Luni, 14 August 2006 - 05:24 AM Aleg.RO: Iliescu nu vede cu ochi buni desecretizarea dosarelor oamenilor politici

Publicat de: Cristina Manea

curentul

Senatorul PSD Ion Iliescu a criticat dur desecretizarea dosarelor, considerand ca aceasta operatiune reabiliteaza fosta Securitate si discrediteaza actualii oameni politici . In replica, Remus Opris il numeste "politician bolsevic" si cere aplicarea legii lustratiei "care l-ar scoate definitiv din viata politica" pe fostul presedinte al Romaniei.

Fostul sef al statului, prezent ieri la Școala de vara "Nicolae Iorga" de la Valenii de Munte, a organizat o conferinta de presa extraordinara, pentru a critica actiunea de desecretizare a unor dosare de interes national. "Aceasta actiune este o mare diversiune. Ei discrediteaza oameni prin manipularea unor dosare", a opinat Iliescu.

Discretie totala

Senatorul PSD a dat o noua dimensiune actiunii de desecretizare, spunand ca "scoaterea" dosarelor si promovarea legii lustratiei sunt reflexe totalitare si a dat ca exemplu faptul ca pe vremea comunismului, daca parintii unei persoane aveau un trecut considerat periculos, acea persoana nu avea voie sa urmeze cursurile anumitor scoli.

Cat despre publicarea tuturor dosarelor pe internet, Iliescu considera ca nu este benefica, deoarece acestea contin elemente ce tin de intimitatea persoanelor, iar publicarea integrala a acestor dosare ar transforma viata politica intr-o "mahala generala".

"Nu trebuie sa ne apucam sa aruncam pe piata lucruri care sunt menite a produce dezbinare. Sa nu uitam ca, atunci cand s-a discutat pe marginea legii Ticu Dumitrescu, au fost numeroase voci din partea partidelor istorice care au tergiversat promulgarea acesteia. Sa nu uitam ce scandal s-ar fi putut produce daca ar fi aparut dosarele lui Mircea Ionescu-Quintus, Corneliu Coposu sau Paleologu", a spus Iliescu.

"Asistam la o lectie de pedagogie colectiva prin aceasta vanatoare de vrajitoare, care arata doua lucruri. Pe de o parte, unii care pana acum aveau gura mare impotriva comunismului se dovedeste ca sunt niste amarati de turnatori. Pe de alta parte, noi ridicam astazi, prin desecretizarea acestor dosare, fosta Securitate la grad de reper, in conditiile in care aceste dosare sunt compuse din delatiuni", a mai spus senatorul PSD.

Remus Opris - Iliescu este un "om politic bolsevic"

Vicepresedintele PNTCD, Remus Opris, s-a aratat vizibil deranjat de afirmatiile pe care fostul presedinte al statului le-a facut mai ales la adresa lui Corneliu Coposu. "Pentru mine, Ion Iliescu ramane simplu <Ion Iliescu>. Atat. Declaratiile facute il califica in continuare drept un om politic bolsevic", a spus Opris.

El a specificat faptul ca defunctul Corneliu Coposu nu a avut la Securitate decat dosar de urmarire si ca declaratiile lui au fost numai cele ale unui anchetat, nicidecum ale unui informator al Securitatii.

"Evocarea numelui lui Corneliu Coposu de catre Ion Iliescu atesta existenta complexului de inferioritate pe care acesta inca il are fata de ilustrul om politic si luptator anticomunist. In timp ce Iliescu era presedintele tarii, oamenii spuneau despre Coposu ca el este <presedintele moral al Romaniei>. Intr-adevar, lui Iliescu i-a lipsit si continua sa-i lipseasca dimensiunea morala in lupta antipolitica", a declarat Remus Opris.

Legea lustratiei - scoaterea lui Iliescu din viata politica

Vicepresedintele PNTCD a mai spus ca Iliescu, "ca om care a coordonat organele securitatii, cel putin cat a detinut functia de prim-secretar PCR, nu are caderea morala sa dea astfel de declaratii". Taranistul se indoieste total de integritatea morala a fostului sef de stat si cere sa i se raspunda la cateva intrebari: "Poate sa spuna (Ion Iliescu - n.r.) ca, in timpul in care era prim-secretar PCR Iasi, Securitatea nu a desfasurat activitati de politie politica? Poate sustine el ca, in acel moment, in Iasi s-a sistat activitatea de urmarire politica a celor socotiti ostili de regimul comunist? Cu certitudine ca nu", a punctat Opris.

El este de parere ca Iliescu trebuie facut responsabil de toate actiunile infaptuite pe raza judetului in care ocupa acea functie inalta, "intrucat era beneficiar al activitatilor".

Despre iesirea pe care Iliescu a avut-o la Școala de vara de la Valenii de Munte, vicepresedintele PNTCD e de parere ca aceasta "aduce la lumina nevoia de adoptare a Legii lustratiei, a carei aplicabilitate l-ar scoate (pe Iliescu - n.r.) definitiv din viata politica".


(377 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Cristina Manea


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Iliescu nu vede cu ochi buni desecretizarea dosarelor oamenilor politici | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.30980515480042 seconds.