Vineri, 11 August 2006 - 07:59 AM Aleg.RO: Ultimele miscari de trupe pe harta traseismului politic al primarilor si consilierilor

Publicat de: Dan Ghetu

real_romaneasca     PSD ramane partidul cel mai afectat de migrarile alesilor locali . Senatorul PSD Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al social-democratilor, considera ca valul de plecari a alesilor locali ai PSD este rezultatul unei politici de incurajare a traseismului politic dupa alegerile din 2000. Diaconescu a declarat ca formatiunea sa a gresit atunci cand a incurajat, in 2000, migratia politica. "Acum s-a confirmat greseala politica de a aduce traseistii politici in partid", a mentionat Diaconescu.
Celalalt partid al Opozitiei, PRM a pierdut trei consilieri locali "neimportanti", dar in partid s-au inscris, in ultima perioada, 150 de consilieri locali si judeteni. Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, sustine ca de la PRM au plecat trei consilieri locali "neimportanti", dar in partid s-au inscris, in ultima perioada, 150 de consilieri locali si judeteni, provenind de la PD, PSD si partidul lui Corneliu Ciontu.
PD pare principalul beneficiar al "miscarilor de trupe" din teritoriu. Vicepresedintele PD Ioan Oltean a declarat ca multi reprezentanti ai administratiei publice locale isi vor definitiva apartenenta politica zilele acestea, aratand ca, pana acum, "exodul" a fost unidirectionat, dinspre Opozitie spre Putere.
Potrivit unor evidente provizorii, la PD au trecut, in ultimii doi ani, "peste o suta de primari". "Dar cam tot atatia au trecut si la PNL", a adaugat Oltean.
La randul sau, secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a precizat ca va face o evaluare dupa ce se va primi de la organizatiile din tara situatia alesilor locali, in zilele imediat urmatoare expirarii termenului legal de declarare a apartenentei politice a acestora, respectiv 10 august. El a mentionat ca se asteapta chiar la o crestere a numarului alesilor locali PNL, comparativ cu rezultatele alegerilor locale din 2004, insa nu intr-un procent extraordinar, probabil nu mai mare de 10-15 la suta, la o prima apreciere.
Cat priveste UDMR, presedintele executiv al UDMR, Takacs Csaba, a declarat ca "migratia politica nu este un fenomen care sa caracterizeze UDMR", aratand ca pana in acest moment exista un singur consilier al Uniunii care a plecat la PSD.

Legea este interpretabila?!

Purtatorul de cuvant al PC, deputatul Bogdan Ciuca, a declarat ca la nivelul administratiei locale conservatorii sunt reprezentati de aproximativ 3.000 de membri, dintre care, in ultima perioada, 150 au venit si 90 au plecat la alte formatiuni din arcul puterii. "Dupa perioada aceasta vor exista foarte multe litigii in contencios determinate de ambiguitatea legii si cred ca reprezentarea in administratie publica se va stabiliza si va fi blocata", a mai apreciat Bogdan Ciuca. Astfel, din punctul de vedere al conservatorilor, noua forma a legii privind statutul alesilor locali va determina o "perioada de framantari puternice, pentru ca multe dintre prevederile legii sunt interpretabile".

PD, partidul preferat al migratorilor din sud

La Buzau, PD este formatiunea cu cele mai multe achizitii dupa alege-rile locale din 2004. Dupa pro-priile estimari, PD numara in prezent 46 de primari, 48 de viceprimari si peste 430 de consilieri. Lovitura de gratie data de PD a fost momentul in care primarul orasului Ramnicu Sarat, Constantin Ghinioiu (foto), social democrat cu state vechi, a trecut in barca democratilor cu tot cu viceprimar si consilieri. Dupa calculele PNL, formatiunea liberala are la Buzau 27 de primari, 18 viceprimari si circa 200 de consilieri.
PC nu mai are niciun primar, dar a ramas cu doi viceprimari in localitatile Cozieni si Tintesti.
In Arges, consilierul judetean Iulian Fratica (ex-PC) s-a inscris in PD. Tot in PD au intrat cateva zeci de consilieri locali, precum si viceprimarul din comuna Priboieni, care a fost ales pe listele PSD. In PSD s-a inscris singurul consilierul local pe care il mai avea PNTCD. La PNL au trecut doi consilieri locali de la PC, in timp ce la conservatori au venit alesi de la alte partide.
In ultimele luni, in Dambovita un numar insemnat de primari ai PSD au trecut fie la PNL, fie la PD. De asemenea, patru consilieri municipali si judeteni braileni au migrat de la un partid la altul. Consilierul municipal Lucian Caprariu a trecut de la PC la PPCD, iar consilierii judeteni Petru Pavel Ganciu, Peter Mitu si Andrei Ritzinger au migrat de la PNL catre Fundatia Mileniul 3, o formatiune politica ce a functionat doar la Braila. Ei s-au reintors intre timp la PNL.

