Luni, 28 August 2006 - 06:00 AM Aleg.RO: Voiau sa-l infiltreze pe Vadim la Europa Libera

Publicat de: ---

evenimentulzilei Dintr-un nou dosar reiese ca Securitatea a incercat sa-l faca disident pe senatorul PRM si sa-l plaseze in redactia renumitului post de radio .

Corneliu Vadim Tudor a fost la un pas sa devina agent acoperit al fostei Directii de Informatii Externe (DIE) a Securitatii si urma sa fie plasat in interiorul redactiei postului Europa Libera, oaza de disidenta si de rezistenta anticomunista a intelectualitatii romanesti din strainatate. Planul a cazut dupa mai multi ani de la primele discutii avute cu actualul senator PRM, ne-au declarat surse apropiate CNSAS si SIE.

Planul pregatit pentru Vadim includea fabricarea unei biografii de disident anticomunist. Sursele noastre ne-au declarat ca in noul dosar al presedintelui PRM exista documente din care reiese ca ofiteri DIE i-au propus lui Vadim Tudor sa il transforme intr-un opozant al regimului comunist.

"Pe el il pregateau sa il conspire pe ideea ca era pocait, cum se spunea inainte, adica baptist, sa isi declare pozitia publica la biserica baptista si lipsa de drepturi, sa il bata. El urma sa treaca Dunarea inot sau sa fie expulzat, in chip de disident sa mearga la Europa Libera. In cele din urma s-a renuntat la aceasta idee pentru ca nu ar fi putut avea increde in el, si au motivat-o ca nu este "corespunzator din punct de vedere al fidelitatii"", ne-au declarat sursele noastre.

Dinescu: "Vadimera mana inarmatacu pixul a Securitatii"

Dintr-un document aflat in dosarul lui Vadim, recent ajuns la CNSAS de la SIE, datat 12 februarie 1981, reiese ca "Tudor Corneliu Vadim nu reprezinta interes pe specificul unitatii noastre". Din document nu reiese clar despre ce unitate era vorba insa este mentionat faptul ca dosarul a fost deschis pe 7 noiembrie 1978.

Vadim Tudor sustine ca Securitatea a incercat sa ii schimbe biografia, numele si sa il trimita din tara, dar ca nu stia unde intentionau sa il trimita. Acesta mai spune ca "ies foarte bine din acest dosar" si ca a refuzat racolarea. Singurul membru CNSAS care a confirmat oficial episodul "Europa Libera" este Mircea Dinescu.

"Vadim a refuzat ca i-a fost frica. Una era sa te ia ca informator si alta era sa te zvarle la Europa Libera. Deci ajunsese la un stadiu de colaborare cu Securitatea destul de inalt daca i-au propus asa ceva. A refuzat ca i-a fost frica. El trebuia bagat acolo ca spion, deci nu era o simpla colaborare, el era agent de influenta al fostei Securitati. Devenise mana inarmata cu pixul a Securitatii", sustine membrul CNSAS.

 

 

Stapanul secretelor

Vadim are dosarul de la SIE

In dosarul 41.058, deschis de fosta Directie de Informatii Externe a Securitatii pe numele lui Corneliu Vadim Tudor, se afla mai multe documente, inclusiv acte care confirma tentativa de racolare si plasare a actualului senator la postul de radio Europa Libera. Vadim Tudor ne-a declarat ca el are dosarul sau de la DIE de mai multa vreme:

"Arma secreta e ca eu am o copie a acestui dosar incropit in ani. Eu am acest dosar, care a fost studiat de expertii mei, care stiau indicativele, numele si e falsificat". Despre notele atasate la dosar, presedintele PRM sustine ca sunt date de muzeograful Virgil Vataseanu, dar ca ii sunt atribuite lui. Vataseanu nu se poate apara in aceasta privinta, fiind mort.

Povestea incercarii de racolare a lui Vadim, transformarea sa intr-un disident al sistemului comunist si plasarea ca agent acoperit in interiorul celebrului post de radio creioneaza metodele folosite de fosta Directie a Securitatii Statului. Cei care lucrau pentru postul Europa Libera si vocile care-si faceau auzita opozitia fata de regimul comunist si fata de sotii Ceausescu au fost tintele predilecte ale ofiterilor de securitate. Multi dintre cei care au reusit sa trimita scrisori catre radio au ajuns sa fie anchetati sau chiar arestati de Securitate, un exemplu graitor fiind Doina Cornea.

 

 

Interviu

"Mi s-a propus fabricarea unei biografii de disident"

EVZ: Domnule Vadim Tudor, unul din cele patru dosare de la SIE este al dv. Despre ce este vorba?  Corneliu Vadim Tudor: Este un dosar fabricat, din care oricum ies foarte bine. Reiese ca am refuzat colaborarea.

In ce sens iesiti foarte bine? Reiese din rezolutia lor ca nu prezint interes pentru ei si dintr-o autobiografie a mea, pe care oricum nu am dat-o la Securitate, ci secretarului de partid de la Agerpres, in care am spus ca nu accept sa lucrez decat in mod oficial. Asta insemna corespondent de presa, atasat cultural. Lucrurile sunt foarte clare, am refuzat colaborarea. 

