Joi, 21 Septembrie 2006 - 06:02 AM Aleg.RO: Cinci parlamentari au mai dat socoteala la CNSAS

Publicat de: Adriana Dutu

curentul

Parlamentarii au continuat sa bata drumul spre sediul CNSAS . Ieri, alti cinci politicieni au venit sa isi studieze dosarele. Toti s-au dat nevinovati, declarand la iesirea de la audieri ca nu au colaborat cu Securitatea. Fiecare formatiune politica a avut cate un reprezentant sau doi, mai putin PD. Cel mai matinal a fost senatorul PNL Puiu Hasotti, care a stat mai bine de trei ore pentru a-si analiza dosarul. Liberalul a iesit abatut dupa ce a aflat ca l-au turnat chiar colegii sai de munca. Tot ieri au mai trecut pe la CNSAS conservatorul Radu Terinte, social-democratul Șerban Mihailescu, liberalul Liviu Campanu si deputatul UDMR Toro Tibor. La unison, toti si-au strigat nevinovatia de pe scarile institutiei.

Hasotti: nu exista informatori buni sau rai

Desi a venit la CNSAS pentru a-si studia dosarul, Hasotti nu a ratat ocazia si i-a dat replica Monei Musca, pe care Colegiul a gasit-o vinovata de colaborare cu Securitatea. Mai ales dupa ce a vazut ca a fost turnat de apropiati ai sai, liberalul si-a revarsat dezamagirea asupra Monei Musca. "Nu conteaza daca un informator a dat informatii favorabile sau nefavorabile celui urmarit. Eu ii consider la fel de vinovati si pe acei informatori care au dat informatii favorabile pentru ca si aceste informatii puteau face rau celui urmarit", a declarat senatorul PNL.

In rest, Puiu Hasotti a apreciat ca discutia pe care a avut-o cu membrii Colegiului a fost "amicala", despre imbunatatirea activitatii CNSAS si modificarea Legii Ticu. Dar senatorul si-a vazut ieri si dosarele de la Securitate, doua dosare de urmarire. Acesta a fost uimit de faptul ca i-a fost urmarita toata familia, de la sotie pana la unchi si matusi, iar urmaritorii erau chiar colegii sai de munca.

Senatorul a recunoscut ca securistii au incercat de mai multe ori in anii Ž80 sa il racoleze, dar nu au reusit. "Nu eram de acord cu regimul si ma manifestam in cercul meu de prieteni si in familie. Exista o singura nota in care se vorbeste despre incercarea nereusita de racolare, dar au fost mai multe incercari. Eram la acea vreme muzeograf la Muzeul de Istorie din Constanta", a povestit liberalul.

Pesedistul se lauda doar cu o fila

Printre politicienii care au venit in pelerinaj la CNSAS s-a numarat si senatorul PSD Șerban Mihailescu. Desi Mihailescu a fost sef de cabinet al ultimului prim-ministru comunist, Constantin Dascalescu, senatorul PSD a negat orice colaborare cu Securitatea.

Șerban Mihailescu a spus, la iesirea din sediul CNSAS, ca dosarul sau are o singura fila, "o fisa de evidenta cu date personale". Senatorul PSD a recunoscut totusi ca a avut acces la unele informatii secrete, dar a negat informatiile conform carora in timpul regimului comunist a fost agent sub acoperire al Securitatii.

Conservatorul a tacut

Pe la sediul CNSAS a mai trecut si senatorul Partidului Conservator, Radu Terinte. Conservatorul a iesit cam suparat de la audieri, dar nu a dorit sa dea informatii jurnalistilor. Singurele informatii pe care le-a aruncat au facut referire la o tentativa nereusita de racolare a sa.

Liviu Campanu n-are incredere in probe

Chiar daca nu fusese chemat la audieri, deputatul PNL a fost la CNSAS de bunavoie, pentru a-si analiza dosarul de retea. Campanu a recunoscut ca are numai doua foi in dosarul de retea "Studentii", dar ca documentul este fals. Asa ca liberalul a cerut si o expertiza grafologica care sa-l ajute sa-si demonstreze nevinovatia.

Toro Tibor a studiat cu sarg

Deputatul UDMR Toro Tibor si-a vazut si el dosarul de urmarit, dupa aproape doua ore de "studiu" in sala de lectura. "Dosarul meu are doua sute cincizeci si ceva de pagini si singurul lucru scris de mine acolo este o declaratie data in nume personal, si nu cu vreun nume conspirativ, in care eram pus sa povestesc banalitati legate de activitatea mea de profesor", s-a laudat deputatul UDMR.

Buruiana verifica CNSAS

Pe la CNSAS au trecut si doi reprezentanti ai Comisiei parlamentare pentru controlul SIE, Daniela Buruiana (PRM) si Daniel Ilusca (PNL), pentru a trage cu ochiul asupra modului in care au fost transferate dosarele din arhiva serviciului de informatii. Buruiana a vrut sa vada cu ochii ei cum se fac verificarile in Colegiu, mai ales ca are informatii cum ca unul dintre membri ar fi colaborat cu Securitatea.


(538 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curentul

· Alte știri de la Adriana Dutu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curentul:

Cinci parlamentari au mai dat socoteala la CNSAS | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6477358341217 seconds.