Luni, 06 Februarie 2006 - 07:34 AM Aleg.RO: Ion Iliescu il urmeaza pe deputatul Emilian Cutean la DNA

Publicat de: Razvan Pritulescu

real_romaneasca     Asociatia "Decembrie 1989 Metrou" a depus la Departamentul National Anticoruptie (DNA) o plangere impotriva fostului presedinte al Romaniei Ion Iliescu (foto) . Plangerea vine in completarea dosarului in care deputatul PSD Emilian Cutean este acuzat de evaziune fiscala, deturnare de fonduri si abuz in serviciu.

Presedintele asociatiei si vicepresedintele Blocului National al Revolutionarilor, George Costin, spune ca acuzatia care i se aduce fostului sef al statului este de abuz in serviciu contra intereselor publice.
In sesizarea inaintata procurorilor anticoruptie, Asociatia "Decembrie 1989 Metrou" invoca un decret emis de Ion Iliescu in decembrie 2004, act prin care a fost posibila acordarea a peste 1.000 de certificate de revolutionar. Problema, asa cum sustine George Costin, este ca cele mai multe dintre aceste certificate au fost acordate unor persoane care nu au calitatea de revolutionar sau, mai grav, unor persoane care au contribuit la reprimarea evenimentelor din decembrie 1989. Asociatia sustine ca secretarul de stat pentru problemele revolutionarilor din acea perioada, Emilian Cutean, ar fi dispus ulterior acordarea acestor certificate in calitatea actuala pe care o are, aceea de presedinte al Comisiei parlamentare pentru problemele revolutionarilor.

Autofinantare cu bani de la stat

Ion Iliescu ii ia astfel urma deputatului PSD Emilian Cutean, cercetat de procurorii DNA, tot in urma unei plangeri inaintate de Asociatia "Decembrie 1989 Metrou". Saptamana trecuta, Cutean a fost chemat la DNA pentru a fi informat oficial ca este urmarit penal pentru fapte de coruptie.
Potrivit unui comunicat de presa remis de DNA, urmarirea penala impotriva deputatului PSD Emilian Cutean a fost declansata la 25 ianuarie. Anchetatorii au stabilit ca la sfarsitul lui 2004 Emilian Cutean ar fi dispus plata a trei miliarde de lei din contul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989 (SSPR) in contul asociatiei revolutionare "Club 22 CC" Bucuresti, al carei presedinte era.
Dispozitia de plata ar fi fost facuta dupa eliberarea sa din functia de secretar de stat la SSPR si fara ca intre institutia respectiva si asociatia condusa de Emilian Vasile Cutean sa fi fost incheiat un contract legal, sustin procurorii.
Totodata, asociatia condusa de Cutean ar fi fost favorizata in detrimentul altor asociatii de revolutionari, care, potrivit programului SSPR pe 2004, ar fi fost indreptatite, la randul lor, sa beneficieze de banii alocati de Guvern.
Deputatul mai este acuzat ca in perioada 1992-2005, desi nu avea calitate de chirias, ar fi avut domiciliul si ar fi locuit efectiv in sediul Asociatiei "Club 22 CC" din Bu-curesti, fara a plati cheltuielile aferente locatiei. Potrivit procurorilor, aceste nereguli au fost constatate si de Curtea de Conturi a Romaniei, sectia de Control financiar.


(505 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Realitatea Românească

· Alte știri de la Razvan Pritulescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Realitatea Românească:

Ion Iliescu il urmeaza pe deputatul Emilian Cutean la DNA | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.35182309150696 seconds.