Sâmbătă, 25 Martie 2006 - 07:29 AM Aleg.RO: Războiul conferințelor de presă, vineri, la PSD

Publicat de: Dana LASCU

AMOS News Vineri, mai mulți lideri ai PSD au ieșit la rampă, în conferințe de presă, care mai de care cu delarații ce ar putea fi catalogate ca fiind cel puțin incendiare. Pare a fi fost regula săptămânii, pentru reprezentanții PSD, să facă schimb de replici cu ajutorul mass media.

Vicepreședintele PSD, Ilie Sârbu a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că problemele din partid au fost amplificate, printre altele, și de faptul că social-democrații nu ar fi deloc pregătiți pentru a sta patru ani de opoziție

Ilie Sârbu: "Părerea mea este că există o stare de nervozitate și datorită faptului că noi facem o mare greșeală, așa cum fac toate partidele: când intrăm în opoziție, uităm că acest lucru înseamnă patru ani, nu suntem pregătiți psihic pentru acest lucru și, după unul sau doi ani, devenim nervoși. (...)"După părerea mea, PSD s-a stabilizat și a reușit să depășească problema scindării", a adăugat Sârbu.

În opinia sa, organizarea unui congres extraordinar este absolut necesară, dar subliniază că această nu trebuie făcută "peste noapte".

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu nu a putut spune dacă senatorul Antonie Iorgovan mai este sau nu membru al partidului. Și a găsit și scuza: nu poate da un răspuns clar, întrucât Iorgovan are posibilitatea, conform statutului, ca în termen de 15 zile să conteste decizia de excludere din PSD, la Comisia de Integritate a partidului.

Același Cristian Diaconescu a respins categoric acuzațiile potrivit cărora propunerile de excludere din partid ale unor deputați sunt legate de o decizie - luată la vârf - de "curățare a aripii Năstase".

Legat de propunerile de excludere din partid a deputaților Mugurel Sârbu, Rovana Plumb și Ioan Timiș, și dacă acestea au sau nu vreo legătură cu faptul că l-ar fi susținut pe Adrian Năstase, Diaconescu a spus că nu deține nici o informație despre susținerea pe care cei trei deputați o au sau nu față de fostul președinte executiv al partidului. El a precizat însă că aceste cereri vin din partea organizațiilor județene de partid pe care le reprezintă cei 3 deputați și că ele urmează să fie, probabil, contestate de cei în cauză.

"Vreau să vă asigur clar, cu responsabilitate, că în Partidul Social Democrat nu există liste negre și revanșe politice", a spus Diaconescu, în legătură cu excluderea din partid a deputatului Mugurel Sârbu.

Cristian Diaconescu a negat vehement că ar exista aripi în PSD. "Nu putem vorbi de aripi în PSD. (...) Nu așa funcționează un partid într-o țară europeană și nu este cazul, în acest moment, ca cineva să ridice un semn de întrebare în legătură cu o anume decizie de principiu luată la nivel central. Vom analiza, conform normelor statutare, toate deciziile luate la nivelul organizațiilor județene și ne vom pronunța pe fiecare în parte”, a mai spus purtătorul de cuvânt PSD.

Un alt lider al PSD, deputatul de Hunedoara, Ioan Timiș, a declarat, tot vineri, că "în PSD au început execuțiile, cu metode comuniste" ale membrilor care îl susțin pe Adrian Năstase, și că acestea ar fi dictate chiar de șeful partidului, Mircea Geoană.

"Au început execuțiile celor care s-au declarat de partea lui Adrian Năstase. După ce conducerea partidului a făcut apel la calm, se pare că au început execuțiile. Autorul acestor execuții: Mircea Geoană", a mai declarat deputatul, transmite corespondentul AMOS NEWS.

