Luni, 28 Februarie 2005 - 02:37 PM Aleg.RO: INSOMAR considera Alianta D.A. preferata romanilor

Publicat de: Adrian Horincar

curentul Daca duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, Alianta D.A. ar castiga mai mult de jumatate din voturile electoratului roman. Aceasta este concluzia la care a ajuns un sondaj INSOMAR, realizat in perioada 16-21 februarie a.c., in 49 de localitati urbane si 55 rurale, avand o eroare de 2,7%. Alianta este cotata cu 56,5% din sufragiile electoratului, PSD ar castiga 28,6%, PRM - 7,7%, UDMR - 3,2%, polul popular PNTCD - AP - URR - 1,1%, PNG - 1,1%, iar alte partide - 1,8%.

Romanii, concluzioneaza INSOMAR, isi manifesta in continuare cea mai mare incredere in presedintele Traian Basescu (35% - multa incredere, 24% - foarte multa incredere), urmat de primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu (37% - multa incredere si 10% - foarte multa incredere), si ministrul culturii si cultelor, Mona Musca (30% - multa incredere si 10% - foarte multa incredere).


Sondajul contrazice realitatea


Sondajul INSOMAR contrazice cursul descendent inregistrat de Alianta D.A. si liderii ei, in sondajele din perioada ianuarie-februarie. Un sondaj CSOP, efectuat in perioada 26 ianuarie-2 februarie 2005, situa Alianta PNL-PD la 47,7%, urmata de PSD - cu 29,3%, PRM - cu 11,5%, si UDMR - cu 6,3%. Restul formatiunilor politice ar fi adunat impreuna 4,9%.

Comparativ cu sondajele efectuate de IMAS si Gallup in perioada 16-26 ianuarie, cercetarea facuta de CSOP o saptamana mai tarziu arata ca atat increderea in personalitatile politice ale Aliantei PNL-PD, cat si intentia de vot pentru aceasta formatiune politica se aflau in scadere.

Nici unul din evenimentele petrecute intre timp nu ar justifica o crestere a popularitatii principalei formatiuni din coalitia guvernamentala. Dimpotriva, tensiunile din cadrul Aliantei, cauzate de cursa pentru candidatura la Primaria Capitalei, de problemele cu numirea secretarilor de stat democrati si de multe alte conflicte marunte ar justifica mentinerea unui trend descendent.

La fel ar trebui sa se intample si in cazul presedintelui Traian Basescu, care a tinut pagina intai a ziarelor si a fost subiectul principal in multe emisiuni de stiri, din cauza scandalului legat de locuinta cumparata pe vremea cand era primar general si din cauza altor gafe, petrecute intr-un interval foarte scurt. Calin Popescu Tariceanu si ceilalti membri ai guvernului, cu mici exceptii, nu-si justifica nici ei cresterea de popularitate. Guvernul condus de Tariceanu este creditat de sondajul INSOMAR ca avand o activitate destul de buna - parere exprimata de 50,1% din romani, care se declara destul de multumiti de prestatia executivului, in timp ce 12,6% sunt foarte nemultumiti, iar 30,8% din cetateni sunt destul de nemultumiti. Indecizia in actul de guvernare, masurile antipopulare deja luate si cele anuntate (in special cresterile de preturi) au creat mai degraba premisele pentru o scadere a gradului de incredere a populatiei.


(981 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Adrian Horincar


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

INSOMAR considera Alianta D.A. preferata romanilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.30137205123901 seconds.