Joi, 01 Decembrie 2005 - 12:27 PM Aleg.RO: În oglinda retrovizoare (1 decembrie 2005)

Publicat de: ---

AMOS News Din temele de prima pagină ale ziarelor din 1 decembrie Ziua Națională a României ignorată de parlamentari

Pentru prima dată în ultimii 15 ani Ziua Națională a României nu va fi aniversată în Parlament. Și asta din cauza bolii cronice de care suferă parlamentarii de câteva săptămâni: chiulul în masă. Întrunite ieri dimineață, Birourile reunite ale celor două Camere au hotărât să nu mai organizeze o sedință solemnă cu ocazia zilei de 1 Decembrie. Motivul invocat de conducerile celor două Camere este mai mult decât penibil: nu au mai avut timpul necesar organizării unui astfel de eveniment. Mai exact, nu au reușit să trimită invitațiile corpului diplomatic din țară, fără de care festivitățile nu se puteau ține. 'O ședință festivă nu se poate face pe picior..., nu sunt condiții și nu facem o improvizație de Ziua Națională', s-a justificat Nicolae Văcăroiu.

Bunele maniere de la înălțimea prezidului Camerei Deputaților

Vicepreședintele liberal al Camerei Deputaților, Dan Radu Rușanu, a cedat nervos, marți seara, și a înjurat în plină ședință. Prezidând lucrările, Rusanu a impus adoptarea rapidă a proiectului de buget pe anul 2006 și a expediat cele 1.000 de amendamente ale opoziției într-un mod cu totul neelegant. El a fost auzit spunând 'dă-le în p... mă-sii de amendamente'. Supărat, peremistul Gheorghe Funar, unul dintre senatorii cu cele mai multe propuneri de amendare, a depus ieri o sesizare la Birourile Permanente ale celor două Camere, cerând pedepsirea liberalului. 'Este incalificabil acest comportament. (...) Președintele de ședință Dan Radu Rușanu și-a permis de la microfon să tragă niște înjurături ca un birjar. Este o rușine pentru Parlamentul României să aibă un vicepreședinte care înjură de mamă', a comentat Funar. Acesta susține că va aduce drept probă stenograma ședinței, iar, în cazul în care Rușanu ar nega, ar trebui 'internat'. În replică, liberalul afirmă însă ca nu și-ar fi permis niciodată să vorbească în acest fel, chiar dacă modul în care au fost redactate amendamentele lasă mult de dorit. 'Este o percepție greșită a senatorului Funar', a comentat ironic Rușanu. Birourile Permanente ale celor două Camere se vor pronunța săptămâna viitoare asupra sesizării lui Funar și a eventualelor sancțiuni.

Emil Boc: 'Autostrada Bechtel se va construi'

Lucrările la autostrada Bechtel vor fi reluate cât de curând, în acest sens existând și o susținere politică, a spus primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, în urma ședinței cu autoritățile locale din Transilvania, la care a fost invitată și o delegație guvernamentală, condusă de primul-ministru. 'Am făcut un calcul, care arată că de această autostradă vor beneficia 11 milioane de români din 22 de județe', a spus Boc. El a afirmat că, ieri, a discutat cu ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, care se afla în plină negociere cu reprezentanții Bechtel. Acesta l-a asigurat pe primarul Clujului că, până la sfârșitul acestui an, contractul va fi semnat într-o formă care să nu încalce Legea concurenței.

Bani mai puțini de la Uniunea Europeană

România va trebui să se mulțumească cu mai puțini bani europeni (din cei 30 miliarde de euro între 2007-2013), dacă propunerea de buget a președinției britanice a UE va fi adoptată la summit-ul din 15-16 decembrie. Raportând proiecțiile existente la propunerile britanice, ar putea fi vorba de sume care s-ar putea reduce cu două-trei miliarde de euro între 2007-2013. Pentru obținerea unui acord pentru bugetul pe termen lung, președinția britanică va propune lunea viitoare, cu zece zile înainte de summit, Consiliului Uniunii Europene un proiect de buget care, în esență, privește reducerea ajutoarelor pentru statele nou intrate în Uniune la 1 mai 2004. Cheia propunerii ar fi o reducere cu 10 la sută a ajutoarelor regionale pentru cele 10 state (în jur de 16 miliarde de euro), dar și scăderea fondurilor acordate pentru dezvoltare rurală. Totalul sumei cu care ar urma să fie redus bugetul UE, potrivit propunerii britanice, s-ar ridica la 30 de miliarde de euro.


(468 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

În oglinda retrovizoare (1 decembrie 2005) | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.30902695655823 seconds.