Miercuri, 14 Martie 2007 - 07:07 AM Aleg.RO: Basescu il acuza pe Tariceanu ca a format o alta majoritate parlamentara

Publicat de: Realitatea Romaneasc

real_romaneasca     Premierul Calin Popescu-Tariceanu este acuzat de presedintele Traian Basescu ca, prin actiunile sale, formeaza o alta majoritate parlamentara - PNL-PSD-PC-PRM . El considera acest lucru drept o "mistificare politica.
Presedintele Traian Basescu l-a acuzat ieri de la Palatul Cotroceni pe premierul Calin Popescu-Tariceanu ca formeaza o majoritate PNL, PSD, PC si PRM, ceea ce reprezinta un act grav de mistificare politica, neconforma principiului potrivit caruia "cand nu mai ai majoritate renunti la scaun".
"Daca domnul prim-ministru considera ca face bine creand o majoritate PNL, PSD, PC si PRM, este o optiune a Domniei Sale. Suntem in fata unui act grav de mistificare politica, destinata doar mentinerii unui om intr-un scaun", a spus Basescu.
In opinia sa, aceasta mistificare nu este conforma cu principiul democratic potrivit caruia "cand nu mai ai majoritate renunti la scaun".
Basescu a acuzat formarea unei alte majoritati decat cea rezultata la inceputul mandatului actualei Puteri. "Cel putin pana in momentul de fata, la varful clasei politice, dispretul fata de electorat este major. Discutia de astazi, si am spus-o si in Guvern, imi da certitudinea ca, in mod netransparent, s-a format o alta majoritate. O majoritate bazata pe intelegeri si nu pe afirmarea ei publica", a spus Basescu.
Presedintele a aratat ca cele doua motive invocate pentru amanarea euroalegerilor nu sunt valabile. El a amintit ca a initiat consultari cu partidele parlamentare, in urma carora a stabilit ca va urmari daca pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare va fi adoptata o lege privind votul uninominal. "Le-am garantat membrilor Guvernului ca nu voi organiza referendum pe tema votului uninominal mai devreme sau in ziua de 13 mai", a spus Basescu. Seful statului a aratat ca aceasta motivatie, folosita pentru amanarea alegerilor europarlamentare, a fost infirmata chiar de actiunile sale.
Referindu-se la cealalta motivatie, legata de initiativa PSD de suspendare a sefului statului, Basescu a aratat ca aceasta este constitutionala si ca nu poate fi oprita de Guvern. "Nu avem cum sa interzicem Constitutia. Eventual, Guvernul ar trebui sa dea o ordonanta de guvern prin care sa interzica Constitutia", a spus Basescu, referindu-se la faptul ca initiativa PSD este constitutionala si ca nu poate fi oprita de Guvern. El a precizat ca a facut aceasta ultima declaratie cu ironie si cu tristete.
Basescu a infirmat teza premierului potrivit careia presedintele tarii a participat doar la o "consultare cu membrii Guvernului", si nu la sedinta de Guvern. El a sustinut ca a participat la o sedinta de Guvern si ca i-a consultat pe membrii Cabinetului in legatura cu o tema de politica externa. Presedintele a precizat ca niciunul dintre membrii Guvernului nu avea nimic pe masa si ca niciunul dintre ministri nu primise proiectul ordonantei de amanare a alegerilor pentru PE.

Ordonanta alegerilor PE a fost trimisa la Monitor cu semnaturile premierului si presedintelui AEP

Ordonanta de Urgenta privind amanarea alegerilor pentru Parlamentul European va fi transmisa la Monitorul Oficial sub semnatura premierului si contrasemnata de presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), fara ca documentul sa contina si avizul ministrului democrat al Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, care a refuzat sa semneze documentul. Potrivit Antena 3, Ministerul Justitiei a dat aviz negativ la Ordonanta. Ca urmare a deciziei primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu, la Secretariatul General al Guvernului s-a constituit un colectiv din randul mai multor ministere care a pregatit proiectul de act normativ referitor la amanarea alegerilor, proiect insusit si semnat de Autoritatea Electorala Permanenta, precizeaza Guvernul. "In sedinta de Guvern, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, asa cum a declarat public, a refuzat sa semneze nota de fundamentare si sa contrasemneze actul normativ aprobat de Guvern. in consecinta, la Monitorul Oficial va fi trimisa Ordonanta de Urgenta sub semnatura primului-ministru si contrasemnata de presedintele Autoritatii Electorale Permanente", se arata intr-un comunicat al Biroului de Presa al Guvernului. (D.P.)


(438 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Realitatea Românească

· Alte știri de la Realitatea Romaneasc


Azi: Cea mai citită știre din sursa Realitatea Românească:

Basescu il acuza pe Tariceanu ca a format o alta majoritate parlamentara | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.32337999343872 seconds.