Luni, 28 Februarie 2005 - 01:07 PM Aleg.RO: Somaj tehnic

Publicat de: Valentin Stănilă

azi Ca în fiecare luni, astăzi după-amiază, senatorii si deputatii vor relua lucrările în plen în cele două camere parlamentare. Potrivit cutumei, vor avea ceva de lucru, în Sala Omnia, prin timpul rezervat declaratiilor politice si întrebărilor si interpelărilor adresate Guvernului, punct înscris si pe ordinea de zi sus, în deal, la Izvor. Sub acest aspect, prima zi de lucru din săptămână a alesilor natiei este fastă. Au, într-adevăr... de lucru. Dar cum Parlamentului i se mai spune si „forul legislativ al tării", s-ar cuveni ca principala ocupatie s-o constituie dezbaterea si adoptarea unor proiecte de acte normative. S-ar cuveni, dar nu tot ce este firesc, normal se potriveste cu situatia de la noi, de pe malurile Dâmbovitei.
La capitolul „Proiecte de lege", atât Senatul, cât si Camera Deputatilor se află în mare suferintă. Practic, au intrat în somaj tehnic. Să vedem, pe scurt, despre ce este vorba.
De la vechiul Parlament au rămas nefinalizate câteva sute de proiecte de lege. Cea mai mare parte a fost retrasă de actualul guvern, deoarece a dorit să le confrunte cu propriile criterii si optiuni. Aici ne aflăm încă în sfera normalului, a firescului. Asa s-a procedat totdeauna la început de legislatură.
Au trecut două luni, perioadă suficient de lungă pentru examinarea si eventuala modificare a câtorva zeci de proiecte retrase la începutul sesiunii. Nu vrem să dăm lectii nimănui, dar, după o operatie de selectie în functie de oportunitate, importantă si urgentă, ar fi fost posibil ca Parlamentul să primească un număr suficient de proiecte de lege apte să intre în malaxorul dezbaterilor din comisii, unele dintre ele convocate – de altfel – în vacanta parlamentară. De ce nu s-a întâmplat asa este dator să răspundă, desigur, Executivul.
Până se va da răspunsul, constatăm si un alt fapt. În campania electorală, partidele care alcătuiesc actuala coalitie de la Putere au întocmit ample programe guvernamentale, cu o componentă consistentă în materie de legislatie. Înseamnă că au avut ceva „în cap" si nu au prezentat doar titluri de proiecte de lege. Dacă ar fi actionat responsabil, ar fi avut pregătite respectivele proiecte, chiar în conditiile în care nu si-ar fi văzut sacii în cărută. Ce putea să fie mai convingător pentru electorat decât o manieră serioasă, profesionistă, de statuare prin lege a căilor de rezolvare a celor mai importante obiective de pe agenda polulatiei? Fireste, remarca este valabilă si pentru fostul partid de guvernământ, aflat, acum, în Opozitie.
În prezent, este inutil să mai discutăm în maniera „ce s-ar fi întâmplat dacă...?". Aceasta este situatia, si ea se cere evaluată din perspectiva a ceea ce trebuie să facă actualul Parlament.

Activitatea legislativă nu poate fi evaluat㠄la kilogram", după cantitatea de reglementări adoptată. Dar nici cu somajul tehnic nu este în regulă.
În sondajele de opinie recente, la capitolul „încredere", Parlamentul continuă să ocupe unul dintre ultimele locuri. Perceptia publică asupra activitătii senatorilor si deputatilor a fost formată inclusiv în functie de volumul si calitatea actelor legislative. Si, pe bună dreptate. Dacă judecăm lucrurile în functie de situatia actuală, ne dăm seama că, deopotrivă, guvernantii, care trebuie să pregătească proiectele de lege, si alesii natiei, învestiti cu dreptul de control asupra Executivului, n-au tras încă toate concluziile din experienta negativă a anilor precedenti. Dacă nu vor ca perceptia publică să le erodeze imaginea până la punctul-limită, nu le rămâne decât să actioneze în directia cea bună, în consonantă cu asteptările electoratului. Este cazul să se grăbească, nu neapărat pentru a-si îmbunătăti imaginea, ci pentru că tara are nevoie de legi care nu suferă amânare, inclusiv în vederea aderării la UE. Procedând astfel, imaginea se va îmbunătăti de la sine, fără să mai fie nevoie de cheltuieli exorbitante în acest scop. Ieftin si eficace.


(826 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Valentin Stănilă


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Somaj tehnic | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.2981550693512 seconds.