Sâmbătă, 03 Decembrie 2005 - 05:51 AM Aleg.RO: Viza de flotant la Bruxelles

Publicat de: ---

Gândul Liberalii Popa si Cioroianu, colegi de apartament Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa împarte acelasi apartament cu colegul sau de partid Adrian Cioroianu . Cei doi au închiriat, în apropiere de Parlamentul European din Bruxelles, un apartament cu doua camere, pentru care platesc, doar chiria, 800 de euro. ?Am închiriat un apartament nemobilat, pentru ca e mai ieftin. Am cumparat mobila ?ieftina? de la Ikea. Nu ma deranjeaza sa mai stau cu cineva, pentru ca avem fiecare camera si baia lui?, declara Popa. El spune însa ca toate cheltuielile cu apartamentul vor creste, pentru ca vor trebui platite facturile la gaze, caldura, apa calda si telefon. Popa prefera însa sa plateasca o suma mai mare decat alti colegi euroobservatori, în primul rand pentru ca apartamentul este aproape de locul de munca: ?Traficul e infernal în Bruxelles!?. In al doilea rand, senatorul liberal e multumit ca se simte ca acasa: ?De fiecare data cand vin, am unde sa trag. Imi gasesc toate la locul lor. Daca ai sta la hotel, de fiecare data ar trebui sa împachetezi si sa despachetezi tot, de la trusa de barbierit, la papuci?. Cand parlamentarii europeni se reunesc la Strasbourg, Popa sta la hotel, unde plateste în jur de 65 de euro pe noapte. Dar aici e o smecherie: senatorul nu se cazeaza în Strasbourg, ci într-un orasel german, la cativa zeci de kilometri de granita cu Franta. ?Vin cu masina la Strasbourg, dar tot îmi convine mai mult decat sa platesc peste 200 de euro pe noapte, în oras?, afirma senatorul liberal.
Pedisti la doua stele
Europarlamentarii PD sunt mai cumpatati. Pentru a le ajunge cei 268 euro primiti ca diurna, democratii se cazeaza la hoteluri ieftine. De exemplu, deputatii PD Roberta Anastase si  Monica Iacob Ridzi au stat, de la începutul activitatii de observatori în Parlamentul European, la hoteluri de doua stele, unde camerele nu depasesc 110 euro pe noapte. ?Am auzit ca unii colegi si-au închiriat apartamente, dar noi nu facem asa ceva pentru ca nu are rost. Stam doar cateva zile la Bruxelles sau Strasbourg si preferam sa stam la hoteluri de doua stele pentru a ne ajunge banii si pentru transport si mancare?, a declarat Monica Iacob Ridzi. Potrivit deputatului PD, pana acum nu a platit pentru hotel decat între 90 si 110 euro pe noapte.
Buruiana, disperata
?Statutul de euroobservator e jalnic. E jenant sa te duci la Bruxelles si sa te cauti de bani prin buzunare?, se plange deputatul PRM Daniela Buruiana-Aprodu.
Ea adauga ca, din cei 268 de euro pe zi, e greu sa-ti platesti o camera de hotel de circa 180 de euro pe noapte, sa-ti achiti taxiul si sa mai si mananci într-un loc decent. Daniela Buruiana e suparata pe diplomatii romani din misiunile de la Bruxelles si Strasbourg, care nu-i ajuta pe parlamentarii veniti de la Bucuresti sa-si gaseasca un hotel corespunzator. ?Stam pe internet si ne cautam cazare. Unele hoteluri sunt frumoase în poze, dar cand ajungi acolo, camerele sunt vai de capul lor?, povesteste Buruiana caznele vietii în strainatate. Ea adauga ca misiunile diplomatice romanesti habar nu au de soarta euroobservatorilor, care, din lipsa de bani, cauta hoteluri de maximum doua stele.
?Eu am gasit greu la Strasbourg un hotel de doua stele, la care camera pe noapte e 140 de euro. La Bruxelles însa, e mai greu, caut de fiecare data?, precizeaza deputatul PRM.
Daniela Buruiana e furioasa  si pe cei de la TAROM, care, ?probabil în dispret si în bataie de joc, programeaza cursele la ore inumane?. ?Plecam la Bruxelles la sase dimineata, asa ca ne sculam la trei noaptea ca sa ajungem la aeroport. La Bucuresti ne întoarcem la 12 noaptea, uneori si mai tarziu?. Potrivit Danielei Buruiana, euroobservatorii romani îsi deconteaza cu întarziere biletele de avion. ?Se strang mii de euro, pe care îi dam din buzunar, iar deconturile întarzie?, ne-a explicat deputatul PRM.
Pesedistii, din vile, în garsoniere
Pentru a scapa de grija hotelului, Silvia Ciornei, euroobservator din partea Partidului Conservator, si-a închiriat o garsoniera la Bruxelles. ?Nu pot sa va spun cat ma costa, dar ma încadrez în banii primiti de la Parlamentul European. De fapt, toti banii pe care îi primesc merg pe cazare si mancare. Si pot sa-mi cumpar o ciocolata din aeroport cand ma întorc!?, ne-a spus Ciornei. Garsoniera e la circa 30 de minute de mers pe jos de Parlament, iar, uneori, senatorul PC ia autobuzul pana la serviciu. Silvia Ciornei n-a primit nici un ajutor de la misiunea diplomatica romaneasca pentru a-si gasi un hotel mai ieftin: ?Nici n-am apelat la oficialii romani. Mi-am gasit garsoniera prin cunostinte?.
Si pesedistii spun ca nu este nici o învarteala munca de euroobservator. Nu numai ca nu ramai cu bani, dar mai trebuie sa aduci si de acasa. De pilda, explica Titus Corlatean, nu poti sa-ti inviti colegii din grupul parlamentar la o masa fara sa scoti 100-150 de euro din buzunar. ?Nu putem sa-i ducem la fast-food?. In privinta cazarii, majoritatea parlamentarilor PSD si-au închiriat garsoniere la Bruxelles, pe care dau de la 600 de euro în sus pe luna, în functie de locatie. La Strasbourg, unde stau doar patru zile pe luna, sunt nevoiti sa plateasca, pentru hotel, în jur de 100 de euro pe noapte. (Doroteea Voicu, Florin Negrutiu, Liliana Ruse, Mihai Somfelean)


(911 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Viza de flotant la Bruxelles | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29600882530212 seconds.