Deputatul PSD de Bistrița Năsăud, Viorel Pupeză, a declarat - și el - vineri, tot într-o conferință de presă, că după congresul partidului din anul 2005 în PSD ar fi rămas trei grupuri care nu au reușit să se armonizeze. El spune că aceste trei aripi se luptă pentru putere și, din acest motiv, este absolut necesară o ședință a CN al PSD.

Viorel Pupeză: "Din acest motiv, consider că este necesar să avem o ședință a Consiliului Național al PSD, pentru ca acesta să stabilească o dată a congresului extraordinar și ordinea de zi. (...) Nu punem problema la această dată într-o manieră tranșantă de a schimba președintele Consiliului Național al PSD. Un congres extraordinar al PSD are sens în ideea că ne stabilim foarte clar care este poziția partidului în etapa istorică pe care o parcurgem. Nu am stabilit-o la congresul trecut, că, dacă am fi stabilit-o, poate nu apărea această stare de tensiune față de congres”.

Dar, conducerea PSD Bistrița-Năsăud și-a exprimat, tot în cadrul conferinței de presă și în unanimitate, părerea că un congres extraordinar al partidului nu trebuie organizat mai devreme de luna iunie, după publicarea raportului de țară al Comisiei Europene.

"Un congres făcut în pripă nu poate da rezultate normale pentru un partid, ci poate crea disensiuni", a declarat vicepreședintele Gheorghe Marinescu, în cadrul conferinței de presă.

Viorel Pupeză l-a mai acuzat pe Mircea Geoană și de faptul că nu a stabilit foarte clar răspunderile fiecărui membru din conducerea centrală a partidului, că nu a întreținut relații mai bune cu membrii din teritoriu. El spune că la congres nu se va pune tranșant problema schimbării lui Geoană din funcție, pentru a se contrazice singur, ceva mai târziu, avansând ideea revenirii lui Adrian Năstase la conducerea partidului.

Deputatul PSD de Neamț, Ioan Munteanu, iese și el vineri la rampă, susținând că cei mai mulți dintre liderii partidului doresc organizarea unui congres extraordinar pentru soluționarea problemei conducerii, nu și pentru discutarea platformei politice sau modificarea statutului.

"Mulți dintre cei care cer schimbarea conducerii PSD sunt chiar din conducerea partidului; este cazul vicepreședinților, care stau cu ochii pe Mircea Geoană, în schimb pe ei înșiși nu se văd", a declarat deputatul Munteanu, care este președinte executiv al Organizației PSD Neamț.

Pe de altă parte, deputatul Ioan Bivolaru - tot din Neamț - crede că un congres extraordinar se impune numai cu condiția să fie eliminate curentele existente în PSD, care au fost create ca urmare a congresului precedent.

La Iași, primarul social-democrat Gheorghe Nichita crede și el că soluționarea crizei prin care trece partidul se poate face doar prin intermediul unui congres extraordinar, organizat ulterior Consiliului Național PSD din luna aprilie.

"Cred că trebuie schimbat statutul, iar prin intermediul schimbării acestuia, președintele trebuie să aibă autoritate. Cu siguranță că în cadrul Consiliului Național va fi competiție pentru funcțiile de vicepreședinți, dar important este faptul că președintele trebuie să creeze o echipă. Dacă în momentul de față aceasta nu este realizată bine, trebuie să vină altcineva. Este nevoie de o structură de conducere mult mai elastică în PSD", a opinat social democratul ieșean.

La Brașov, președintele filialei județene a Partidului Social Democrat, deputatul Constantin Niță, susține și el organziarea unui congres al PSD.

"Personal, susțin desfășurarea unui congres al PSD, nu știu decizia organizației pentru că nu am avut o discuție la acest nivel. (...) Dorim să fim aceeași echipă unită și puternică ca până acum", a declarat vineri, tot în cadrul unei conferințe de presă, Constantin Niță.

