Luni, 28 Februarie 2005 - 01:15 PM Aleg.RO: UDMR a pregătit o lege a minoritătilor nationale

Publicat de: ---

azi UDMR va depune în Parlament în luna aprilie un proiect de lege a minoritătilor nationale, care are rolul de a reglementa statutul minoritătilor si de a stabili cadrul juridic adecvat obtinerii autonomiei culturale. Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, la Cluj-Napoca, într-o conferintă de presă, că acest proiect va fi finalizat în termen de o săptămână de o comisie specială a UDMR, urmând să aibă loc consultări pe marginea documentului cu reprezentantii minoritătilor nationale din România, ai ONG-urilor si asociatiilor profesionale.
„Proiectul de lege se va referi la principiile pe care se bazează dreptul de utilizare a limbii materne în diferite domenii ale vietii publice si institutii ale statului, la dreptul la învătământ în limba maternă", a precizat Marko Bela.
Presedintele UDMR a afirmat că noul proiect legislativ va reglementa statutul minoritătilor istorice si traditionale, precum si dreptul organizatiilor acestora de a participa la alegeri.
„De asemenea, proiectul se va referi si la institutiile din Executiv sau la institutii subordonate acestuia, Departamentul pentru Relatii Interetnice, Consiliul Minoritătilor", a mai spus Marko Bela.
Potrivit acestuia, cel mai important capitol al viitoarei legi va fi cel privind stabilirea cadrului juridic privind autonomia culturală. „Va reglementa nu numai dreptul de a avea institutii culturale, educationale de sine stătătoare, ci si dreptul comunitătilor minoritare de a decide în legătură cu functionarea unor institutii. Acest drept de decizie poate fi realizat prin crearea unor foruri de reprezentare ale minoritătilor, în urma unor alegeri interne", a subliniat liderul UDMR.
Legea minoritătilor se va referi la 20 de minorităti recunoscute oficial în România.


(753 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

UDMR a pregătit o lege a minoritătilor nationale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29883193969727 seconds.