Vineri, 16 Martie 2007 - 05:58 AM Aleg.RO: Primăria Timișoara se implică în proiectul Zonei Metropolitane

Publicat de: Ioana TOMA

AMOS News Pentru a nu mai fi acuzată că nu se implică în proiectele mari ale județului, municipalitatea timișoreană va organiza o dezbatere publică pe tema transformării orașului de pe Bega într-o metropolă, transmite corespondentul Amos News.
În studiile făcute la nivelul Uniunii Europene, dar și în Planul de Amenajare a Teritoriului Național, se consideră că România are două zone metropolitane de dezvoltare, egale ca forță polarizatoare: Timișoara și București. Din acest motiv, constituirea Zonei Metropolitane Timișoara este foarte importantă pentru administrația locală timișoreană, datorită avantajelor pe care aceasta l-ar aduce nu numai municipiului și comunelor periurbane, ci întregului județ.

Este vorba de avantaje în ceea ce privește amenajarea spațială și dezvoltarea urbanistică coerentă în viitor a întregii zone, este vorba de avantaje în ceea ce privește atragerea fondurilor structurale și este vorba de avantaje în ceea ce privește atragerea unui număr mai mare de investitori.

Conceptul există încă de acum șase ani și urma să cuprindă șase comune situate pe primul inel de dezvoltare a zonei metropolitane: Moșnița, Ghiroda, Giroc, Dumbrăvița, Săcălaz, Sânmihaiu Român. În anul 2001 s-a elaborat Planul de implementare a conceptului pentru măsurile ce reveneau în sarcina autorităților publice municipale. “Acesta a fost aprobat de CLMT și implementat, iar rezultatele sunt vizibile. Nu știm să se fi făcut același lucru și la nivelul comunelor”, a declarat primarul Gheorghe Ciuhandu.

“Este datoria autorităților publice județene să continue eforturile autorităților publice municipale, să aplice măsurile necesare pentru instituționalizarea unei stări de fapt create de municipalitate prin eforturi proprii în ultimii 10 ani. Pentru a depăși stadiul discuțiilor sterile și fără nici un fel de finalitate din ultimii ani, Primăria Timișoara lansează spre dezbatere publică ideea constituirii Zonei Metropolitane Timișoara.

Este momentul ca împreună să punem în practică un proiect care va fi benefic pentru întreaga zonă și să nu mai tergiversăm ceea ce ne impun realitățile europene: crearea unui pol economic puternic în jurul Timișoarei”, a mai spus primarul. Dezbaterea, la care vor fi invitați reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș, primari și consilieri locali din localitățile care ar urma să facă parte din viitoarea Zonă Metropolitană, specialiști precum și orice alte persoane interesate, va avea loc vineri, 30 martie, în Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara.

Timișul este pe locul doi pe țară în ceea ce privește volumul investițiilor străine, dar 80% din acestea au fost atrase în Timișoara, Timișul este pe locul doi în țară în ceea ce privește volumul exporturilor, dar 73% din firmele din județ sunt locate în municipiu. Timișul este pe locul doi pe țară în ceea ce privește rezultatul economic, dar aportul Timișoarei este de cca 85% la acesta.


(388 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Ioana TOMA


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Primăria Timișoara se implică în proiectul Zonei Metropolitane | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29948210716248 seconds.