Vineri, 18 Februarie 2005 - 09:48 AM Aleg.RO: Athanasiu: "Nu alegem o conducere doar ca sa menajam orgolii"

Publicat de: Victor Bratu

evenimentulzilei Se agita din nou apele in Partidul Social Democrat Senatorul Alexandru Athanasiu, presedinte al Consiliului National al PSD, redeschide dezbaterea legata de reforma PSD. Opiniile acestuia sint radicale si vor crea, cu siguranta, valuri in interiorul fostului partid de guvernamint, care parea resemnat ca viitorul ii este trasat exclusiv de Ion Iliescu.

Ati refuzat pina acum sa discutati despre situatia din PSD.
Am considerat ca responsabilitatea unui lider politic consta si in a-si exprima opiniile in interiorul forurilor statutare ale partidului din care face parte. In mod evident, opiniile nu trebuie ascunse, dar totul trebuie facut intr-o ordine temporala fireasca. Am avut Biroul Executiv, pe 9 februarie, in care am exprimat o serie de opinii in legatura cu rezultatul alegerilor generale si cu situatia actuala din PSD. Am spus ca vreau sa ma implic in procesul de repozitionare a PSD ca partid democratic, care exprima si apara idealurile a foarte multi romani. Nu am vorbit inainte pentru ca nu mi s-a parut firesc.
Au fost lideri care au exprimat public ideile lor. Au gresit?
Intrarea in opozitie nu-i o nenorocire, nu-i o drama. Poate fi o drama doar pentru cei care n-au cunoscut puterea si pentru cei care nu stiu ca exista un mecanism democratic - alternanta la putere. Din pacate, si in PSD sint oameni care au trait o drama atunci cind au parasit puterea. O asemenea gindire nu duce decit la partidul unic, or, n-au murit oamenii in 1989 ca sa renuntam la democratie. Iesirile unor colegi in presa, care au tot soiul de refulari, care bat acum din pinteni, dar care au tacut in trecut tradeaza o mentalitate de care trebuie sa ne dabarasam.
Nu e o simpla efervescenta?
Vad colegi care au devenit nervosi, vad colegi care ofera solutii miraculoase, autopropunindu-se pentru diverse functii. E neserios! In loc sa ne aplecam asupra greselilor, inconsecventelor sau ilegalitatilor, noi ne razboim prin intermediul presei. Acest gen de actiune tradeaza chiar fragilitatea modului in care noi ne-am asociat in acest partid. Partidul e o asociere de idealuri - acesta este fundamentul solid -, nu o asociere la cistiguri, care sa mai fie si, Doamne fereste!, ilegale. Politica presupune sa-ti cistigi meritele in timp, prin activitati recunoscute de electorat. Eu, unul, nu cred in generatiile spontane, nici macar in biologie nu a fost validata aceasta teorie.
N-a lamurit Ion Iliescu problema reconstructiei PSD?
Categoric, nu. E vorba de o propunere si nu sint convins ca masura va fi validata de Congres. Nu cred ca o simpla rocada de pozitii reprezinta cheia unui succes in viitor. Cred insa ca schimbarea de mentalitate, schimbarea de comportament si schimbarea unor persoane pot reprezenta o premisa buna de inceput de drum. Nu cred ca trebuie sa construim o structura de conducere a PSD doar pentru a menaja orgolii. O structura de conducere trebuie sa contina doua categorii de oameni: oameni care pot trasa un drum politic corect din punctul de vedere al doctrinei si oameni care au abilitatea sa transforme in realitate idealurile politice. Cred ca PSD trebuie reformat in ideea de a-i crea mecanisme democratice de decizie, pe care nu le regasesc acum in partid. Nu cred ca trebuie sa avem structuri decizionale complicate si nu trebuie amestecate structurile care implementeaza decizii cu structurile care creeaza decizii.
Puteti exemplifica?
Daca tot dorim sa devenim un partid european, am sugerat si voi propune o structura de conducere similara cu cele ale partidelor social-democrate din Europa. Trebuie sa existe o structura simpla de conducere, responsabila, care sa tina cont de marea masa a partidului, de opiniile organizatiilor locale. Nu trebuie sa impunem vicepresedinti doar de dragul de a obloji niste rani. Va dau un exemplu: Biroul Executiv al PSD are acum 165 de membri. E inadmisibil, e ineficient, este de fapt un mod de a satisface orgoliile unora.
Nu credeti ca riscati sa va suparati colegii?
Supararea trebuie sa lipseasca din politica pentru ca e neproductiva. Nu sintem in PSD sa ne complimentam. Trebuie sa privim realitatea in fata si sa o acceptam. Trebuie sa dialogam si, foarte important, parerile pe care le exprimam nu trebuie sa sustina interese de grup. Daca parerile noastre sint sincere, spre binele partidului, nu expresia imposturii sau incompetentei, de ce sa ne suparam? Eu, unul, nu ma supar si nici nu vreau sa supar pe cineva. In fond, nu ne tine nimeni cu forta in partid. Cind am facut fuziunea PSDR cu PDSR, s-a suparat cineva? Cind am obtinut recunoasterea Internationalei Socialiste pentru PSD, pentru care vad acum ca incep sa-si aroge altii meritele, s-a suparat cineva? Nu vad motive de suparare cind spun ca trebuie sa ne concentram pe lucruri importante - de exemplu unificarea social-democratiei din Romania.
Acest proiect nu este utopic?
E greu, recunosc, dar tocmai greutatea indeplinirii unor obiective si perseverenta cu care le urmaresti iti confera greutate ca om politic. E greu sa facem acest lucru, mai ales ca am gresit, politic vorbind, atunci cind am preferat unor discutii serioase variata aducerii “en detail” a unor membri PD in PSD. Cred ca PSD si PD, sigur, daca mai ramine pe linia social-democrata, trebuie sa se apropie.
Nu era coruptia marea problema?
Este evident ca, atunci cind esti la guvernare, cind ai acces la fonduri, esti privit cu suspiciunea ca poti folosi ilegal anumite sume. Pentru asta este o cale juridica, un drum legal de parcurs ca sa lamuresti acest gen de acuzatii. Din acest punct de vedere, PSD are doua obligatii: oamenii cu probleme sa fie suspendati din partid, iar partidul sa nu obstructioneze actul de justitie. Daca un om are o problema de imagine, care se poate transforma intr-una judiciara, PSD trebuie sa ceara acelei persoane sa se distanteze de partid. Nu trebuie sa cream ideea ca partidul este locul geometric unde se intersecteaza interese economice. Romania nu-si poate permite mecanisme care sa faciliteze coruptia pentru ca ne face incompatibili cu UE. Traian Basescu e laudabil ca a pornit aceasta campanie. Nu trebuie insa neglijat ca dosarele care apar acum s-au instrumentat in timp, nu in ultimele doua saptamini.


(637 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Victor Bratu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Athanasiu: "Nu alegem o conducere doar ca sa menajam orgolii" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64150214195251 seconds.