Marți, 07 Februarie 2006 - 07:28 AM Aleg.RO: Boc umfla scandalul minoritatilor PD adopta un discurs radical si atentioneaza UDMR ca nu va accepta autonomia culturala

Publicat de: Georgeta Filip / geo

curierulnational
Conflictul dintre PD si UDMR in problema statutului minoritatilor este departe de a fi incheiat . Ieri, Emil Boc a iesit cu declaratii dure la adresa liderilor Uniunii, pe care i-a acuzat ca lezeaza interesele Romaniei. Mesajul PD a fost unul destul de simplu: statutul minoritatilor va fi adoptat in varianta democratilor, ori Uniunea va iesi de la guvernare.
Potrivit presedintelui PD, "picatura care a umplut paharul" a fost declaratia facuta de senatorul Gyorgy Frunda in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), pe tema autonomiei culturale. In opinia sa nu poate fi trecut cu vederea ca o formatiune care este reprezentata in toate structurile de conducere ale Romaniei pune in discutie Constitutia, prin demersurile pe care le face. "Este inacceptabil ca un parlamentar al Romaniei, seful delegatiei la APCE, sa spuna ca acolo el nu reprezinta interesele Romaniei, declaratie sustinuta tacit si de presedintele UDMR, Marko Bela. care spunea ca domnul senator sustine interesele maghiarilor in interesul Romaniei - o formula ambigua, care lasa loc de interpretari", a explicat liderul democrat.
El a tinut sa precizeze ca PD nu are nimic cu comunitatea maghiara din Romania, ci doar cu "anumite gesturi, cu anumite declaratii, acte care depasesc cadrul legal, formulate de anumiti reprezentanti ai UDMR".
Prin urmare, Emil Boc sugereaza liderilor maghiari sa ia in calcul varianta retragerii de la guvernare. "Trebuie sa te decizi in ce tabara esti: ori esti in tabara care sustine interesele Romaniei, ori esti in tabara opozitiei", a spus Boc, precizand ca partidul sau nu doreste sa fie "complice" la asemenea demersuri.
Ca o prima masura pentru probarea loialitatii, Boc a cerut retragerea lui Gyorgy Frunda din delegatia romana la APCE.
De asemenea, liderul PD a respins sugestia UDMR ca Romania sa adopte Legea minoritatilor din Ungaria. El a spus ca tara noastra este un model pentru Europa in privinta respectarii drepturilor minoritatilor si ca va discuta despre preluarea unor modele din Ungaria, numai dupa ce Constitutia acestei tari va cuprinde prevederi de discriminare pozitiva, similare celor din Romania. "Cand in legislatia maghiara va exista o prevedere de genul celei continute in Constitutia Romaniei, potrivit careia minoritatile nationale care nu obtin de drept un mandat de parlamentar primesc un loc de deputat daca obtin 5 la suta sau 10 la suta din numarul mediu de voturi pe tara exprimate pentru alegerea unui deputat, mai discutam", a declarat Boc.

UDMR nu raspunde la provocari

De cealalta parte, liderii UDMR sustin ca nu raspund la provocari.
Marko Bela a declarat ca "Emil Boc vrea sa socheze opinia publica prin astfel de declaratii. Dupa ce i-a urmat in scaun lui Gheorghe Funar, acum ii mosteneste si retorica anti-UDMR si antimaghiara". In opinia sa, declaratiile liderului democrat vin in contextul in care, in ultima perioada, au fost mai multi politicieni care au criticat documentul. "S-a speriat, probabil, ca altii critica si s-a grabit sa nu ramana in urma", a spus Marko Bela. El a adaugat ca senatorul Gyorgy Frunda trebuie laudat pentru ca este "cel mai eficient parlamentar din partea Romaniei in Consiliul Europei".
In privinta iesirii de la guvernare, liderul UDMR a spus ca Emil Boc nu este in masura sa decida care este locul Uniunii in cadrul coalitiei. Totodata, Marko Bela a spus ca ar fi preferat ca presedintele PD, daca are mesaje de transmis, s-o faca personal, eventual telefonic, nu prin intermediul presei. De altfel, Marko Bela a spus in repetate randuri ca formatiunea pe care o conduce nu se va retrage de la guvernare, pentru ca doreste sa asigure stabilitate in vederea integrarii Romaniei in UE. Mai mult chiar, la sfarsitul anului trecut el ii sugera lui Emil Boc sa iasa de la guvernare daca nu respecta intelegerea privind aprobarea statutului minoritatilor nationale. PD era acuzat ca abordeaza un discurs nationalist care se apropie mai mult de politica dusa de PRM decat de cea a coalitiei. La randul sau, vicepresedintele Eckstein Kovacs a spus ieri ca declaratia lui Emil Boc este antieuropeana. "Proiectul sustinut de Gyorgy Frunda a fost discutat si aprobat de Consiliul Europei. Inseamna ca Emil Boc s-a suparat pe Consiliul Europei", a spus vicele Uniunii. El a adaugat ca UDMR nu il va retrage pe Frunda de la APCE pentru ca a fost mandatat de Parlamentul Romaniei, si nu de Uniune. "Suntem o formatiune mult mai democratica si nu vom da curs acestei invitatii", a completat senatorul.


(385 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la Georgeta Filip / geo


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Boc umfla scandalul minoritatilor PD adopta un discurs radical si atentioneaza UDMR ca nu va accepta autonomia culturala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.34630489349365 seconds.