Sâmbătă, 02 Septembrie 2006 - 05:25 AM Aleg.RO: Ori republica parlamentara, ori prezidentiala

Publicat de: Mihai SOMFELEAN

Gândul Presedintele Traian Basescu, care a fost, ieri, vedeta Scolii de vara a PD de la Costinesti, mai are doua regrete, pe langa cel referitor la faptul ca l-a numit premier pe liderul PNL Calin Popescu Tariceanu . Seful statului le-a spus tinerilor democrati ca regreta ca nu a rezovat, in acest mandat, problema modificarii Constitutiei si ca nu a insistat mai mult pe problema descentralizarii.

Esecul presedintelui - Constitutia nu s-a schimbat

"Unul din esecurile mele este faptul ca nu m-am aplecat asupra necesitatii modificarii Constitutiei, care sa reglementeze mai bine raportul de forte intre puterile statului, intre Executiv si Legislativ, intre presedinte si premier. if(typeof(ord)=="undefined")ord=Math.random()*10000000000000000; document.write('); Este un esec prezindential ca nu am reusit sa aduc la masa discutiilor toate partidele parlamentare si sa declansam procesul de schimbare a Constitutiei", le-a marturisit presedintele celor prezenti. Seful statului sustine ca nu-l intereseaza, in acest moment, spre ce zona va fi transferata puterea prin modificare Constitutiei, ci doar demararea acestui proces. "Cred ca important este sa se ia o decizie, pentru ca acum cele doua momente esentiale - al aprobarii Constitutiei si al modificarii Constitutiei - au fost afectate, in primul moment de relatia Ion Iliescu - Petre Roman, iar in cel de-al doilea moment, a fost afectat de relatia Ion Iliescu - Adrian Nastase(...) Cred ca mai important decat daca as opta pentru o solutie sau alta este sa se adopte o solutie clara: ori republica parlamentara, si atunci presedintele se alege in parlament si are atributiuni simbolice, ori optam pentru o republica prezidentiala, cu un presedinte ales prin vot direct, si atunci acesta are capacitatea de a raspunde increderii publice.

Nu vreau sa exprim o optiune, dar exprim realitatea ca trebuie sa optam: ori republica parlamentara ori republica prezidentiala", a spus Basescu. El a tinut sa sublinieze ca partidele trebuie sa tina cont de dorinta populatiei, in privinta modificarilor pe care le vor aduce, deoarece "altfel, merg cu o propunere de Constitutie la care electoratul nu se prezinta".

Esecul guvernului - intarzierea descentralizarii

In ceea ce priveste celalalt regret prezidential, ratarea descentralizarii, Basescu a trimis premierului Calin Popescu Tariceanu o sageata, pe care audienta a receptat-o cu aplauze: "Renuntarea la cativa secretari de stat nu inseamna descentralizare". Presedintele a spus ca este adeptul descentralizarii si ca intarzierile in reforma administratiei le considera un esec al actualei puteri."Trecerea structurilor teritoriale din ministere la consiliile locale le va permite acestora sa se ocupe, cu adevarat, de problemele comunitatilor locale", a insistat seful statului. El s-a referit la avantajele acestui proces in domenii precum agricultura, sanatatea si educatia, unde, in prezent, oamenii din aceste structuri nu fac altceva decat sa raporteze catre minister ce se intampla in teritoriu. "Nici o descentralizare nu se face fara transfer de resurse", a subliniat Basescu. El a avertizat ca efectele benefice ale descentralizarii ar putea fi afectate de intarzierea reformei si a sustinut ca schimbarea trebuia abordata in 2006, astfel incat procesul sa aiba loc in 2007 iar, in 2008, cetatenii sa simta deja o imbunatatire.

PNL, pentru republica parlamentara

Liberalii au anuntat inca de anul trecut, cand seful statului a organizat consultari cu partidele pe tema revizuirii Constitutiei, ca doresc transformarea Romaniei in republica parlamentara. In proiectul de modificare a legii fundamentale, dezbatut acum in partid, se spune ca seful statului va fi ales de catre Parlament, atributiile lui fiind, in special, de reprezentare externa. Puterea executiva revine integral premierului, care va deveni presedintele Consiliului de Ministri si care va avea dreptul sa-si numeasca ministrii, fara a mai cere acordul Legislativului. Premierul va coordona serviciile secrete si va da socoteala Camerei Deputatilor. Si atributiile celor doua Camere legislative sunt schimbate, Senatul devenind un reprezentant al comunitatilor locale, iar puterea legislativa urmand sa fie concentrata in mainile deputatilor. De asemenea, se propune ca numarul parlamentarilor sa fie redus la jumatate. (L.R.)

PSD inclina spre propunerea liberala

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, ieri, ca partidul sau are drept strategie pe termen mediu modificarea Constitutiei "undeva in orizontul anului 2009", iar principala schimbare pe care pesedistii o propun este "reglarea raportului de forte dintre presedinte si premier". El a precizat ca PSD nu a hotarat inca daca sa sustina o republica parlamentara sau una prezidentala: "Exista , in dezbaterea partidului, ideea unei republici parlamentare, dar si ideea unei republici pe model francez". Fostul premier Adrian Nastase a explicat, joi, pentru agentia NewsIn, ca el inclina pentru modelul european, astfel incat presedintele sa fie ales de Parlament. (L.S.) mihai.somfelean@gandul.info


(408 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Mihai SOMFELEAN


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Ori republica parlamentara, ori prezidentiala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.28417611122131 seconds.