Între timp, la Suceava, Gavril Mîrza, președintele organizației județene a partidului, spune că șapte primari liberali din județ vor să se înscrie în PSD.
El i-a cerut, vineri, în mod public, președintelui organizației PNL Ion Lungu să facă publică lista primarilor suceveni ai PSD care ar dori să intre în PNL, spunând că are și el o listă cu șapte primari liberali care doresc să se înscrie în PSD, "dezamăgiți de actuala guvernare și de politica PNL".

"După ce prezintă președintele PNL lista cu primarii PSD care vor să intre în PNL, voi prezenta și eu lista cu primari liberali care vor să se înscrie în PSD”, a declarat șeful PSD-iștilor Suceveni.

Deputatul Mugurel Sârbu a fost exclus din Partidul Social Democrat. Conducerea PSD Alba a hotărât să-i retragă sprijinul politic pe motiv ca ar fi încercat să negocieze trecerea la PNL sau PD, transmite corespondentul AMOS NEWS.
Sârbu neagă, însă, aceste acuze și spune că sancționarea sa este o consecință a faptului că este un apropiat al lui Adrian Năstase.

« Este o sancțiune care reprezintă o răzbunare politică. E, în primul rând, una la nivel central pentru că sunt poziționat în grupul lui Adrian Năstase. Am senzația că urmează să fie excluși și alți parlamentari, de exemplu deputatul Timiș. Din câte am înțeles ceva similar i se pregătește și Rovanei Plumb la organizația din care face parte. Și cred ca vor urma și alții », a precizat Sârbu.

La Bistrița Năsăud, președinta Organizației județene de femei a PSD, Adriana Pană, a cerut, vineri, demisia Rovanei Plumb din funcția de lider al Organizației de Femei a PSD. Ea consideră că aceasta face parte din categoria acelor "frustrați din conducerea partidului care dau lovituri sub centură".

Pană a declarat, tot într-o conferință de presă, că a simțit nevoia să adopte o poziție publică legată de Rovana Plumb, la solicitarea femeilor care fac parte din Organizația Bistrița-Năsăud și care sunt "nu doar indignate, ci și revoltate de întreaga atitudine pe care a avut-o Rovana Plumb în mass-media. (...) Nu doar Organizația de femei din Bistrița-Năsăud se simte lezată de atitudinea doamnei Rovana Plumb. Am mai discutat cu colegele mele din Satu Mare, Dolj și Cluj, care îmi împărțășesc punctul de vedere. Noi considerăm că s-a făcut destul rău acestui partid, care are la bază sute de mii de membri onești, ce nu doar au muncit din greu în campanii, dar și-au pus la bătaie drept garanție pentru PSD integritatea lor morală, pentru ca niște frustrați din conducerea partidului să mai dea și lovituri sub centură. Cu ce platformă vine Rovana Plumb și în ce calitate?".

În replică, Rovana Plumb a adoptat o atitudine demnă. Faptul că unii lideri ai PSD găsesc de cuviință să-și arunce acuze prin presă a determinat-o pe deputatul Rovana Plumb să ceară în mod public încetarea acestui mod deloc constructiv de a rezolva probleme interne ale partidului. Într-o scurtă poziție oficială, Rovana Plumb cere ca situația să fie tratată cu demnitate și, mai ales, cu un profund respect față de electorat.

Rovana Plumb: "Faptul ca ne cerem unul altuia demisiile, nu ne ajută nici la scoaterea partidului din criză, nici la a demonstra cine dintre noi e mai bun sau mai rău. Ar trebui sa fim cinstiți față de noi înșine și față de electorat, și să nu căutăm pretexte de reglări de conturi. Celor care își asumă un punct de vedere li se pune pumnul în gură. Se conturează o perspectivă în care se renunță la orice dezbatere democratică sub amenințarea excluderii sau atacurilor personale. Se pare că gestul unora dintre noi de a încerca o analiză, de a construi și nu de a demola, a fost interpretat ca o slăbiciune".


(465 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Dana LASCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Războiul conferințelor de presă, vineri, la PSD | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62774896621704 seconds.