaculos, odată cu intervenția americană în Irak, în 2003. Lipsa consensului Națiunilor Unite și, în special, opoziția Franței a arătat că avizul ONU nu mai înseamnă mare lucru, dar lipsa lui este o problemă gravă, chiar și pentru puternicii lumii.



Traian Băsescu a participat la ONU în calitate de șef de stat, dar și de președinte pentru o lună al Consiliului de Securitate, onoare pe care țara noastră o va exercita în această toamnă. Discursul scris al domniei sale, așa cum a fost încredințat mass-media internaționale, a fost pe linie cu punctul de vedere occidental. ONU nu s-a reformat nici de data asta, dar un prim pas tot a fost făcut. Altminteri, organizația nu a reușit să ajungă nici măcar la o definiție comună asupra noțiunii de terorism, Occidentul și statele arabe având puncte de vedere diferite. Cei care l-au auzit vorbind pe Traian Băsescu de la înalta tribună a organizației s-or fi gândit probabil că și translatorii de la ONU trebuie să mănânce o pâine. La 15 ani de la Revoluție, după experiențele traumatizante cu engleza ale domnului Iliescu, ar trebui, poate, ca președintele României în anul 2005 să fie mai lesne de înțeles, măcar într-o limbă principală de circulație internațională. A lua lecții de engleză, indiferent de vârstă, nu este nici pe departe o rușine. Însuși Bill Clinton, nativ american, a luat lecții de engleză pe când era președinte al S.U.A.

Reuniunile-gigant cum a fost cea de la ONU nu permit, din cauza timpului scurt, contacte bilaterale de substanță. Și totuși, cu puțină abilitate și o diplomație eficientă, avionul prezidențial cu prețioasa sa încărcătură de miniștri și consilieri, plus presă care a corespuns din punct de vedere politic, nu ar fi ars kerosenul dus-întors până în America doar pentru o participare formală la sesiunea ONU. Astfel, președintele Traian Băsescu ar fi avut ocazia să-și completeze ceea ce i-a lipsit în martie la precedenta sa vizită în America, atunci când a primit binecuvântarea politică din partea președintelui Bush: dimensiunea economică a relației cu America. Întâlnirea cu președinții de mari companii ar fi putut atrage atenția acestora asupra posibilităților de investiții, atâtea câte sunt, în România. Iar aici limba nu ar fi fost un handicap, multinaționalul având capacitatea de a-l înțelege și pe Bush, și pe liderii africani. Al doilea element ce a dezavantajat România a fost puținătatea contactelor președintelui Băsescu cu omologii săi din Uniunea Europeană. Chiar dacă Chirac sau Schroeder au lipsit – primul e bolnav, al doilea are alegeri duminică – acest lucru nu ar fi trebuit să-l facă pe liderul de la București să-și fixeze centrul de greutate al întâlnirilor bilaterale pe Republica Moldova, Albania, sau Irak. E adevărat că, având un ministru de Externe de mică anvergură, dar mare aroganță, nici intrările actuale ale României spre Europa nu mai sunt spectaculoase. Președintele Băsescu ar fi trebuit însă să insiste pentru scurte întrevederi cu mai mulți lideri din UE, în care până la urmă și un simplu hăhăit sau o invitație la Golden Blitz tot ar fi fost profitabilă: în definitiv ăștia suntem, luați-ne și pe noi la voi! În general, în politica externă simpla participare la un eveniment de anvergură este suficientă. În cazul României, aflată în fața examenului la UE, rezultatele concrete și punctele ce pot fi acumulate cu orice prilej sunt mult mai importante decât simpla participare.


(628 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Bogdan CHIRIEAC


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

La ONU nu e totul să participi | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66222095489502 seconds.