Sâmbătă, 30 Septembrie 2006 - 09:38 AM Aleg.RO: Vosganian: Romania va absorbi doar 55% din fondurile europene in 2007

Publicat de: Otilia Caloian ,Lumi

gardianul Romania va reusi sa absoarba anul viitor doar 55% din fondurile UE, pentru ca nu va avea capacitatea sa cheltuiasca toti banii, considera senatorul Varujan Vosganian . Analistii economici spun, insa, ca vom ajunge la acest grad de absorbtie abia prin 2009.

Romania va reusi sa absoarba anul viitoar 55% din fondurile structurale primite de la UE, a declarat, ieri, presedintele Comisiei Buget-Finante a Senatului, Varujan Vosganian, in cadrul unui seminar organizat de revista „Finante si Afaceri“. Acesta a adaugat ca veniturile bugetare s-ar putea plasa anul viitor la 34,2% din Produsul Intern Brut (PIB), ceea ce ar insemna o diferenta de 12 miliarde de euro fata de veniturile aferente anului 2004, mai precis o crestere de 50%. Referitor la acordarea de credite, oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au anticipat ca in 2007-2008, daca factorii inflationisti se vor diminua, BNR va renunta la rigorile impuse creditarii.

Veniturile bugetare s-ar putea plasa anul viitor la 34,2% din PIB, având în vedere o estimare de absorbtie a fondurilor structurale europene de 55%, a declarat Varujan Vosganian. „Acest lucru ar însemna o diferenta de 12 miliarde de euro fata de veniturile aferente anului 2004, ceea ce reprezinta o crestere de 50%“, a continuat Vosganian. Estimarea privind gradul de absorbtie de 55% a fondurilor de la UE se bazeaza pe proiectele existente, a precizat Vosganian. Senatorul a apreciat ca principala problema a Romaniei în domeniul finantarilor UE nu este lipsa fondurilor, ci modul în care acestea sunt cheltuite.

Pe de alta parte, presedintele Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, considera ca Romania nu va putea sa ajunga la gradul de absorbtie de 55% decat cel mai devreme in 2009. „Tarile care au aderat la UE in 2004 au absorbit, in primul an, peste 60% din fondurile structurale. Romania insa va avea probleme si cu siguranta nu va absorbi 60% din fondurile acordate de UE“ a spus Voinea. Acesta considera ca trebuie sa avem in vedere ca primii bani de la UE vor veni in a doua jumatate a anului 2007, pentru ca in prima parte se vor negocia programele. „Deci, daca nu vor fi programe viabile care sa merite investitia, nici macar nu vom avea timpul fizic sa cheltuim acesti bani“, a apreciat presedintele GEA.

Cel putin doi ani, vom merge cu piciorul pe fråna
Incepand cu anul 2007, Romania va iesi din capcana cifrelor mici, iar investitiile se vor face in cifre care pana acum ni s-au parut uluitor de mari, este de parere Varujan Vosganian. Acesta apreciaza ca „majorarea investitiilor nu va insemna ca vom scapa de inflatie, ci doar ca Romania va trebui sa mearga cu piciorul apasat pe frana“.

Si ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, este de parere ca nu trebuie sa subestimam nivelul inflatiei si consecintele acesteia. „La nivel psihologic, inflatia pare scazuta. Este greu sa explici populatiei ca o inflatie de 5% (tinta BNR pentru acest an, cu un interval de variatie de un punct - n.r.) este ridicata, în conditiile în care au fost înregistrate în trecut cresteri ale preturilor de 320%“. Vladescu a precizat ca trebuie gasita o solutie pentru ca bancile si institutiile care ofera finantari sa îsi poata continua activitatea, în conditiile mentinerii stabilitatii macroeconomice. Limitarea consumului este necesara pentru stabilitatea macroeconomica, spune Vladescu.

„Suntem în faza de «fine tuning», ceea ce înseamna ca trebuie sa identificam cât putem sa cheltuim, sa consum, sa creditam, astfel încât sa avem un raport corect între dezvoltare si stabilitate macroeconomica“, a adaugat ministrul. In opinia sa, dezvoltarea României trebuie sa dureze aproximativ 20 de ani, interval din care au mai ramas aproximativ 15 ani.

Din 2008, vom lua credite mai usor
In perioada 2007-2008, in functie de evolutia procesului de dezinflatie, BNR ar putea renunta la rigorile impuse anul acesta pentru acordarea de credite atat in lei, cat si in valuta, a afirmat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

„Acest lucru se va intampla pe masura ce vom fi convinsi ca Romania poate absorbi fonduri intr-un mod neinflationist si va exista un echilibru macroeconomic“, a spus Georgescu.

In concluzie, oficialul BNR a anticipat ca „urmeaza vesti bune privind eliminarea unor factori prudentiali“.


(626 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Otilia Caloian ,Lumi


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Vosganian: Romania va absorbi doar 55% din fondurile europene in 2007 | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.30699396133423 seconds.