Luni, 04 Septembrie 2006 - 05:19 AM Aleg.RO: Deputatul Ioan Ghișe se crede încă membru PNL

Publicat de: Mirela LEONTE

AMOS News Delegația Permanentă a Partidului Național Liberal a decis, sâmbătă, excluderea din partid a deputaților Mona Muscă și Ioan Ghișe, aceștia fiind acuzați de colaborarea cu Securitatea ca poliție politică. Pentru excluderea Monei Muscă au votat 62 de liberali, fiind înregistrate 5 voturi împotrivă și o abținere. Pentru excluderea lui Ioan Ghișe au votat 56 de liberali, 11 împotrivă și o singură abținere. Deputatul brașovean susține, însă, că încă este membru PNL și își argumentează demersul cu ajutorul statutului partidului din care tocmai a fost „izgonit”.

Ghișe a dat, duminică, publicității un comunicat prin care susține că Delegația Permanentă a PNL a decis excluderea din partid a celor doi parlamentari în urma unui criteriu adoptat ad-hoc de cei 70 de membri ai Delegației Permanente și adăugat în statutul partidului. Or, după cum precizează deputatul brașovean, „competențe în modificarea statutului are doar Congresul partidului, iar hotărârea Delegației Permanente privind adoptarea unui nou criteriu pentru excluderea din partid a unor membri PNL este în contradicție cu art. 10 din Codul etic al PNL”.

Fostul primar al Brașovului susține că „ar fi fost poate mai fericit ca reforma morală în PNL să înceapă prin respectarea statutului. Legalitatea este un principiu fundamental al democrației”.

Puncte din statutul PNL care îi susțin pe Ghișe și Muscă

Art. 17. Sancțiunea excluderii unui membru din Partidul Național Liberal, se aplică în una din următoarele situații:
a. dacă a încălcat prevederile Statutului;
b. dacă a încălcat hotărârile organismelor de conducere ale partidului;
c. dacă a săvârșit abateri grave de la disciplina partidului, inclusiv prin acțiuni sau declarații publice împotriva hotărârilor luate prin vot de organismele de conducere ale partidului;
d. dacă persona în cauză a fost condamnată la o pedeapsă privativă de libertate sau i s-a interzis exercitarea drepturilor politice sau cetățenești, prin hotărâre judecătorească definitiv
Art. 19. În cazul săvârșirii unor abateri mai puțin grave decât cele prevăzute în art. 17 din Statut, se pot hotărî ca sancțiuni următoarele măsuri disciplinare:
a. avertismentul scris;
b. suspendarea din funcție pe timp limitat;
c. suspendarea - pe cel mult un an - din calitatea de membru al Partidului Național Liberal;
d. retragerea sprijinului politic pentru cei aflați în funcții publice care au presupus un asemenea sprijin politic; această măsură se poate cumula cu una din cele prevăzute la lit. a, b și c de mai sus, precum și cu cea prevăzută la art. 16

Codul etic al PNL

10. Membrul PNL care în decursul timpului a suferit condamnări penale infamante, a desfășurat activități economice veroase dovedite prin sentințe judecătorești sau a colaborat cu fosta Securitate ca poliție politică, nu vor putea accede în funcții de conducere în structurile partidului precum și în funcții sau demnități publice la nivel central sau local (parlamentari, miniștri, secretari de stat, prefecți, primari, etc.).

Deși se consideră în continuare membru PNL, Ioan Ghișe recunoaște că a primit oferte pentru a se înregimenta în alte formațiuni politice. „Este vorba despre trei partide, parlamentare și neparlamentare, cu care voi negocia dacă va fi cazul”, a afirmat, ieri deputatul PNL. De asemenea, el a anunțat că marți va susține la Palatul parlamentului o conferință de presă în care va face publice anumite lucruri din partid, urmând să facă dezvăluiri și despre anumite persoane din conducerea liberalilor. Întrebat cine „I-a vrut capul”, Ioan Ghișe a pronunțat numele președintelui Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, finul premierului Călin Popescu-Tăriceanu, acesta sprijinindu-l, de altfel, pe tânărul lider liberal.

Fostul lider al PNL, Theodor Stolojan, acum consilier al președintelui Traian Băsescu, a declarat că „PNL va pierde în continuare din credibilitate prin această apucătură de inchiziție”. Stolojan regretă decizia luată sâmbătă la Constanța de Delegația Permanentă a PNL de excludere din partid a Monei Muscă și a lui Ioan Ghișe și spune că ar fi fost mai bine ca liberalii să aștepte un verdict dat de CNSAS. Reuniunea Delegației Permanente a Partidului Național Liberal (PNL) a început, sâmbătă dimineața, la Cazinoul din Constanța.

„Ar fi fost decent să aibă răbdare până când CNSAS-ul ar fi dat un verdict. Pentru că avem în România o lege care reglementează problema cine a fost sau nu informator al Securității. Și avem o instituție a statului care trebuie să aplice legea respectivă și să facă aceste judecăți. Mi se pare absolut periculos ca fel de fel de organizații și instituții, cum e și partidul politic, să înceapă pe cont propriu să facă asemenea judecăți. Îmi pare rău pentru ce au făcut cei din PNL”, a spus Stolojan.


(345 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Mirela LEONTE


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Deputatul Ioan Ghișe se crede încă membru PNL | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.37416005134583 seconds.