Vineri, 16 Martie 2007 - 05:58 AM Aleg.RO: Noii oameni ai presedintelui Basescu

Publicat de: ---

evenimentulzilei Traian Basescu are patru noi consilieri prezidentiali: Sebastian Lazaroiu, Mihai Stanisoara, Cristian Preda si Bujor Teodoriu .

Traian Basescu si-a completat ieri echipa de consilieri prezidentiali. Mihai Stanisoara va conduce Departamentul de securitate nationala, Sebastian Lazaroiu se va ocupa cu planificarea si analiza politica, iar Cristian Preda va fi responsabil de educatie si cercetare. De asemenea, Bujor Bogdan Teodoriu a fost avansat in functia de consilier prezidential in Departamentul economic. Numirea noilor consilieri prezidentiali coincide si cu unele modificari in organigrama Administratiei Prezidentiale. Astfel, doar Mihai Stanisoara si Bujor Bogdan Teodoriu ocupa posturile lasate vacante de Sergiu Medar, seful Comunitatii Nationale de Informatii, demisionar din cauza problemelor de sanatate, si Theodor Stolojan, reintors in politica la sefia PLD.  Planificarea si analiza politica, de care se va ocupa Sebastian Lazaroiu, este rezultatul impartirii Departamentului politic, condus de Claudiu Saftoiu inainte de a fi numit director la SIE.  A doua componenta este Relatia cu autoritatile si cu societatea civila, care va fi in continuare coordonata de Teodor Baconski.De asemenea, Cristian Preda va conduce Departamentul educatie si cercetare, existent in vechea organigrama, insa la conducerea caruia s-a aflat interimar consilierul prezidential pe probleme de sanatate Virgil Paunescu.

Un lung sir de demisii de la CotroceniAdriana Saftoiu este singurul consilier  prezidential care a ramas din echipa pe care Traian Basescu si-a facut-o cand a venit la Cotroceni. Primul care a plecat a fost Vasile Blaga, care nu a ocupat decat o saptamana postul de sef al Administratiei Prezidentiale, dupa care a fost instalat in functia de ministru al administratiei si internelor. Dupa un an si jumatate, Andrei Plesu, consilier pe probleme de politica externa, a parasit si el Palatul Cotroceni, invocand motive de sanatate. A urmat plecarea consilierului de stat Stana Anghelescu,  acuzata ca a incercat sa faca trafic de influenta pentru sotul ei, controversatul om de afaceri Florian Anghelescu.La cateva luni,  sefa cancelariei prezidentiale Elena Udrea s-a retras din cauza scandalului legat de afacerile sotului sau, Dorin Cocos.La finalul lui 2005, consilierul prezidential pe probleme juridice, Renate Weber, a demisionat invocand si ea probleme de sanatate.  In 2006 insa, Traian Basescu si-a pierdut unii dintre cei mai apropiati colaboratori: Theodor Stolojan, intors in viata politica, si Claudiu Saftoiu, numit sef la SIE.Sebastian LazaroiuSebastian Lazaroiu a fost numit consilier prezidential cu patru zile inainte de ziua sa de nastere. In varsta de 37 de ani, Lazaroiu este licentiat in sociologie si are un master in politologie. Saptamana trecuta a demisionat din fruntea Centrului de Sociologie Urbana si Regionala (CURS), pe care l-a condus intre 2002 si 2007. El si-a explicat decizia prin faptul ca  este "mai degraba interesat sa fie utilizator de sondaje decat sa fie cel care sa le realizeze". Odata cu demisia, Lazaroiu a renuntat la cele zece procente pe care le detinea la acest institut de sondare a opiniei publice. (Alexandra-Livia Dordea)

Mihai StanisoaraMihai Stanisoara este unul dintre liderii PD care a avut o contributie semnificativa la debarcarea fostului ministru al apararii, Teodor Atanasiu. Imediat dupa ce acesta din urma a cerut retragerea trupelor din Irak, Stanisoara, din postura de presedinte al Comisiei de aparare, a redeschis dosarul ofiterilor serviciului secret al armatei trimisi sa racoleze ziaristi si parlamentari. De altfel, numele sau a fost vehiculat pentru portofoliul Apararii, dupa demisia lui Atanasiu. Membru PD de peste zece ani si secretar executiv al partidului, Mihai Stanisoara a fost, timp de cateva luni, in 2000, secretar general al Ministerului Apararii.

Cristian PredaCristian Preda se reintoarce la Cotroceni, dupa ce intre 1996 si 2000 a fost consilierul politic al presedintelui Emil Constantinescu. Profesor universitar si decan al Facultatii de stiinte politice a Universitatii din Bucuresti, Preda a fost numit in septembrie 2005  reprezentant personal al presedintelui Romaniei pentru francofonie, iar un an mai tarziu comisar guvernamental pentru francofonie. Cristian Preda a fost membru al PCR (1987-1989), insa dupa Revolu-tie nu s-a inregimentat politic. A activat in societatea civila, fiind, din 1995, membru al Grupului pentru Dialog Social.

Bujor TeodoriuBujor Bogdan Teodoriu ii ia locul lui  Theodor Stolojan, la Cotroceni, dupa ce de-a lungul timpului i-a fost subaltern. Teodoriu a fost secretar de stat in perioada 1991-1992, cand Stolojan era premier, si consilier de stat din 2005 in departamentul economic condus, pana de curand, de actualul lider al PLD. Deputat FSN in prima legislatura postcomunista, iar apoi deputat PD intre 1992 si 1996, actualul consilier preziden-tial a fost ministrul cercetarii si tehnologiei in guvernul Ciorbea. Absolvent al Academiei de Studii Economice, Teodoriu a obtinut in 1983 si o diploma a Scolii Populare de Arta,  primind calificarea actor/regizor.

Traian Basescu


(388 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Noii oameni ai presedintelui Basescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.30250716209412 seconds.