Luni, 06 Februarie 2006 - 07:37 AM Aleg.RO: Traian Basescu acuza interesele unor trusturi de presa în discreditarea sa

Publicat de: Nicoleta Vera

7plus Mircea Basescu i-a luat apararea fratelui sau si a explicat, sîmbata, la Constanta, ca singura implicare a lui Traian Basescu în obtinerea creditului de la Banca Agricola a fost ca si-a pus apartamenul garantie, iar Valerian Stan stia de acum doi ani ca acest credit nu era al lui Traian Basescu . Fratele presedintelui a declarat ca Valerian Stan a mai facut, în urma cu doi ani, la un post de televiziune, aceleasi declaratii referitoare la un "asa-zis credit de 200.000 de dolari" pe care Traian Basescu l-ar fi luat de la Banca Agricola. Scandalul creditului preferential de care a beneficiat familia Basescu pentru celebra fabrica de înghetata a izbucnit joi, cînd fostul sef al corpului de control al premierului Victor Ciorbea, Valerian Stan, l-a acuzat pe seful statului de luarea unui credit preferential de 200 de mii de dolari de la Banca Agricola, insistînd pe faptul ca în 1997, cînd actualul presedinte a devenit ministru al Transporturilor,si-a sters datoria pe care o avea la banca printr-o ordonanta de guvern.

Fratele Mircea îl apara pe Traian
"Îi voi trimite domnului Stan toate documentele, sa le aiba acolo, ca nu are rost sa îi explic de cîte ori uita dumnealui. Daca atîta poate, atîta tine minte, cel mai bine este sa-si noteze", a declarat pentru Mediafax, Mircea Basescu. El a explicat ca, în mai 1994, firma lui a luat un credit de 158.000 dolari de la Banca Agricola, acordat de BIRD pentru IMM-uri, pentru achizitionarea unei linii de înghetata. Potrivit lui Mircea Basescu, singura contributie a lui Traian Basescu la acest credit a fost ca si-a pus apartamenul garantie pentru fratele sau. Creditul a fost rambursat dupa cinci ani, fara nici o dobînda preferentiala, firma fiind nevoita sa plateasca penalitati pentru ca a întîrziat cu sase luni plata din cauza "extraordinarei devalorizari a dolarului", a spus Mircea Basescu. Valerian Stan, membru al conducerii Centrului de Resurse Juridice, a atras atentia, într-un comunicat remis joi, ca presedintele Traian Basescu se face vinovat de nerespectarea unei decizii a justitiei si de obtinerea unui credit în conditii preferentiale. Referindu-se la interesele economice private promovate prin hotarîri de Guvern, Stan sustine ca în 1994, ca parlamentar, Traian Basescu a beneficiat, pentru afacerile sale private, de un credit de 200.000 de dolari, în conditii preferentiale, de la Banca Agricola (de stat). Ulterior, în 1997, dupa ce a devenit ministru, Traian Basescu si-a sters datoria fata de Banca Agricola, trecînd-o la categoria "pierderi", printr-o Ordonanta de urgenta (nr. 43) - initiata si adoptata de Guvern, a sustinut Stan. În plus, conform lui Valerian Stan, pentru a ascunde faptul ca de aceasta ordonanta beneficia inclusiv ministrul Transporturilor, Guvernul a decis ca Anexa la Ordonanta, cuprinzînd lista societatilor comerciale, sa nu fie publicata în Monitorul Oficial în conditiile în care, potrivit dispozitiilor constitutionale, sunt exceptate de la publicare numai "hotarîrile cu caracter militar". Valerian Stan a fost sef al Corpului de Control al Guvernului, în timpul premierului Victor Ciorbea, el intrînd deseori în conflict cu Traian Basescu, pe atunci ministru al Transporturilor. Stan a fost schimbat din functie dupa ce în rapoartele pe care le-a înaintat primului ministru s-a referit la nereguli ale demnitarilor PD.

Basescu se declara denigrat
Presedintele Traian Basescu a sustinut, vineri, ca nu a luat nici un credit de la Banca Agricola, doar fratele sau, care l-a si achitat si le cere lui Victor Ciorbea, Mugur Isarescu si Mircea Ciumara sa-si asume responsabilitatea încalcarii legii prin nepublicarea anexelor unei ordonante. Basescu a mai spus ca, tinînd cont de afirmatiile lui Valerian Stan pe aceasta tema, propune ca verificarea actelor normative emise de Guvern în ultimii zece ani sa înceapa chiar cu Ordonanta nr. 43/1997, la care acesta facea referire. Basescu a precizat ca, desi era membru al Guvernului, nu stie despre adoptarea acestei ordonante si a subliniat ca este "absolut ilegal" ca anexele unei ordonante care vizeaza bani publici sa fie tinute secret."Sigur, înteleg interesele unor trusturi de presa de denigrare, dar de fapt ele doar au confirmat ce spusesem la MI: nevoia de a discredita oamenii politici cu responsabilitati în stat sau care încearca sa ridice cît de cît un semn de întrebare asupra unor interese", a mai spus Traian Basescu. El a aratat ca avea dreptul ca cetatean si ca presedinte al tarii la "o întîrziere de 24 de ore" pîna revenea în tara. Basescu a adaugat, însa, ca nu este nici o problema, fiind primul care are obligatia sa dea explicatii cetatenilor si presei, atunci cînd se ridica o problema.

Ciorbea asteapta scuze publice
Fostul premier Victor Ciorbea respinge acuzatiile formulate de presedintele Traian Basescu, despre care spune ca dovedeste fie o crasa necunoastere a legii, fie ignoranta si precizeaza ca asteapta ca seful statului sa-i ceara public scuze. Victor Ciorbea a declarat, sîmbata ca afirmatiile lui Traian Basescu referitoare la Ordonanta de Urgenta nr. 43/1997 privind Banca Agricola sunt "cel putin socante" si dovedesc "fie o crasa necunoastere a legii, fie o ignorare a ei, în stilul propriu". Fostul premier a adaugat ca presedintele Basescu ori nu are juristi în rîndul consilierilor sai, ori nu asculta sfaturile acestora. "Astept în cel mai serios mod scuze publice din partea lui Traian Basescu", a declarat Ciorbea. El a precizat ca Ordonanta de Urgenta nr. 43/1997 este un act normativ care a reglementat o situatie de notorietate publica, cunoscuta de orice cetatean de pe strada si, prin urmare, cu atît mai mult de actualul sef al statului care, la acea vreme, era ministru. Ciorbea a mentionat ca Ordonanta de Urgenta nr. 43 din 10 iulie 1997 prevedea trecerea la datoria publica a pierderii înregistrate de Banca Agricola. El a amintit ca, în vara anului 1997, în Bulgaria se ajunsese la faliment national, astfel ca oamenii se luptau între ei pentru o bucata de pîine, iar în Albania erau revolte. Primul ministru din acea perioada a declarat ca România se afla atunci în pragul falimentului la nivel national, iar primele vizate erau bancile si, în primul rînd, Banca Agricola si Bancorex, din cauza creditelor neperformante acordate pîna la sfîrsitul anului 1996.


(482 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
7 Plus

· Alte știri de la Nicoleta Vera


Azi: Cea mai citită știre din sursa 7 Plus:

Traian Basescu acuza interesele unor trusturi de presa în discreditarea sa | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.36827301979065 seconds.