Luni, 19 Decembrie 2005 - 07:00 AM Aleg.RO: Puterea, irezistibila pentru primari PNL si PD au, la un an de la alegeri, cu 177 mai multi edili

Publicat de: Clarice Dinu / clar

curierulnational
In fiecare zi, cate un primar isi paraseste partidul pentru care a candidat . Tinta este, in marea majoritate a cazurilor, o formatiune aflata la putere. PNL si PD nu fac exceptie de la aceasta situatie. In ciuda intentiilor declarate de stopare a migratiei politice, chiar prin lege, cele doua partide ale Aliantei au, la un an de la alegeri, mai multi primari. Comparativ cu anul 2001, cand nivelul migratiei atinsese aproape 22 la suta, in 2005 acesta s-a situat in jurul a 10 la suta.
Daca in primul an de la preluarea puterii PSD aproape ca isi dublase numarul de edili, dupa pierderea alegerilor, in 2004, social-democratii au simtit pe pielea lor dezavantajele opozitiei. Intr-un singur an, partidul condus de Mircea Geoana a fost parasit de peste o suta de primari in favoarea PNL si PD, dar a reusit sa compenseze, pe jumatate insa, pierderile.
Potrivit unui studiu al Institutului pentru Politici Publice, desi PSD a pierdut 110 primari in ultimul an in favoarea PNL sau PD, acest partid a recuperat din numarul de primari pierduti, reusind sa atraga alti aproape 60 de primari de la alte formatiuni politice. Potrivit documentului, social-democratii au cu 63 de primari mai putin fata de momentul alegerilor locale din 2004, respectiv 1.652, fata de 1.715.
PNL si PD, aflate acum la putere, au fost beneficiarele migratiei politice din ultimul an. Numarul primarilor care acum ii reprezinta a crescut cu 177. Daca democratii si liberalii obtinusera la locale un numar de 853 de mandate de edil, in 2005 numarul acestora a ajuns la 1.030.
Reprezentantii IPP sustin ca, in comparatie cu 2001, migratia primarilor a scazut ca procent, insa fenomenul ramane "la fel de ingrijorator". "Nu trebuie uitat ca in urma alegerilor din 2000, doua formatiuni politice, respectiv ApR si CDR, intrasera pe o spirala de dezintegrare, primarii acestor formatiuni reprezentand un procent semnificativ in fenomenul migratiei de atunci. (...)
Acum insa, daca facem un calcul simplu, rezulta ca de la alegerile din 2004, in medie, aproape in fiecare zi un primar trece de la o formatiune politica la alta", a declarat Adrian Moraru.
"Mai putin de jumatate, sa zicem o treime din cei care au migrat in ultimul an sunt aceiasi care, in 2001, paraseau fie PNL, fie PD in favoarea PSD", a adaugat Moraru. Motivele invocate sunt aceleasi: "tehnicile represive si defavorizarea". "Multi dintre primarii care au migrat au facut-o pentru a scapa de presiunea institutionala exercitata de autoritatea centrala. Iar aici ma refer la controale, amenzi, prefectul ataca actele in contencios administrativ. O a doua cauza a fost lipsa de finantare. Aceasta tehnica represiva si de defavorizare - dupa principiul «daca esti cu noi, ai, daca nu, n-ai» - este, din pacate, principalul motiv al migratiei politice a primarilor", a apreciat, la randul sau, Cornel Popescu, conferentiar universitar la Facultatea de Drept din Bucuresti.


(404 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la Clarice Dinu / clar


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Puterea, irezistibila pentru primari PNL si PD au, la un an de la alegeri, cu 177 mai multi edili | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.31982898712158 seconds.