Sâmbătă, 06 Ianuarie 2007 - 07:18 AM Aleg.RO: Senatorul PSD Ion Moraru va fi noul stapan al Palatului Stirbey

Publicat de: ---

romanialibera Senatorul PSD Ion Moraru este pe cale sa devina proprietar al domeniului Stirbey din Buftea, care cuprinde, intre altele, un impunator palat si doua treimi din domeniul public al orasului . Firma "Bucharest Arena", unde senatorul Moraru este actionar, va contracta un credit de circa 15 milioane de euro pentru cumpararea si amenajarea fostului domeniu princiar. "Bucharest Arena" a fost inregistrat in septembrie 2006, imediat dupa ce statul roman, prin Ministerul Culturii, care avea drept de preemtiune, a refuzat sa dea 8 milioane de euro pe domeniul Stirbey de la Buftea, suma ceruta de mostenitorii familiei princiare. Domeniul Stirbey de la Buftea a fost retrocedat mostenitorilor printr-o decizie a Curtii Europene a Drepturilor Omului. In perioada 2001-2004, mostenitorii familiei Stirbey au reprimit mai multe bunuri revendicate, intre care domeniile viticole de la Dragasani si Palatul Stirbey din centrul Capitalei, fost muzeu. In acea perioada, Ion Moraru a fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului. Mostenitorii au pastrat domeniile viticole de la Dragasani, dar au vandut palatul din Bucuresti (cu o suprafata desfasurata de circa 2.500 metri patrati) cu suma de 2,5 milioane de euro unui anume Ovidiu Popescu, in baza "unei promisiuni de vanzare", dupa cum a relatat presa. La scurt timp dupa ce a cumparat palatul, Popescu a obtinut un credit de sapte milioane de euro, prin ipotecarea imobilului istoric. Incepand cu anul 2001, milionarii postdecembristi au lansat o "moda": ii identifica pe mostenitorii fostilor "burghezo-mosieri", le cumpara dreptul de proprietate cu sume modice, apoi castiga rapid procesele de revendicare (taraganate, pana atunci, chiar si peste 10 ani) si raman cu proprietati de zeci de milioane de euro. Un exemplu in acest sens l-a reprezentat si Remus Truica, fost sef de cabinet al premierului Adrian Nastase, care a ajuns stapan pe o halca din codrii seculari ai Vlasiei. Procedeul nu este incriminat de nicio lege.

"Sunt un om bogat"

Senatorul PSD Ion Moraru ne-a declarat ca nu i-a cunoscut pe mostenitorii domeniilor Stirbey intre anii 2001-2004, cand a fost secretar de stat al Guvernului Nastase. "Nu pot sa va spun cat va da firma noastra pe domeniul Stirbey din Buftea pentru ca pretul e confidential. Eu sunt un om bogat. Pana in 1999 am fost vicepresedintele grupului de firme "Ana". Nu m-am imbogatit cat am fost secretar de stat sau senator", a sustinut senatorul Moraru.
Potrivit declaratiilor sale de avere, numai in anul 2005 Ion Moraru a deschis diverse conturi bancare pe care le-a alimentat cu sume ca 41.000 euro, 21.000 euro sau 7.800 euro. De asemenea, a imprumutat sume mari de bani unor firme unde este actionar.


(2044 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Senatorul PSD Ion Moraru va fi noul stapan al Palatului Stirbey | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.39179801940918 seconds.