Primarii din Bacau si Galati, traseisti cu adeziuni in regula

In judetul Bacau, nume sonore au trecut de la alegerile din 2004 si pana in prezent de la un partid la altul. Romeo Stavarache (foto) a castigat Primaria Bacau cand era sef la Partidul Umanist Roman, dar ulterior s-a mutat cu aproape tot bagajul in tabara liberalilor, unde a ajuns presedinte. In consiliul judetean numai putin de 9 alesi si-au schimbat partidele. Pesedistul Eugen Ochenatu a plecat in tabara democratilor, conservatorii Daniela Biri, Petru Enasoaie, Petru Istoc au devenit independenti si apoi au trecut la liberali, Silvestru Dogaru de la umanisti a trecut la liberali, Petrica Mihaila a trecut de la umanisti la statutul de independent si apoi la democrati, Dorian Pocovnicu si Elena Sova au trecut de la pesedisti la PNG, apoi la independenti si s-au intors la pesedisti, iar Cristian Bunea a ales sa fie independent decat membru PSD.

Durbaca, un adevarat globe-trotter

Cel mai notoriu navetist din politica galateana este de departe actualul presedinte al PC Galati, Eugen Durbaca. Traseul sau politic este absolut uluitor. Dupa PCR, Durbaca a bifat prezenta sa in majoritatea partidelor: FSN-PSM-PDSR-APR-PD-PC.
In Vrancea, nu de mult unul dintre fiefurile electorale ale PSD, consilierii judeteni PSD Mihai Jalova Racovita, Ciprian Stroia, Codrut Constantinescu, Raluca Avadani, Enache Mandrescu au ales sa treaca la PNL, iar Marius Vasii si Spiridon Tudorache la PD. Trei dintre acestia au semnat declaratii de apartenenta politica atat la PSD, cat si la PNL, respectiv PD la interval de o saptamana. In acest moment, in Vrancea Alianta D.A. are 18 consilieri judeteni, PSD - 11, Partidul Conserva-tor - 3 si PNG - 1.
In Vaslui, trei edili din comunele vasluiene Bunesti-Averesti, Banca si Arsura au parasit PC. La Suceava, un consilier judetean PSD, Mircea Rusu, s-a inscris in PNL, grupul liberal din CJ Suceava avand acum 11 membri. La Neamt, PD are 19 primari, fata de 2004, cand a avut doar zece.

Doljul, dominat de democrati si de peremisti

Pe ultima suta de metri, toate partidele din judetul Dolj au declansat ofensiva pentru racolarea de noi membri de partid, in special primari si consilieri locali, ultimele achizitii fiind facute de filiala judeteana a PRM si PD. De la conservatorii doljeni au plecat consilierul municipal din Craiova, Eugen Iordache, la PD si consilierul judetean Paul Turturica la PRM. Conservatorii doljeni au ramas astfel cu doar doi reprezentanti in CJ Dolj. Desi PRM pierduse nume grele din Consiliul Judetean, prin dezertarile lui Victor Odolbasa, Gheorghe Daniliuc si Corina Prica, acum s-a mai echilibrat situatia.
In Consiliul Local Craiova, PD are acum sapte reprezentanti, iar PC ramane cu un singur reprezentant, Dumitru Manescu, presedintele filialei municipale a partidului.
In acelasi timp, pesedistii craioveni Octavian Podeanu si Petre Gongu au parasit partidul, primul alegand PD, iar al doilea PRM.
Astfel, primarul Craiovei, Antonie Solomon, care a dezertat si el de la PSD la PD, are asigurata majoritatea in consiliu. Solomon este sustinut de 18 alesi. (C. Anghelache)

Iorgus, cel mai interesant transfer in Dobrogea

Alesii locali din Dobrogea nu au scapat nici ei de sindromul migratiei politice. In Constanta, primarul municipiului Mangalia, Zanfir Iorgus, edilul-sef din comuna Valu lui Traian, Florin Mitroi, primarul din Costinesti, Traian Cristea, si cei din Rasova, Lipnita si 23 August au demisionat din PSD pentru a se inscrie in PD. Altfel, doi consilieri locali din Mangalia au decis deja. Ei au iesit din PD pentru a deveni independenti. Florin Maftei si Constantin Filimon, aflati in conflict cu seful filialei locale PD, Nae Negrea, si-au dat demisia din partid. Consiliul Local Mangalia are in prezent opt consilieri PSD, cinci independenti, trei PNL, doi PRM si un consilier PD.
Pe de alta parte, PD se pregatea de intampinarea a noi membri. Cei noua consilieri locali PSD din Navodari intentionau sa migreze catre PD. Consiliul Local Navodari are 19 membri, dintre care 10 sunt ai Aliantei D.A. Seful filialei PD Navodari, primarul Tudorel Calapod, declara ca sunt consilieri a caror trecere la PD nu va fi acceptata cu niciun pret. Totodata, erau asteptate si alte demisii din PSD. In judetul Constanta, din totalul de 69 de primari, 47 sunt membri ai PSD. (Dan Ghetu)


(866 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Realitatea Românească

· Alte știri de la Dan Ghetu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Realitatea Românească:

Ultimele miscari de trupe pe harta traseismului politic al primarilor si consilierilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56192994117737 seconds.