Vineri, 11 August 2006 - 08:23 AM Aleg.RO: Traian Basescu anunta ca trimite si batalionul de rezerva în Afganistan

Publicat de: ---

Gândul Romania va trimite înca un batalion de militari în Afganistan, la solicitarea Aliantei Nord-Atlantice, a anuntat, ieri, la Kabul, presedintele Traian Basescu, dupa întalnirea cu omologul sau afgan, Hamid Karzai . ?Avem peste 680 de militari în Afganistan si pregatim un nou batalion pe care l-a solicitat NATO?, a spus Basescu. El a exprimat disponibilitatea Romaniei de a pregati ofiteri afgani la Academia Militara si de a oferi tehnica militara armatei afgane.
Seful statului a precizat ca e vorba despre batalionul de rezerva, cel care a mai fost trimis o data în Afganistan, în 2005, pentru a asigura protectie suplimentara în timpul alegerilor.

Conform Legii 42 / 2004 privind participarea fortelor armate la misiuni în afara statului roman, trimiterea trupelor în misiuni de aparare colectiva, în sprijinul pacii, de asistenta umanitara sau tip coalitie este aprobata de catre presedintele Romaniei, la propunerea premierului, dupa consultarea Consiliului Suprem de Aparare a Țarii. In urma modificarii legislatiei, în 2004, seful statului nu mai are nevoie de acordul Parlamentului, dar este obligat sa informeze Legislativul cu privire la trimiterea trupelor, în cinci zile dupa adoptarea deciziei sau, daca senatorii si deputatii sunt în vacanta, la reluarea lucrarilor. Aprobarea Parlamentului este necesara doar daca trimiterea soldatilor nu se face în baza unui tratat international la care Romania este parte.

Este neclar daca aceasta procedura ? propunerea de catre premierul Calin Popescu-Tariceanu si consultarea CSAT ? a fost parcursa. Pe 30 iunie, la penultima sedinta a CSAT (cea din 26 iulie fiind dedicata exclusiv discutiilor despre serviciile secrete), Traian Basescu nu a facut nici o referire la suplimentarea efectivelor militare din Afganistan. Omisiunea prezidentiala ar fi cu atat mai ciudata cu cat, la acea sedinta, s-a discutat cererea PNL de retragere a trupelor din Irak si Afganistan, solicitare care a fost respinsa. (L. Ruse)


(373 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Traian Basescu anunta ca trimite si batalionul de rezerva în Afganistan | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.28396892547607 seconds.