Marți, 07 Februarie 2006 - 07:28 AM Aleg.RO: Alianta DA zice Nem!

Publicat de: Cristian Anghelache

real_romaneasca     Coalitia se afla din nou in centrul unui scandal, dupa ce democratii au cerut ieri UDMR sa-l retraga pe senatorul György Frunda de la Consiliul Europei,
iar in caz contrar sa paraseasca guvernarea . PD si-a aratat nemultumirea fata de recomandarea APCE, la initiativa senatorului Frunda, ca toate statele membre, inclusiv Romania, sa promoveze recunoasterea autonomiei culturale a minoritatilor in legislatiile nationale.

"PD solicita UDMR sa demonstreze loialitate fata de Romania, o prima masura fiind retragerea lui György Frunda din delegatia romana la APCE sau sa se retraga din Coalitia aflata la guvernare", a declarat liderul PD Emil Boc la finalul sedintei de ieri a BPN al partidului. "Este inacceptabil ca un parlamentar al Romaniei, seful delegatiei la APCE, sa spuna ca acolo el nu reprezinta interesele Romaniei, declaratie sustinuta tacit si de presedintele UDMR, Markó Béla, care spunea ca domnul senator sustine interesele maghiarilor in interesul Romaniei - o formula ambigua, care lasa loc de interpretari", a mai spus liderul PD. El a tinut sa precizeze ca PD nu are nimic cu comunitatea maghiara din Romania, ci doar cu "anumite gesturi, cu anumite declaratii, acte care depasesc cadrul legal, formulate de anumiti reprezentanti ai UDMR". Emil Boc a apreciat drept "inacceptabil" ca o formatiune care este reprezentata in toate structurile de conducere ale Romaniei sa lezeze interesele Romaniei si sa puna in discutie Constitutia prin demersurile pe care le face. El a mai spus ca declaratia lui György Frunda a fost "picatura care a umplut paharul". "Este vorba de un comportament care se generalizeaza", a apreciat liderul PD.

PNL si PC reactioneaza

Liberalii si conservatorii au reactionat si ei imediat la "episodul Frunda". Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a precizat ca Romania este o tara-model, in care minoritatile nationale beneficiaza de drepturi si facilitati si ca nu avem nevoie de recomandarile si sugestiile nimanui. "Daca interventiile domnului Frunda s-au facut referindu-se cu precadere la alte state decat Romania, atunci poate ca ceea ce a spus nu este exagerat. Dar daca domnul Frunda face referire inclusiv la Romania in declaratiile sale si intelege ca si Romania este una dintre tarile vizate, carora sa li se aplice aceste recomandari din rezolutia Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, atunci lucrurile se schimba si sigur ca va trebui sa avem o discutie foarte clara ca sa ne explicam", a conchis el. La randul lor, conservatorii, prin deputatul Nicolae Popa, au cerut retragerea senatorului Frunda de la APCE, mentionand ca "PC nu tolereaza asemenea manifestari extremiste si partinice".
Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat la sfarsitul saptamanii trecute, la propunerea lui Frunda, Recomandarea 1735, prin care se recomanda statelor membre ale Consiliului sa se alinieze din punct de vedere legislativ, inclusiv constitutional, la standardele europene privind minoritatile. APCE le recomanda statelor membre sa promoveze recunoasterea drepturilor culturale ale minoritatilor, in legislatiile nationale.


(414 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Realitatea Românească

· Alte știri de la Cristian Anghelache


Azi: Cea mai citită știre din sursa Realitatea Românească:

Alianta DA zice Nem! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.2949390411377 seconds.