Joi, 15 Martie 2007 - 05:46 AM Aleg.RO: Tariceanu, in tandreturi cu noua majoritate politica de la Senat

Publicat de: Florin NEGRUTIU

Gândul Destainuire

Reuniunea de ieri a fost un prilej de aduceri aminte pentru premier . La un moment dat, i-a reprosat senatorului UDMR Gyorgy Frunda ca nu are dreptul sa se planga de reforma in Justitie. Si apoi catre sala: "Am sa va fac o destainuire - i-am propus acum doi ani sa fie ministru al Justitiei".

Numai cineva "care n-are mintea normala" imparte politicienii in buni si rai. Pentru ca nu are astfel de "prejudecati", premierul Calin Popescu Tariceanu a venit ieri, in Senat, sa-si faca noi prieteni si apoi sa-i roage pe acestia sa adopte legea ANI pana la sfarsitul lui martie. A fost o sedinta in care toata lumea a fraternizat, cu exceptia democratilor (mai toti imbufnati, n-au scos niciun cuvant) si a peledistului Nicolae Vlad Popa (care a incercat de doua ori sa spuna ceva, dar i s-a taiat microfonul, fiind trimis in spatele salii, in "grupul sau ezoteric"; "Nu este vina mea ca nu va regasiti in grupul parlamentar care v-a adus in Parlament", s-a justificat mai tarziu presedintele de sedinta, pesedistul Doru Ioan Taracila). if(typeof(ord)=="undefined")ord=Math.random()*10000000000000000; document.write(');

Liantul care a unit aceasta majoritate altfel eterogena (formata din liberali, pesedisti, conservatori, peremisti si, oarecum timid, din udemeristi) a fost sentimentul fata de doua persoane carora premierul nu le-a rostit numele, dar la care s-a raportat polemic, inca din startul discursului. Prima este Traian Basescu: "Eu n-am venit sa lansez teme mediatice de senzatie din plenul Parlamentului, asa cum au facut altii". A doua este Monica Macovei: "Recunosc ca au fost unele sincope de comunicare, ca sa ma exprim eufemistic, in care Guvernul are partea lui de vina". Mircea Geoana i-a marturisit lui Tariceanu ca, din punctul de vedere al senatorilor PSD, el, premierul, este ministrul interimar al Justitiei, si nu Monica Macovei, "demisa" dupa motiunea simpla. Geoana s-a plans ca Macovei "a facut cel mai pervers joc politic" cu putinta, ostilizandu-si Senatul si demonizandu-i pe parlamentari. In schimb, despre premier, pesedistii cred ca are "suficienta maturitate si simt al echilibrului sa vina cu un Guvern restructurat fara Macovei". La aceasta propunere, Tariceanu a spus, ceva mai tarziu, pe hol, ca nu "tropaie de grija restructurarii", pe care o va face cand vrea el, nu cand vor altii.

Si peremistii i-au cerut lui Tariceanu sa-i scape de Macovei. Senatorul Valentin Dinescu, deranjat de "mofturile si izmenelile" ministrului, nu i-a iertat vina ca i-a aratat pe senatori ca pe "un grup de talhari": "Va rugam, demiteti-o pe ministra Justitiei!"

La intalnire, toti politicienii au uitat de razboaiele zilnice si au redevenit domni, purtandu-se cu manusi unii cu altii. Tonul l-a dat chiar Tariceanu, care si-a exprimat "admiratia fata de eleganta sala in care senatorii isi desfasoara activitatea". "Va multumim si va mai invitam pe la noi", i-a intors amabilitatea pesedistul Doru Ioan Taracila. Acelasi Taracila a aratat o atentie deosebita fata de piciorul bolnav al premierului: grijuliu, l-a invitat pe premier sa vorbeasca de la un microfon mobil atunci cand acesta a vrut, la un moment dat, sa se ridice in picioare si sa vina la microfonul de plen. Apoi Tariceanu a laudat eforturile pentru reformarea Justitiei, "indiferent ca a fost vorba de Alianta D.A. sau de PSD-PRM-UDMR-PC".

Diagnosticul zilei l-au pus senatorii Serban Nicolae-PSD ("Domnul Tariceanu a dovedit ca face fata colaborarii"), Rodica Stanoiu-PC, fosta ministra a Justitiei ("Noi vom sprijini ceea ce e de sprijinit"), si Adrian Paunescu-PSD ("Aceasta sedinta poate deveni istorica prin comuniunea noastra de interese"). florin.negrutiu@gandul.info


(399 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Florin NEGRUTIU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Tariceanu, in tandreturi cu noua majoritate politica de la Senat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29410815238953 seconds.