Sâmbătă, 18 Februarie 2006 - 08:35 AM Aleg.RO: Primaria Timisoara, agent imobiliar

Publicat de: ---

evenimentulzilei Constructia ilegala din fata Operei are ca beneficiar municipalitatea

In urma articolului din EvZ . referitor la constructia care se ridica in fata Operei, presedintele CJ Timis, Constantin Ostaficiuc, s-a autosesizat.

“Pierduta” o vreme, toata documentatia care a stat la baza acestei constructii ilegale a iesit la iveala. Astfel beneficiarul acestei constructii care se ridica in P-ta Operei este chiar Primaria Timisoara, prin Directia Patrimoniu.

Primaria a solicitat autorizatia pentru SC Art SRL, firma care la acel moment era inglodata in datorii fata de Primarie. “In mod normal, solicitarea o face beneficiarul, adica firma privata. In cazul de fata a fost Primaria si nu stiu de ce”, spune Ostaficiuc. Certificatul de urbaniasm a fost eliberat pe data de 12 martie 2004, iar autorizatia de constructie a fost data pe 1 aprilie 2004.

Problema este ca la dosarul inaintat de catre Primarie lipseau patru piese foarte grele, fara de care nu se da nici o autorizatie. Este vorba de Planul Urbanistic Zonal (PUZ), dovada concesiunii, avizul Comisiei de Monumente si dezbaterea publica. Cu toate acestea arhitectul-sef al judetului, Liana Busila a semnat cele doua autorizatii, alaturi de fostul presedinte al CJT, PSD-istul Dan Ioan Sipos.

“Nu am mai cerut PUZ-ul, concesiunea si celelalte”

In momentul in care Primaria a solicitat autorizatia pentru SC Art SRL, patronul acestei firme era consilierul local ex-PNL Sergiu Stirbu. Din partea Primariei au semnat cererea primarul Gheorghe Ciuhandu si directorul Directiei Patrimoniu, Nicusor Miut.

“Nu am semnat eu autorizatiile, ci fostul presedinte. Asta nu inseamna ca nu mi le asum. Este adevarat ca autorizatia de constructie s-a dat pentru intreaga lucrare, nu doar pentru lift”, spune Ostaficiuc.

Liana Busila gaseste o explicatie pentru faptul ca a semnat autorizatiile fara sa existe mai multe piese la dosar. “Daca am vazut ca e vorba de Primarie, nu am mai cerut PUZ-ul, concesiunea si celelalte”, a declarat Busila. In schimb, doi sefi din Primarie ne-au declarat ca aceasta nu este o scuza. “Nu exista asa aceva. Oricine ar fi solicitat trebuia sa existe toata documentatia. Daca ne-ar cere Consiliul Judetean o autorizatie pe o documentatie asa de fragila, nu am da”, spun cei doi care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

La dosarul de la CJT mai exista atasat un certificat de urbanism semnat de Ciuhandu, arhitectul-sef Radu Radoslav, si jurista Simona Dragoi. “Era un certificat absolut corect dat doar pentru spatiile interne, pentru lucrarile din interior. Eu nu prea am fost de acord nici cu liftul, dar am lasat de la mine”, spune acum Radoslav.

Alte ilegalitati

Sirul ilegalitatilor nu se termina aici. Autorizatia de constructie a expirat pe data de 24 aprilie 2005. TotusI, la dosar se ataseaza in mod curios, pe data de 22 iulie 2005, avizul Comisiei de Monumente. Adica la un an si patru luni de la acordarea autorizatiei, si la trei luni de cand aceasta nu mai era valabila.

Autorizatia nu  mai putea fi prelungita, ci era nevoie de una noua de la Primarie, de aceasta data. “Prin luna septembrie au venit la mine pentru aprobarea concesiunii. Le-am cerut sa aduca PUZ-ul. Beneficiarul stia ca are nevoie de PUZ, dar nu l-a adus”, spune Radoslav.

