Miercuri, 22 Martie 2006 - 06:50 AM Aleg.RO: Băsescu cere reexaminarea legii privind statutul aleșilor locali

Publicat de: ---

AMOS News TraianBasescu12Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis astazi, 21 martie a.c., Parlamentului Romaniei cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali.

Presedintele Basescu considera ca unele dintre prevederile de completare si modificare ale Legii nr. 393/2004 nu constituie o legiferare completa, clara si precisa, previzibila si predictibila, iar altele contravin dispozitiilor constitutionale.

Tinand cont de faptul ca reglementarea vizeaza un domeniu foarte important, avand drept scop limitarea si chiar eliminarea migratiei politice a alesilor locali, seful statului crede ca este nevoie de o redactare clara, precisa a modificarilor care sa nu lase loc la interpretari si care sa respecte prevederile constitutionale.

Astfel, in expunerea de motive se arata ca art. 9 alin. 2 din Legea nr. 393/2004 reglementeaza incetarea calitatii de consilier local sau judetean insa textul de la lit. h1 - text nou introdus - nu distinge daca pierderea calitatii de membru al partidului sau al organizatiei este sau nu imputabila. Din analiza cazurilor prevazute in alin 2., de la litera a) la litera i), se disting unele cazuri care au la baza culpa consilierului si sunt imputabile si altele neimputabile.

Practic textul lasa a se intelege ca in toate cazurile, cu sau fara vina, pierderea calitatii de membru duce automat si la incetarea calitatii de consilier. In aceasta situatie Presedintele considera ca textul trebuie sa precizeze clar modul in care se pierde calitatea de membru al partidului sau organizatiei similar modificarilor facute de lege la art. 15 alin. 2 lit. g1 unde se prevede clar ca este vorba de ,,pierderea, prin demisie, a calitatii de membru al partidului politic...’’. In cererea de reexaminare, presedintele Basescu mai semnaleaza faptul ca la punctul 5 al art. I din Lege, referitor la modificarea alin. 4 al art. 9, se prevede ca hotararea consiliului poate fi atacata „la instanta de contencios administrativ”.

Textul nu cuprinde insa nici o determinare a instantei de contencios administrativ, nici chiar prin formula „competenta”.

Lipsa unei redactari complete, clare, previzibile si predictibile poate afecta dreptul fundamental de acces liber la justitie prevazut de art 21 din Constitutie. In situatia amintita s-a avut in vedere jurisprudenta CEDO si a Curtii Constitutionale a Romaniei.

„Consilierii sunt locali si judeteni si aceasta influenteaza competenta instantei de contencios administrativ. De aceea, este nevoie ca textul sa precizeze ca este vorba de instanta competenta”, se arata in adresa trimisa Parlamentului.Tot la punctul 5 al art. I din Lege, textul face referire la faptul ca „procedura prealabila nu se mai efectueaza”.

Prin cererea de reexaminare se propune reformularea lui in sensul ca „procedura prealabila, in asemenea cazuri, nu este obligatorie”, deoarece altfel s-ar incalca prevederea constitutionala a art. 21 alin. 4..Punctul 6 al art. I din Lege se refera la incetarea calitatii de primar prin demisia din calitatea de membru al partidului politic sau organizatiei minoritatii nationale pe a carei lista a fost ales.

Aici, restrangerea dreptului s-a facut restrictiv fata de consilieri si s-a luat in considerare numai pierderea calitatii de membru al partidului, prin demisie, adica prin act de vointa al celui care a obtinut calitatea de primar.

Presedintele Basescu semnaleaza faptul ca din interpretarea textului rezulta ca in cazurile in care primarul este exclus din partidul pe lista caruia a fost ales, chiar si pentru motive de care este vinovat, poate sa ramana primar. In plus, optiunea de legiferare diferita pentru primari fata de consilieri, nu are fundamente constitutionale, ambii fiind alesi locali.

De aceea, se arata in cererea adresata Parlamentului, acest lucru trebuie explicat in Lege.Art. II al Legii prevede in alin. 1 ca alesii locali care intra sub incidenta art 9, alin 2 lit h±, alin 2± si art 15 alin. 2, lit g±, adica cei care au demisionat sau au pierdut calitatea de membru al partidului sau organizatiei minoritatii nationale, sunt obligati sub sanctiunea incetarii mandatului, sa-si declare apartenenta politica, prin declaratie scrisa, pe proprie raspundere, depusa la secretariatul unitatii administrativ-teritoriale.

Cu alte cuvinte, textul alin 1 acorda un termen de 45 de zile pentru ca persoanele in cauza sa opteze pentru un partid sau sa ramana independenti, altfel le inceteaza mandatul. Potrivit cererii de reexaminare, textul amintit incalca prevederile constitutionale deoarece modifica mandatul in exercitiu.De asemenea, presedintele tarii arata in cerere ca Art. II alin. 3 din Lege este in contradictie cu prevederile art. 78 din Constitutie deoarece prevede ca o parte din dispozitiile acesteia vor intra in vigoare la data depunerii declaratiei de apartenenta la un partid politic.

Constitutia prevede ca data intrarii in vigoare a unei legi este fie la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, fie la o data ulterioara prevazuta in textul legii. In oricare din cele doua situatii data intrarii in vigoare este bine definita si una singura pentru toti destinatarii legii. Reglementarea din art. II stabileste, conform adresei transmise de Presedinte Parlamentului Romaniei, o data nedefinita, oferind chiar posibilitatea intrarii in vigoare in mod diferit pentru destinatarii legii in functie de momentul depunerii declaratiei de apartenenta la un anume partid.


(841 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Băsescu cere reexaminarea legii privind statutul aleșilor locali | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59007501602173 seconds.