Miercuri, 14 Martie 2007 - 07:07 AM Aleg.RO: Traian Băsescu s-a întâlnit cu președintele Republicii Cipru

Publicat de: ---

AMOS News Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a intalnit astazi, 13 martie a.c., la Palatul Cotroceni, cu presedintele Republicii Cipru, Tassos Papadopoulos, care efectueaza o vizita de stat in tara noastra, la invitatia sefului statului roman, se arată într-un comunicat al Președinției.

Presedintele cipriot a multumit pentru invitatia de a vizita Romania, adresandu-i, la randul sau, sefului statului roman invitatia de a efectua o vizita in Republica Cipru.

In cadrul intalnirii, cei doi presedinti au abordat o problematica larga ce a vizat relatiile bilaterale, precum si realitatile europene si aspecte privind politica regionala.

In ceea ce priveste relatia dintre Romania si Cipru, cei doi presedinti au cazut de acord ca relatiile bilaterale se desfasoara la un nivel foarte bun, dar ca exista premisele dezvoltarii, pe viitor, in special in zona economica, printr-o crestere a volumului investitiior bilaterale. Presedintele roman si omologul sau cipriot au apreciat ca exista multe domenii in care relatiile bilaterale se pot intensifica, identificand in mod deosebit zona turismului.

Cu acest prilej, s-a semnat Protocolul de Cooperare intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Cipru in domeniul cercetarii si dezvoltarii. In context, presedintele cipriot a apreciat ca apartenenta ambelor tari la Uniunea Europeana face posibila semnarea unor tratate de colaborare in diverse sectoare de activitate care sa aiba la baza dreptul comunitar.

In ceea ce priveste agenda europena, cei doi oficiali au discutat despre situatia Tratatului Constitutional.

De asemenea, pe agenda convorbirilor s-au aflat subiecte precum problema cipriota, problema Kosovo, Republica Moldova, politica de vecinatate, dat fiind faptul ca Romania si Republica Cipru, alaturi de Grecia si Bulgaria sunt tari aflate la granita Uniunii Europene. Presedintele Tassos Papadopoulos a subliniat faptul ca pozitiile Romaniei si Republicii Cipru fata de problemele internationale sunt „aproape identice”.

Raspunzand intrebarilor mass-mediei cu privire la relatiile Romaniei cu Turcia si Cipru, seful statului cipriot a declarat: “Eu nu cred ca relatiile bune pe care le are Romania cu Republica Turca vor impiedica gasirea unei solutii pentru problema cipriota. Tot ceea ce cerem este ca Republica Turca sa isi indeplineasca obligatiile pentru integrarea in UE, asa cum au facut-o si celelalte tari”. Totodata, presedintele Ciprului a aratat ca nu poate face declaratii personale referitoare la o data la care s-ar putea solutiona problema cipriota. “Eu, personal, mi-as fi dorit ca ieri sa se fi gasit aceasta solutie. Mai ales ca cei care sufera din cauza acestui dezechilibru, acestei nelinisti sunt greco-cipriotii. O treime din populatia din Cipru sunt refugiati in tara lor. Au fost fugariti de la casele lor si trebuie sa aveti in vedere ca 88% din teritoriu apartine grecilor ciprioti”, a spus presedintele Tassos Papadopoulos. Presedintele cipriot a explicat, in continuare, ca armata turca ocupa 37% din teritoriul Ciprului in acest moment, “exploateaza patrimoniile, averile celor ce au fost nevoiti sa fie refugiati si incearca, in continuare, sa mentina separatia intre cele doua parti ale teritoriului cipriot. Insa toate aceste probleme pot fi depasite numai prin discutii, prin negocieri”.

La randul sau, presedintele Basescu a aratat ca abordarea Romaniei este cunoscuta, nu numai in problema Ciprului, ci si in problema Kosovo, Transnistriei, Osetiei de Sud, Abhaziei si Naghorno Karabah: “Pozitia noastra pleaca de la dreptul international. Niciunui stat nu ii poate fi afectata integritatea teritoriala, iar principiul inviolabilitatii frontierelor trebuie sa prevaleze in dreptul international si relatiile dintre state. De asemenea, suntem o tara care si-a insusit standardele europene, le aplicam la noi acasa si vizez aici, respectarea drepturilor individuale ale minoritatilor si, in niciun caz, drepturi colective pentru minoritati”. Presedintele Basescu a adaugat ca Romania vede rezolvata si problema Ciprului in baza acestor principii.

Intrebat daca dupa intrarea Romaniei in UE vor fi impuse restrictii muncitorilor romani pe piata cipriota, presedintele Tassos Papadopoulos a amintit ca Republica Cipru a ratificat Tratatul de aderare a Romaniei la UE inca din octombrie 2005, cu unanimitatea voturilor reprezentantilor Parlamentului cipriot si nu a impus nicio limitare muncitorilor romani care doresc sa lucreze in Cipru: “Va marturisesc, ceea ce am spus si domnului presedinte in convorbirile oficiale, ca nu numai ca nu li se impune nicio limitare muncitorilor romani care se gasesc pe piata cipriota, insa sunt si foarte bine vazuti, iubiti si bine primiti”.


(464 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Traian Băsescu s-a întâlnit cu președintele Republicii Cipru | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.2994921207428 seconds.