Vineri, 01 Septembrie 2006 - 05:20 AM Aleg.RO: Premierul Danemarcei, în vizită la Palatul Cotroceni

Publicat de: ---

AMOS News Anders Fogh RasmussenPresedintele Romaniei, Traian Basescu, l-a primit, joi, la Palatul Cotroceni, pe primul ministru al Danemarcei, Anders Fogh Rasmussen, se arată într-un comunicat de presă remis AMOS News. Cu ocazia declaratiei comune de presa, de la finalul intalnirii, presedintele Basescu a aratat ca Romania si Danemarca au puncte de vedere comune in cea mai mare parte a problematicii de politica externa si au “aceeasi determinare ca Uniunea Europeana sa reuseasca sa devina o Europa unita, puternica si capabila sa infrunte procesul globalizarii”.

In cadrul intrevederii, seful statului roman a discutat cu premierul danez aspecte privind integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. In acest sens, premierul Rasmussen a declarat ca Danemarca asteapta cu nerabdare sa primeasca Romania ca membru UE la 1 ianuarie 2007, apreciind eforturile depuse de tara noastra pana acum. „Romania a inregistrat numeroase progrese in drumul sau spre aderare. Mai ramane insa cate ceva de facut asa cum am discutat si cu reprezentantii Guvernului. Am spus ca apreciem efortul depus si ca sustinem Romania in continuare”, a declarat premierul danez.

Totodata, seful statului roman si premierul danez au fost de acord ca nivelul schimburilor comerciale si cel al investitiilor intre cele doua tari este unul in crestere, existand un potential urias pentru dezvoltarea relatiilor economice viitoare.

„De asemenea, in discutiile bilaterale am facut o analiza a situatiei din Balcanii de Vest, am consolidat abordarea comuna pe care o avem fata de participarea noastra militara in Irak si Afganistan, precum si in Balcani”, a declarat presedintele Basescu. Din acest punct de vedere, premierul Rasmussen a afirmat ca Romania si Danemarca au o viziune comuna cu privire la necesitatea ca, in ideea unei viitoare largiri a UE, sa se mentina o perspectiva de aderare pentru tarile din Balcanii de Vest, cu conditia ca acestea sa respecte criteriile de aderare.

De asemenea, presedintele Basescu si premierul Rasmussen au abordat si problema politicii UE de buna vecinatate, ambii interlocutori fiind de parere ca dezvoltarea si intarirea politicilor de buna vecinatate sunt cruciale.
„Mi-am exprimat, de asemenea, aprecierea la adresa prezentei militare romanesti in diferite teatre de operatiuni din lume. Adevarul este ca soldatii romani si danezi lucreaza umar la umar in diferitele zone de conflict, in Afganistan, Irak si Kosovo”, a mai declarat premierul danez. In acest sens, atat seful statului roman, cat si primul ministru al Danemarcei au fost de acord cu privire la responsabilitatea comunitatii internationale in sustinerea noilor guverne din Irak si Afganistan in crearea unei societati moderne.

Presedintele Basescu si premierul Rasmussen au impartasit aceleasi puncte de vedere cu privire la necesitatea politica, economica si sociala a unei foarte bune relatii transatlantice. „E important ca Europa si SUA sa coopereze in legatura cu o serie de probleme internationale. Impartasim aceleasi valori democratice de baza si avem o responsabilitate comuna in a asigura libertatea si democratia pentru oamenii din intreaga lume. Cred ca apartenenta Romanei la UE va consolida cooperarea transatlantica”, a declarat Anders Fogh Rasmussen.

In cadrul dialogului, a fost analizata si situatia din Orientul Mijlociu, cu accent pe problematica din sudul Libanului si din Iran. „Astazi este ultima zi pentru un raspuns din partea Iranului la rezolutia Consiliului de Securitate cu privire la programul nuclear”, a precizat premierul Rasmussen.


(343 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Premierul Danemarcei, în vizită la Palatul Cotroceni | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.32129693031311 seconds.