Luni, 20 Martie 2006 - 07:10 AM Aleg.RO: Olteanu lasa postul de ministru pentru sefia Camerei

Publicat de: Doina Anghel

ziarulfinanciar
  Bogdan Olteanu, ministru pentru relatia cu Parlamentul, si-a înaintat ieri demisia din Guvern, anuntând ca va ataca din pozitia de simplu deputat functia de presedinte al Camerei Deputatilor .
Presedintia Camerei a ramas vacanta în urma demisiei lui Adrian Nastase, iar candidatura lui Olteanu a venit natural, dupa ce el mai fusese propus în toamna anului trecut.
Atunci puterea a intentionat sa modifice regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului, tocmai pentru a-i schimba pe presedintii acestora.
"Nu sunt sigur ca voi câstiga, pentru ca acest lucru depinde de colegii mei deputati, însa în cazul în care nu voi fi ales, îmi voi continua activitatea ca simplu deputat", a spus ieri Olteanu.
Sustinerea întregii coalitii pentru Olteanu a fost pusa sub semnul întrebarii, dupa ce PC, cea mai mica formatiune din arcul guvernamental, a anuntat ca va propune un candidat propriu la sefia Camerei.
Candidatul PC - vicepresedintele Camerei Daniela Popa - nu are sanse reale sa câstige, însa lansarea ei în cursa deschide calea negocierilor pentru alte tinte dorite de conservatori si pune în pericol capacitatea de mobilizare a întregii coalitii în sustinerea unui obiectiv asumat de la preluarea puterii.
Pentru partidele din arcul guvernamental, lipsa presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului au constituit handicapuri majore, întrucât cei doi reprezentanti ai opozitiei, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, au dovedit ca din doua pozitii socotite fara importanta strategica, dar cu mare vizibilitate (locul 2 si 3 în ierarhia de stat, dupa presedinte) pot bloca proiecte importante ale puterii.
In vara anului trecut, atunci când coalitia si-a luat avânt pentru "preluarea puterii la nivel parlamentar", Nastase s-a folosit de atributiile sale regulamentare pentru a întârzia si bloca înlocuirea sa.
Presedintele Camerei este cel care poate convoca sesiunile, fie ele ordinare sau extraordinare ale acestei Camere, iar Nastase a refuzat sa-i convoace pe deputati în sedinta extraordinara pentru discutarea regulamentului intern, aratând ca proiectul nu reprezinta o prioritate.
Totodata, în atributiile presedintelui intra conducerea sedintelor de plen si ale biroului permanent, el este cel care acorda cuvântul deputatilor si cel care are dreptul sa supuna la vot.
Folosindu-se de acest drept, Nastase a amânat dezbaterea parlamentara asupra unei cereri a ministrului justitiei care îl privea personal. Este vorba despre solicitarea privind perchezitia imobilelor sale, pe care a supus-o la vot, în conditiile unei majoritati avantajoase pentru el, în ciuda faptului ca regulamentul acestui for prevede faptul ca presedintele Camerei trebuie s-o trimita automat Comisiei juridice.
Acum, partidele aflate la guvernare au ocazia sa preia puterea în Camera Deputatilor, camera decizionala pentru majoritatea legilor aflate în dezbatere, asigurând astfel un grad sporit de predictibilitate în procesul legislativ.
In acelasi timp însa, oportunitatea câstigarii sefiei Camerei Deputatilor a deschis usa pentru negocieri si în interiorul Coalitiei la guvernare. La sfârsitul saptamânii trecute, PD îsi facea cunoscuta, discret, dorinta de a obtine ceva din demisia lui Nastase, desi beneficiarul major al acestui gest era PNL, care îl nominalizase pe Bogdan Olteanu la sefia Camerei din toamna anului trecut.
Democratii ar putea cere partenerilor din PNL postul de ministru pentru relatia cu Parlamentul, care ar urma sa fie ocupat de actualul lider al deputatilor PD Cristian Radulescu, au declarat ieri pentru ZF surse din conducerea partidului.
Solicitarea urma sa fie dezbatuta aseara, la reuniunea liderilor PD, apoi în sedinte succesive ale Aliantei si coalitiei. Preluarea postului de ministru pentru relatia cu Parlamentul de catre PD nu a fost negata de fostul titular al postului, Bogdan Olteanu, care a exclus însa eventualitatea înlocuirii sale de catre Alianta D.A. sau de catre coalitie.
De altfel, PNL a transmis în weekend avertismente catre PC, fomatiune care si-a nominalizat un candidat propriu. Liderul liberal Ludovic Orban a spus ca daca va fi un tur doi pentru alegerea presedintelui Camerei (PSD are si el un candidat în persoana lui Valer Dorneanu), conservatorii vor sprijini candidatul PNL, altfel vor fi exclusi de la guvernare.


(450 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la Doina Anghel


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Olteanu lasa postul de ministru pentru sefia Camerei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62740707397461 seconds.