Vineri, 01 Septembrie 2006 - 05:20 AM Aleg.RO: Basescu "ghiceste" o crestere economica de 7% in 2006

Publicat de: Norel Moise

curentul

Premonitiile sefului statului par interminabile, iar titulatura de "priceput la toate" pare a fi deja mult prea mica . Astfel, dupa ce in urma cu cateva luni se lansase in teorii economice care propovaduiau efectele benefice ale dublarii datoriei externe, acum Basescu isi da cu optica si in ceea ce priveste cresterea economica pentru anul 2006. Afirmatia privind datoria externa a fost facuta in contextul in care executivul nu avea curajul sa contrazica Fondul Monetar International si Banca Mondiala si sa redimensioneze deficitul bugetar pentru anul in curs catre 2,5% (masura adoptata, cu riscurile de rigoare, pana la urma).

Presedintele Traian Basescu a apreciat ca Romania ar putea inregistra in anul 2006 o crestere economica de 7%, ceea ce va constitui "o baza excelenta" pentru "asezarea" fondurilor nerambursabile post-aderare.

Șeful statului a spus ca pe primele luni ale anului s-a intregistrat o crestere economica de 6,8-6,9%. "Cred ca pe toate cele 12 luni ale anului vom avea o crestere de 7% pe 2006, excelenta baza pentru asezarea fondurilor nerambursabile post-aderare", a spus presedintele.

El a mentionat, pe de alta parte, ca reconsolidarea relatiilor "traditionale" cu statele din lumea araba este esentiala pentru Romania, "pentru ca acolo exista resurse materiale si financiare si exista piata".

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza pentru acest an o crestere economica de 6,5-6,7%, peste nivelul de 6% anuntat in luna mai, potrivit variantei preliminare a prognozei economice de toamna, a declarat, miercuri, agentiei Mediafax, presedintele CNP, Ion Ghizdeanu.

"Conform variantei preliminare a prognozei de toamna a CNP si in raport cu realizarile din prima parte a anului, cresterea economica va fi cuprinsa intre 6,5% si 6,7%, iar valoarea nominala a PIB este estimata pentru 2006 cu circa 5,5 miliarde lei in plus fata de nivelul initial", a spus Ghizdeanu.

Astfel, produsul intern brut s-ar putea plasa la sfarsitul acestui an la circa 336 miliarde de lei, fata de nivelul de 330,3 miliarde de lei anuntat in prognoza de primavara.


(389 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Norel Moise


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Basescu "ghiceste" o crestere economica de 7% in 2006 | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.28393197059631 seconds.