Joi, 30 Martie 2006 - 05:59 AM Aleg.RO: Senatul a votat Legea calitatii, deblocand procedura de acreditare

Publicat de: Melania MANDAS VERGU

Gândul Senatul a reusit, în sfarsit, sa finalizeze odiseea Legii calitatii educatiei, dupa ce plenul a votat marti textul substantial modificat al Ordonantei de urgenta emisa în iulie 2005 .
Importanta deosebita a acestei legi se leaga, în primul rand, de crearea celor doua institutii (ARACIS si ARACIP) mandatate sa vegheze la calitatea actului educational, dar si la acordarea certificatului privind atingerea standardelor de calitate, prin acreditarea si autorizarea institutiilor si unitatilor scolare din sistemul national de învatamant.
Practic, de mai bine de jumatate de an, conform ordonantei de urgenta, nu mai existau legal, în Romania, institutiile care sa acrediteze sau sa acorde autorizatii provizorii de functionare nici universitatilor, nici liceelor, scolilor sau gradinitelor particulare sau de stat recent înfiintate, Consiliul interimar al ARACIS si ARACIP avand doar atributiuni în privinta regulamentelor si a standardelor de calitate.

Secretarul de stat al învatamantului superior, prof. univ. Dumitru  Miron, ne-a declarat ca ?pana la 20 aprilie va trebui sa rezolvam cel putin doua probleme: o data, dupa ce presedintele promulga legea, ea va fi publicata în M.O. si apoi va trebui sa fixam, împreuna cu Consiliul National al Rectorilor, cum vom împarti domeniile din care vor fi propusi pentru Consiliul interimar ARACIS cei 10 membri, ceilalti 5 fiind desemnati de Senatul Romaniei?. Dl. Miron nu ne-a putut spune numarul exact al universitatilor care asteapta acreditarea (fiind depasit termenul autorizarii provizorii), dar ne-a precizat ca nu sunt depuse dosare noi nici pentru acreditare, nici pentru autorizare. Daca MEC nu va urgenta lucrurile, exista riscul ca unele universitati sa nu poata primi cifra de scolarizare, fiindca nu au acreditarea sau autorizarea de functionare.


(788 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Melania MANDAS VERGU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Senatul a votat Legea calitatii, deblocand procedura de acreditare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.28505706787109 seconds.