Sâmbătă, 26 Februarie 2005 - 12:00 PM Aleg.RO: PRESEDINTELE Incompetentei Noastre!

Publicat de: Valentin Stan

evenimentulzilei M-am intrebat mereu in ultimele doua luni: Cit de mult si pina unde am gresit pentru a construi un astfel de presedinte? Noi toti! Mai ales cei care ne-am batut ca Traian Basescu sa ajunga in fruntea tarii! Intr-o tara in care lupta impotriva PSD era o nesabuinta! Iar speranta ca poti cistiga in pofida lui Nastase, o erezie! Sigur, imediat dupa vizita la Bruxelles a presedintelui ales Basescu, in decembrie 2004, am admis in paginile “Evenimentului zilei” ca am gresit atunci cind l-am sustinut! Comportamentul sau, in capitala Europei, anunta lucruri teribile pentru Romania! Din nefericire, previziunile mele s-au adeverit! Dar Romania e vesnica! Ii va supravietui lui Basescu!
Ma intreb, insa, ce a simtit Lavinia Sandru, atunci cind a fost trimisa pe “centura politicii”, pentru ca a indraznit sa spere, cu naivitatea si onestitatea virstei, ca “politica” PRESEDINTELUI ramasese aninata in principiile trimbitate de candidatul Basescu, in campania electorala. M-a impresionat ca si dupa acea incredibila mitocanie, aceasta doamna a continuat sa vrea sa creada ca Basescu a facut ce a facut fiindca era “gresit informat”! Credinta asta nu prea i-a fost de folos! A fost nevoita sa plece dintr-un partid pentru care se batuse ca o tigroaica, in campania electorala! Am fost trist, atunci, pentru ea si pentru toti acesti copii “bezmetici”, care se incapatineaza sa creada ca Romania poate sa arate altfel decit ne-am obisnuit noi, batrinii, sa o vedem!
Sintem la doua luni de la preluarea mandatului de catre Traian Basescu! Daca e sa ne referim la reprezentarea Romaniei pe plan extern, PRESEDINTELE avea tot timpul sa invete notiunile elementare! Sa se informeze! Sa-si faca echipa! Oricum, sint sute de oameni in MAE, la misiunile Romaniei in strainatate, la guvern, la Ministerul Apararii, care lucreaza pentru presedinte! Nu mi se pare normal ca Romania sa fie, in continuare, insultata de ignoranta si incompetenta crase afisate de acest om, incapabil sa se comporte ca un presedinte! Deja, consecintele acestui comportament sint incalculabile, pe plan extern.
PRESEDINTELE a anuntat citeva prioritati ale vizitei sale la Bruxelles, prilejuita de reuniunea Consiliului Nord-Atlantic, la nivel de sefi de stat si guvern, din 22 februarie 2005. In Comunicatul oficial, aflat pe site-ul Presedintiei, din 21 februarie, Basescu preciza:
“In acelasi timp, in interventia pe care o voi face, voi sustine atragerea, in parteneriate NATO si in parteneriate cu Uniunea Europeana, a Moldovei si Georgiei, de asemenea, solutii de garantare a securitatii in zona Marii Negre”.
Toate bune, numai ca avem aici ceva probleme cu propunerile de parteneriat ale lui Basescu! Sa le luam pe rind! Intii, NATO! Orice om alfabetizat, cu un calculator conectat la Internet in fata, poate accesa, pe site-ul NATO, fisierul care contine numele tarilor membre in Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic (EAPC). Aceste tari au acces la colaborarea cu NATO, in cadrul Parteneriatului pentru Pace. Ele sint Moldova, Rusia, Ucraina, Tadjikistan, Elvetia si alte 15 tari, PARTENERE ale celor 26 membri NATO. Adica, PARTENERI NATO!!! 46 de tari, in total, daca adaugam si membrii Aliantei! Pai, cum? PRESEDINTELE propune NATO infiintarea a ceva, care exista si functioneaza deja? “Atragerea” Moldovei intr-un Parteneriat cu NATO, unde ea este deja? Aoleu!
Bine, bine, n-a nimerit-o cu Moldova, ca moldovenii astia vorbesc o limba mai complicata si nu l-a inteles pe Voronin cind i-a explicat! Dar Georgia? Macar aici s-o fi nimerit! Hai sa vedem!
In Comunicatul Summit-ului NATO de la Istanbul, din 28 iunie 2004, este scris negru pe alb: “Salutam deciziile luate de Georgia, Azerbaidjan si Uzbekistan de a dezvolta Planuri de Actiune pentru Parteneriat Individual cu NATO. Aceasta constituie un pas semnificativ in eforturile tarilor respective pentru a dezvolta relatii mai strinse de Parteneriat cu Alianta”. Fara a mai adauga ca si Georgia este in EAPC! Opaaa! Care va sa zica si Georgia e intr-un Parteneriat cu NATO! Domnilor forumisti, inca adepti ai lui Basescu, spuneti-mi ca nu e adevarat! Acoperiti-ma cu invective, ca de obicei, pentru care va ramin recunoscator, oricum, si trimiteti-ma sa ma ocup de ceva la care ma pricep! Spuneti-mi ca sint securist, pesedist, infanterist, violonist, ce-oti vrea! Dar spuneti-mi ca nu e adevarat! Ca nu e presedintele meu cel care vrea sa bage Moldova si Georgia in Parteneriate cu NATO, acolo unde cele doua tari sint deja!
