Luni, 19 Iunie 2006 - 05:35 AM Aleg.RO: Doua lozuri necastigatoare pentru Fondul „Proprietatea“

Publicat de: Tatiana Rusu 

Sfin Politicienii tarii se intrec in acuzatii la adresa „grupurilor de interese“ care vor sa ia „cele mai profitabile societati ale tarii“ – Loteria Nationala si Imprimeria Nationala . Poate ca nu sunt departe de adevar, dar cu ocazia asta au reusit sa dea peste cap si procesul de despagubire a fostilor proprietari de imobile.
Deputatii au respins, saptamana trecuta, legea pentru aprobarea Ordonantei privind privatizarea Loteriei Române si a Imprimeriei Nationale. Intr-o oarecare masura, acelasi lucru il facusera anterior si senatorii.
Varianta initiala propusa de Guvern viza ca pachete de câte 32% de actiuni ale celor doua companii sa poata fi detinute de alti actionari în afara statului, restul de câte 68% urmând sa fie detinute în totalitate si in exclusivitate de catre statul român. Ratiunea acestei propuneri era intentia Ministerului Finantelor ca, în afara pachetelor de câte 20% cu care cele doua companii urmau sa alimenteze Fondul „Proprietatea“, pachete de câte 5% sa fie listate la bursa si alte pachete, de câte 7%, sa fie vândute catre salariatii celor doua companii.
Senatul a respins insa vânzarea pachetelor de câte 7% catre salariatii celor doua companii, adoptând varianta potrivit careia doar câte 25% din actiuni pot fi detinute de alti actionari în afara statului (20% pentru alimentarea Fondului „Proprietatea“ si 5% pentru listarea la bursa).
Dupa ce Senatul a adoptat aceasta varianta, Ministerul Justitiei a transmis comisiei economice a Camerei, la începutul lunii aprilie, o adresa în care informa ca apreciaza ca oportuna solutia ca doar cota de 20% sa faca obiectul detinerii de catre alti actionari în afara de statul român (respectiv cota aferenta alimentarii Fondului „Proprietatea“). Comisia economica a respins propunerea Justitiei astfel ca de fapt deputatii au votat in favoarea acestei rezolutii.
Votul deputatilor asupra proiectului de lege pentru privatizarea celor doua companii nationale face imposibila alimentarea Fondului „Proprietatea“ cu pachetele de actiuni de 20% de la cele doua societati.

Cine s-a opus
In Camera Deputatilor, voturile de respingere au apartinut PD, PSD si PRM. Unul dintre reprezentantii PNL, liberalul Bogdan Olteanu, a afirmat ironic ca, „in cadrul eficientei si puternicei lupte împotriva coruptiei si a cercurilor de interese, astazi Parlamentul a repurtat o victorie împotriva fostilor proprietari de imobile jefuiti de statul comunist, care urmau a fi despagubiti“. El a adaugat ca singurii beneficiari ai acestei ordonante, cei care urmau sa primeasca contravaloarea pachetelor de 20% din actiunile de la cele doua companii, erau fostii proprietari. „În aceste conditii nu vor mai primi aceste despagubiri, companiile ramânând la stat, care va fi mai bogat si mai fericit“, a mai spus el.
Pe de alta parte, deputatul PSD Victor Ponta a criticat masura privatizarii Loteriei si a Imprimeriei, considerând ca initiativa legislativa respectiva este promovata „pe baza unor interese personale“. „Este o privatizare din care trebuie sa câstige acele grupuri de interese de care vorbeste toata lumea, dar nimeni nu le scoate la suprafata. A fost o smecherie încercata de Guvern, care nu a tinut în Parlament. Pozitia grupului PSD ramâne aceeasi, ca este vorba de o schema de fraudare“, a declarat Ponta.

Isteria privatizarii
„Loteria Romana“ este una dintre cele mai profitabile companii de stat si, implicit, o afacere pe care multi ar fi dispusi sa o „preia“. Este insa bine sa se vanda „Loteria“? In Uniunea Europeana ideea de baza in ceea ce priveste piata jocurilor de noroc este monopolul asupra pietei prin parghii legislative (de exemplu, acordarea de licente) si nu neaparat asupra societatilor. In plus, statul pastreaza pachetul majoritar, ceea ce-i asigura controlul. Singurul semn de intrebare care poate fi ridicat vizavi de transferul de actiuni catre „Proprietatea“ este legat de pretul unei actiuni, fixat de Guvern la 50.000 lei (vechi), suma de patru ori mai mica decat, spre exemplu, valoarea profitului net/actiune obtinut in anul fiscal 2004. Astfel, daca in opinia cabinetului Tariceanu, cele peste 8,5 milioane de actiuni ale Loteriei valoreaza 426 miliarde de lei, in fapt acestea insumeaza cu mult mai mult. Conform bilantului contabil pe anul 2004 al acesteia, la o cifra de afaceri de 7.710 miliarde lei, profitul net inregistrat a fost de 1.638,6 miliarde. Asta inseamna ca profitul adus de fiecare actiune in parte este de 192.276 lei, adica de aproape patru ori mai mare decat a stabilit Guvernul. Se considera insa ca, prin listarea la bursa, pretul actiunilor va fi stabilit de catre piata si pana la urma vom avea un pret corect. Numai ca senatorii au respins tocmai vanzarea a 5% din actiuni la BVB.
„Imprimeria Nationala“ are monopol pe piata documentelor fiscale tipizate – de la facturi pana la timbre sau bilete de spectacol securizate. O alta afacere apetisanta pentru multe grupuri de interese. Compania, subordonata Ministerului Finantelor, si-a bugetat pentru 2006 un profit brut de aproape 21,5 milioane de euro, in crestere cu aproape 4% fata de cel obtinut in 2005. Cel putin asa arata bugetul de venituri si cheltuieli publicat in Monitorul Oficial.
Societatea este cu atat mai interesanta, cu cat are exclusivitate in producerea hârtiilor de valoare de natura timbrelor, banderolelor sau etichetelor utilizate la marcarea produselor supuse accizelor, certificatelor de trezorerie, bonurilor de tezaur, timbrelor fiscale, formularelor necesare pentru administrarea impozitului pe venit. In plus, companiei i s-a încredintat în mod direct gestionarea sistemului unitar de înseriere si numerotare a formularelor tipizate cu regim special, inclusiv a formularelor pe suport electronic, gestionarea activitatii de producere si distributie a biletelor de tombola, de pronosticuri (pariuri) sportive, de pariuri de orice fel si a cartoanelor pentru jocuri de tip bingo desfasurate în sali de joc, prin retele de televiziune sau prin mijloace de transmisie asimilate.

Altii isi vand norocul
Grecii, deoarece aveau nevoie de fonduri pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2004, au vandut peste 70% din activele loteriei de stat prin intermediul bursei. Guvernul, devenit astfel minoritar, detine in continuare controlul, prin intermediul unei licente de organizare a jocurilor de noroc. Rezultatul: de la o cifra de afaceri de ordinul sutelor de milioane de euro, compania elena a ajuns la sume ametitoare de ordinul miliardelor, devenind un exemplu clasic in materie. In Marea Britanie, afacerea este concesionata unei [citeste mai departe] »


(443 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Săptămâna Financiară

· Alte știri de la Tatiana Rusu 


Azi: Cea mai citită știre din sursa Săptămâna Financiară:

Doua lozuri necastigatoare pentru Fondul „Proprietatea“ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6501100063324 seconds.