Joi, 30 Martie 2006 - 05:59 AM Aleg.RO: Comandantii de nave vor fi lustrati

Publicat de: Adrian Ilie

curierulnational
Comandantii de nave si aeronave vor trebui sa paraseasca functiile publice, daca se va dovedi ca au facut politie politica . Aceasta este forma in care proiectul legii lustratiei a primit avizul comisiilor Juridica, pentru Drepturile Omului si pentru Egalitatea de Sanse de la Senat. Pe langa alte categorii specificate in proiectul propus de Mona Musca si Adrian Cioroianu, senatorul Gavrila Vasilescu (PC) a cerut ca si comandantii de nave sa intre sub incidenta legii lustratiei.
"Ei, in momentul in care paraseau porturile, erau si presedinti, si sefi politici, puteau sa aresteze un om. Indeplineau mult mai multe functii", a declarat Vasilescu. El a negat ca amendamentul sau il vizeaza pe presedintele Traian Basescu. Desi Mona Musca a acuzat ca modificarea se refera la anumite persoane, senatorii liberali au sprijinit initiativa conservatorului, Norica Nicolai declarand ca aceasta vizeaza "extinderea suveranitatii nationale pe teritoriul navelor si al aeronavelor". Articolul 1, care se refera la categoriile socio-profesionale care sunt vizate de lustratie, a suferit si alte modificari. Magistratilor care au colaborat cu Securitatea li se va interzice si lor accesul la demnitati publice daca CNSAS va dovedi acest lucru. De acelasi tratament vor avea parte si prelatii cultelor recunoscute de statul roman. Apoi sefii misiunilor diplomatice, inclusiv comerciale si consulare, si ministrii din Ministerul de Externe din perioada prerevolutionara vor fi eliminati din functiile pe care le mai detin in prezent. Acestora li se vor adauga si membrii conducerilor centrelor de detentie si lagarelor de munca.
Un alt amendament, contestat de initiatori, i-a vizat pe guvernatorii si viceguvernatorii Bancii Nationale, pe presedintii si vicepresedintii bancilor de stat si filialelor acestora si toate persoanele implicate in operatiunile valutare. "Este vorba despre cei care au avut in administrare fondurile fostei Securitati si avand in vedere ca aceste fonduri au fost investigate, dar nu s-au mai gasit desi au existat aproape certitudini ca ele au fost depuse in afara tarii, credem ca este normal ca aceste persoane sa faca obiectul acestei legi", a declarat Norica Nicolai.


(661 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la Adrian Ilie


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Comandantii de nave vor fi lustrati | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.30336689949036 seconds.