In luna decembrie, in lipsa oricarei autorizatii, incep sapaturile in zona. Primarul Ciuhandu spunea la acea ora ca totul este OK, fiindca ar exista o autorizatie data de CJT. Lucru fals, autorizatia la care se referea primarul fiind expirata de opt luni.

“I-am amendat atunci si am dat dispozitie sa revina la situatia initiala. Mi-au spus ca e ger si nu pot face lucrari acum, asa ca i-am lasat putin”, spune Radoslav. In urma cu o saptamana insa apare din pamant o constructie monstruoasa, care aduce mai mult a hala industriala in centrul orasului de cinci stele.

Era chiar in perioada in care Stirbu demisiona oficial din PNL, iar votul sau era absolut necesar pentru ca viceprimarul Adrian Orza sa nu fie revocat.

Radoslav se simte singur

Dupa cateva zile intervine Radoslav si demareaza doua actiuni impotriva constructorului. Pe de o parte se da o amenda si somatia revenirii la starea initiala, iar pe de alta parte se demareaza procedura de demolare. “Am facut referatul in vederea eliberarii dispozitiei de demolare. Din cate am inteles referatul a fost semnat acum si de dl. primar. Traseul acestuia este mai lung, trebuie sa treaca si pe la juridic. Pe baza referatului se face dispozitia de demolare, care este semnata de primar si serviciul juridic, care apoi merge la Patrimoniu, la Miut. Bineinteles intai se duce la beneficiar”, spune Radoslav. Numai ca benefiarul potrivit documentatiei este chiar Primaria.

“Da, asa este, dar nu vreau sa comentez acest aspect”, spune Radoslav. El a mai afirmat ca intreaga procedura dureaza aproximativ doua saptamani. Pe de alta parte, el a spus ca “e pentru prima data”, cand s-a simtit singur intr-o chestiune care priveste Primaria. “Am fost singur in aceasta afacere. Toata lumea s-a dat la o parte, nu stiu de ce. Parca ar fi fost afacerea mea”, a mai spus Radoslav.

Serviciu contra serviciu

SC Art SRL l-a avut ca patron pana anul trecut pe consilierul ex-PNL, Sergiu Stirbu. Art SRL avea concesionat de la Primarie, fara licitatie, pasajul Operei. Cu toate ca nu si-a achitat obligatiile la Primarie, iar contractul de concesiune trebuia reziliat demult, institutia condusa de Ciuhandu solicita autorizatie de constructie in favoarea firmei lui Stirbu.

In luna octombrie anul trecut, Consiliul Local concesioneaza catre SC Art si fostul WC public, fara licitatie. Sergiu Stirbu si sotia sa deputatul PNL, Monica Stirbu, au facut atunci un lobby puternic printre consilieri pentru a trece hotararea. Se aproba chiar si schimbarea obiectului de activitate de la comertul cu obiecte de arta la comertul cu amanuntul. Drept multumire, Stirbu avea sa devina “omul lui Ciuhandu” in interiorul PNL.

“Daca nu se intampla, nu stiu, asta este pe moment”

Am solicitat o declaratie oficiala din partea Primariei, acordata de purtatorul de cuvant, Flavius Boncea. “Pe cladirea din centru exista o singura autorizatie, cea a Consiliului Judetean. Noi i-am amendat de doua ori si li s-a cerut sa aduca spatiul la forma initiala. Daca nu se intampla, nu stiu, asta este pe moment. Ultima amenda a fost acum trei zile iar valoarea este de cate 20 de milioane de lei vechi fiecare”, ne-a declarat Boncea.

Intervine Prefectura

Tot ieri a reusit sa vada intreaga documentatie si prefectul Ovidiu Drganescu. “Este un sir de ileaglitati. O sa trimit Corpul de Control sa fac o verificare ampla vizavi de ce s-a intamplat. De asemenea o sa sesizez si Inspectoratul de Constructii. Ce mi s-a parut intersant e faptul ca avizele, ca in cazul Maranata, s-au dat in timpul campaniei electorale din 2004”, a spus Drganescu.


(585 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Primaria Timisoara, agent imobiliar | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56812381744385 seconds.