Miercuri, 06 Septembrie 2006 - 05:32 AM Aleg.RO: PNL, UDMR si PC vor un presedinte decorativ

Publicat de: ---

evenimentulzilei Presedintele Traian Basescu si PD au adversari seriosi in privinta modificarii Constitutiei .

PC si UDMR au anuntat ieri ca sustin pozitia PNL, care doreste o republica parlamentara, in care presedintele sa aiba un rol simbolic.

Pozitia celor doua partide ii izoleaza practic pe scena politica pe democrati, singurii care sustin ca este mai bine sa avem o republica semiprezidentiala, dupa modelul francez, in care presedintele sa desemneze premierul, sa poata dizolva parlamentul si sa poata cere organizarea unui referendum de fiecare data cand simte nevoia.

Prioritati

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ieri ca Uniunea sustine republica parlamentara si eliminarea posibilitatii guvernului de a emite ordonante si de a-si asuma raspunderea pentru unul sau mai multe proiecte de legi.

„Prima urgenta” a revizuirii Constitutiei ar fi, potrivit presedintelui UDMR, reglementarea clara a relatiilor dintre institutiile statului. Marko s-a aratat, insa, sceptic in ceea ce priveste posibilitatea actualei Coalitii de a putea adopta astfel de modificari la actul fundamental.

Conservatorii au afirmat si ei, prin vocea vicepresedintelui Nicolae Popa, ca sustin modelul de republica parlamentara in care presedintele sa aiba prerogative restranse si rol simbolic, iar executivul sa gestioneze treburile tarii.

„Fiindca tot se vorbeste de modificarea Constitutiei, de adoptarea unui model, noi sustinem republica parlamentara, in care presedintele sa aiba prerogative putine, restranse si un rol simbolic chiar, de reprezentare, iar executivul conduce toata activitatea”, a spus Popa.

Marko Bela


(338 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

PNL, UDMR si PC vor un presedinte decorativ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29576992988586 seconds.