Vi s-a propus plecarea din tara, sub forma unei expulzari? Mi s-a propus fabricarea unei biografii de disident, sa imi schimbe numele, profesia. Eu le-am zis ca daca accept asta imi bag parintii in mormant si ca nu accept asa ceva pentru ca vreau sa imi fac un nume in literatura. Iar in autobiografia scrisa in ‘77, cu mana mea, dar in niciun caz pentru Securitate, ci pentru cel care imi era ca un tata la Agerpres, Victor Stamate, am spus ca nu accept sa lucrez decat in mod oficial si in niciun caz nu voi fi angajat al cooperativei dv. Si aici s-a terminat filmul.

Sursele mele sustin ca fabricarea biografiei era pentru a va plasa in redactia de la Europa Libera. Nu stiu unde voiau sa ma trimita. In clipa in care a auzit ca se doreste sa imi schimbe biografia le-am zis "lasati-va pagubasi". Eu vreau sa-mi fac un nume in literatura romana, eu nu vreau sa fug din tara, si atunci m-au lasat in pace.

Cum s-a produs racolarea?Dar nu mi s-a lasat impresia ca au incercat sa ma racoleze. Mi-au spus sa-mi schimb numele, biografia, iar eu le-am spus "fugiti de aici, voi nu vedeti ca eu vreau sa imi fac un nume in literatura?" Acolo s-a terminat discutia. Inainte de acest moment ati mai avut discutii si cu alti ofiteri? Eu am fost anchetat de Securitate in februarie ‘69, la domiciliul meu, de doi ofiteri de securitate, pentru ca le-am luat apararea studentilor care au protestat in decembrie ‘68, dupa evenimentele din Cehoslovacia. Deci nu am avut niciodata niciun contact, decat o singura data la o cafea, in parcul Herastrau, unde m-a invitat acest colonel Faur si mi-a zis ce era in capul lor. Le-am spus din capul locului sa caute pe altcineva.

 

 

Atac la tribun

Sandru relanseaza cazul "Vadim"

Cazul "Vadim Tudor" ar putea fi redeschis, dupa studierea unor documente desecretizate recent de SIE. Din dosarul nou-aparut "lipseste insa substanta. E "periat" bine. Trebuia sa mai contina si alte file, legate de anumite etape, care nu exista. Merce (Ilie Merce, fost ofiter de securitate si deputat PRM - n.r.) si ai lor au avut grija si le-au livrat in ‘90 toate dosarele", apreciaza Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS.

Activitatea de informator al fostei Securitati a lui Vadim Tudor a fost readusa in actualitate si de Lavinia Sandru. Acesta a prezentat ieri un raport din 4 martie 1981, al sefului Directiei 1 (Securitate) a Ministerului de Interne, in care liderul PRM apare ca turnator al mai multor oameni de cultura, printre care Andrei Plesu. Autenticitatea raportului ne-a fost confirmata chiar de semnatarul sau, generalul maior Aron Bordea.

Documentul, publicat si intr-un cotidian central in noiembrie 2003, a ajuns la CNSAS de la SRI inca din septembrie acelasi an. Cu toate ca l-au avut pe masa, membrii Colegiului de atunci i-au dat lui C.V. Tudor certificat de buna purtare, in octombrie 2004. Rezultatul votului strans a fost decis de Gheorghe Onisoru, presedinte al Colegiului la acea vreme. Mircea Dinescu, Andrei Plesu, Horia-Roman Patapievici si Claudiu Secasiu au votat atunci ca presedintele PRM a facut politie politica, pe baza rapoartelor unor inalti ofiteri de securitate aflate la dosar. De partea liderului PRM s-au situat insa Gheorghe Onisoru (propus de PNL), Constantin Buchet (sustinut de PRM), Viorel Nicolescu (PNTCD) si Ladislau Csendes (UDMR).

Dinescu sustine ca liderul PRM poarta acum noi negocieri. "Il are deja pe Buchet (Constantin Buchet - n.r.), si a vorbit cu Turianu (Corneliu Turianu, propus de PD - n.r.) si cu Ionescu (Cazimir Ionescu, sustinut de PSD)", spune acesta.( Anca Simina)

 

 

Colaborator?

Reteta "Vadim" si la Paunescu

Un alt nume din lista celor patru dosare detinute de SIE si predate CNSAS este cel al senatorului PSD Adrian Paunescu. Sursele noastre ne-au declarat ca poetul are dosar, insa nu ne-au putut preciza daca este de retea sau de urmarit. Intrebat daca a colaborat cu fostul DIE, Paunescu a negat: "Nu am colaborat. Nu stiu de ce apare acest dosar. Am fost plecat in America si in alte tari". Acesta mai spune ca nu a fost niciodata contactat de vreun ofiter DIE sau de vreun alt ofiter de Securitate si ca nu s-a incercat niciodata recrutarea sa.

"Niciun fel de contact, poate sa fi fost vorba de oameni din ambasade cu care sa ma fi intalnit fara sa stiu ce incarcatura de acest fel poarta in ei", si-a nuantat Paunescu declaratia. Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul ne-au mai declarat ca DIE a incercat sa aplice reteta "Vadim" si in cazul lui Adrian Paunescu: "Securitatea incercase, la un moment dat, sa il credibilizeze pe Adrian Paunescu si sa il trimita ca agent la Europa Libera".

Corneliu Vadim Tudor


(388 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Voiau sa-l infiltreze pe Vadim la Europa Libera | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70465588569641 seconds.