Bun, hai sa vedem Parteneriatul cu Uniunea Europeana! Mai intii, Moldova! Comunicarea Comisiei catre Parlamentul si Consiliul UE, cu titlul “Vecinatatea Europei Largite” (Wider Europe-Neighbourhood: A New Framework for Relations with our Eastern and Southern Neighbours), salutata de Consiliul Afaceri Generale si Relatii Externe al UE, de la Luxembourg, din 16 iunie 2003, preciza ca noua Politica de Vecinatate a UE, spre un numar de tari, printre care si Moldova, are urmatorul obiectiv de baza:
“Sa muncim cu Partenerii pentru a reduce saracia si pentru a crea o zona de prosperitate comuna si valori fondate pe comert liber, integrare economica mai pronuntata, relatii politice si culturale intensificate, cooperare intarita peste frontiere si responsabilitate comuna in prevenirea si rezolvarea conflictelor”. Adica, Moldova era intr-un Parteneriat cu UE, inainte sa propuna asta Basescu! Culmea culmilor este ca, chiar pe 22 februarie 2005, cind PRESEDINTELE isi propunea sa lanseze ideea Parteneriatului dintre Moldova si UE, avea loc, la Bruxelles, reuniunea Consiliului de Cooperare UE-Moldova, al carui Comunicat preciza:
“Uniunea Europeana isi exprima aprecierea pentru ratificarea de catre Parlamentul din Moldova a Protocolului care extinde Acordul de Parteneriat si Cooperare (PCA) si asupra noilor membri ai UE”. Adica, Moldova, care era Partener al UE, intra in aceeasi relatie si cu cei 10 noi membri ai Uniunii, care se alaturasera structurilor comunitare in 2004. Asadar, Moldova era, intr-adevar, Partener al UE, inainte sa-i treaca asta prin cap lui Basescu! Mai mult, cu prilejul acestui Consiliu de Cooperare, Uniunea si Moldova au semnat documentul de lansare a convenitului, deja, Plan de Actiune (AP), in cadrul Politicii Europene de Vecinatate (ENP)! Dar Georgia?
Consiliul Afaceri Generale si Relatii Externe al UE, din 13-14 decembrie 2004, preciza ca executivul european si Secretarul General al UE “intentioneaza sa pregateasca rapoarte de tara cu privire la Armenia, Azerbaidjan si Georgia, la aceeasi data, ca sa permita Consiliului sa decida deschiderea de consultari pentru elaborarea Planurilor de Actiune cu una sau mai multe dintre aceste tari”. Adica si aici, UE i-o luase inainte lui Basescu, iar PRESEDINTELE nostru se facea din nou de ris si pe noi cu el, vorbind public despre lucruri care, sub nici o forma, nu incapeau in mintea sa “prezidentiala”!Un singur lucru va mai spun! Fabulind pe tema marotei sale favorite, adica implicarea Romaniei in formatul de negocieri pentru rezolvarea conflictului transnistrean, Basescu a precizat pentru “Europa Libera”, pe 21 februarie, conform Rador:
“Aici as vrea sa fiu foarte clar, nu am vorbit de disponibilitate, ci am argumentat cu privire la necesitatea ca Romania sa se implice in acest proces. A fost momentul exprimarii unui punct de vedere si nici nu asteptam un raspuns din partea presedintelui Putin, imediat, pentru ca este o chestiune de analiza, cu atit mai mult cu cit nu numai Rusia este implicata in acest proces, aici este si Ucraina si OSCE si UE, deci, este un complex mult mai mare de parti implicate decit Rusia”.
Ce sa va mai spun? Ca Basescu habar nu are ca UE nu este implicata, ca organizatie, “in acest proces”? Ca, pe 22 februarie 2005, in acelasi Comunicat al Consiliului de Cooperare UE-Moldova, se preciza: “UE isi exprima angajamentul constant de a sustine eforturile de mediere ale OSCE” in problema transnistreana? Adica, simplu, UE nu este “in acest proces” si nu vrea sa fie acolo, de vreme ce sprijina eforturile OSCE!
As vrea sa pot sa-i spun Laviniei Sandru si altor oameni cinstiti si competenti, care s-au batut ca Basescu sa ajunga presedinte, ca nu au nici o vina! Ca nu aveau de unde sa stie! Mi-ar placea sa-mi spun si mie acelasi lucru! Ma tem, insa, ca aceasta ar fi o scuza pe care nu ne-o mai putem permite, astazi! Sau, cum ar spune prietenii nostri din “Axa” Washington-Londra: “It is too little, too late”!


(680 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Valentin Stan


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

PRESEDINTELE Incompetentei Noastre! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6007239818573 seconds.