Luni, 28 Februarie 2005 - 02:25 PM Aleg.RO: Traian Basescu si Alianta D.A. rad tot

Publicat de: I. Badea

cronicaromana Mai mult de jumatate dintre romanii cu drept de vot ar vota Alianta PNL-PD daca duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, releva un sondaj al Institutului National pentru Studii de Opinie si Marketing (INSOMAR), dat publicitatii ieri. Studiul a fost realizat in perioada 16-21 februarie a.c. folosindu-se metoda sondajului de opinie pe baza de chestionar administrat la domiciliu persoanelor intervievate, in 49 de localitati urbane (Bucuresti) si 55 rurale, pe un esantion 1295 de persoane, reprezentativ pentru populatia Romania cu varsta de peste 18 ani, avand o eroare de 2,7%.
Astfel, Alianta PNL- PD ar obtine 56,5% dintre sufragiile electoratului, PSD - 28,6%, PRM - 7,7%, UDMR - 3,2%, polul popular PNTCD - AP - URR - 1,1%, PNG- 1,1%, iar alte partide 1,8%.
Pe de alta parte, romanii isi manifesta in continuare cea mai mare incredere in presedintele Traian Basescu (35% - multa incredere, 24%- foarte multa incredere), urmat de primul ministru Calin Popescu Tariceanu cu 37% - multa incredere si 10% - foarte multa incredere. Ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, se bucura la randul ei de increderea cetatenilor, aceasta situandu-se pe locul al treilea in topul personalitatilor politice (30% - multa incredere si 10% - foarte multa incredere). Din partea opozitie, senatorul PSD Mircea Geoana ii devanseaza pe colegii sai, senatorul Ion Iliescu si presedintele PSD Adrian Nastase. Presedintele Comisiei de politica externa din Senat se bucura de o incredere cu cinci procente mai mare decat cea manifestata de romani pentru Ion Iliescu, 34% fata de 29%, in timp ce pentru Adrian Nastase s-au exprimat 27% dintre respondenti.
Ministrii Guvernului Tariceanu au inregistrat urmatoarele procente la capitolul “incredere”: Monica Macovei - 21%, Adriean Videanu - 20%, Ionut Popescu - 16%, Mihai-Razvan Ungureanu - 15%, Marko Bela - 11%, Gheorghe Barbu - 10%, Dan Voiculescu - 8%.
Printre personalitatile carora cei intervievati le-au acordat cea mai putina incredere se numara Corneliu Vadim Tudor (52%- foarte putina incredere si 26% - putina incredere), Marko Bela (52% - foarte putina, 23% - putina incredere), Adrian Nastase (44% - foarte putina, 25% putina incredere), Dan Voiculescu (42% - foarte putina, 27% - putina incredere)si Ion Iliescu (39% - foarte putina, 26% - putina incredere).
Potrivit sondajului, romanii considera in proportie de 36,7% ca noua putere lupta in mod real impotriva coruptiei si va avea rezultate, in timp ce, un procent relativ egal - 35,6% sunt sceptici in ceea ce priveste rezultatele luptei, desi cred ca autoritatile lupta in mod real impotriva coruptiei. Un procent de 27,7% dintre intervievati considera ca noua putere doar se face ca lupta impotriva coruptiei.
Romanii, multumiti de prestatia sefului statului si a Executivului
De acord cu activitatea lui Traian Basescu in calitate de presedinte al Romaniei se declara un procent de 44,9% dintre respondenti, 19,8% - in foarte mare masura, 9,7% - in foarte mica masura, in timp ce 25,6% - sunt multumiti intr-o mica masura de activitatea sefului statului.
Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu este creditat ca avand o activitate destul de buna de 50,1% dintre romani care se declara destul de multumiti de prestatia Executivului. Foarte multumiti se declara 6,5% dintre respondenti, in timp ce, de cealalta parte, a nemultumitilor 12,6% sunt foarte nemultumiti, iar 30,8% dintre cetateni sunt destul de nemultumiti. Astfel, potrivit sondajului, 34,6% dintre respondeti sunt de parere ca situatia economica a Romaniei va fi la fel ca in 2004, iar 30,5 % ca economia va cunoaste o usoara crestere. Doar 2,1% dintre romani considera ca economia va creste puternic in acest an, in timp ce zece la suta dintre respondenti afirma drastic decaderea puternica a acesteia, iar 22,8% sunt mai ingaduitori prognosticand usoara decadere a economiei romanesti.
La intrebarea “Cum este viata dvs. din prezent comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut?”, 49,1% dintre respondenti raspund “la fel”, 18% “mai buna”, 2,8% “mult mai buna”. Un procent de 25,6 dintre romani considera ca viata este “mai rea” decit in urma cu un an, in vreme ce 4,5 sunt mai intransigenti afirmand ca aceasta e “mult mai rea”.


(711 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Cronica Română

· Alte știri de la I. Badea


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cronica Română:

Traian Basescu si Alianta D.A. rad tot | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29521322250366 seconds.