Luni, 19 Martie 2007 - 05:44 AM Aleg.RO: Vladescu pune Fiscul pe primari

Publicat de: Ionut Tudorica

Cotidianul

Ministrul Finantelor vrea sa vada ce au facut autoritatile locale cu banii acordati din excedentul bugetar facut anul trecut de contribuabili .

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, intentioneaza sa trimita inspectorii ANAF peste autoritatile locale care au primit bani din excedentul bugetar inregistrat in ultimele zile ale anului trecut.

„Vreau sa controlez autoritatile locale care au cerut si au primit bani de la buget in decembrie. Au spus ca vor bani pentru drumuri si le-am dat. E vorba despre aproximativ un miliard de euro. Acum vreau sa vad ce au facut cu ei. Daca n-au folosit banii pentru proiectele stabilite se considera deturnare de fonduri bugetare, iar responsabilii pot intra pe mina Parchetului“, a declarat Vladescu.

In oricare moment, inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pot merge la Consiliile Locale pentru a verifica modul in care sint cheltuiti banii, in cadrul unor controale financiare, a confirmat purtatorul de cuvint al ANAF, Dorin Tiganas.

Alocarea acestor bani s-a facut in ultimele zile ale anului trecut, atunci cind statul inregistra un important excedent bugetar, de circa 2% din PIB, desi, pina si la ultima rectificare, se hotarise un deficit de 2,5% din PIB.

Unul dintre canalele pe care s-a „scurs“ excedentul bugetar a fost suplimentarea bugetelor locale. Pe linga aceasta, inca un miliard de euro din excedent s-a „topit“ prin stergerea datoriilor istorice a 34 de companii de stat. Vladescu a declarat, referitor la aceasta chestiune, ca nimeni nu se mai astepta ca acesti bani sa fie incasati si ca ocupau degeaba pozitii in rindul veniturilor bugetare.

Drumuri, biserici si scoli

Miliardul de euro s-a dat, in principal, pentru reparatii si modernizari de drumuri, biserici si scoli.

Pe 21 decembrie, Guvernul a aprobat in prima faza suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2006, cu suma de 197,9 milioane de lei, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2006.

Acesti bani au ajuns in majoritatea judetelor, fiind ceruti mai ales pentru pietruirea unor drumuri comunale si reconditionarea unor biserici.

Modernizarea termica

La aceeasi data s-au repartizat pe unitati administrativ-teritoriale bani pentru retehnologizarea, modernizarea si dezvoltarea sistemelor centralizate de producere si distributie a energiei termice. Suma trimisa judetelor in acest scop a fost de 224,4 milioane de lei.

Alte 44 de milioane de lei s-au acrodat ca supliment bugetar pentru finantarea lucrarilor de executie pentru consolidari, reparatii capitale, si reabilitari de utilitati din invatamintul preuniversitar. Banii ar trebui sa fi ajuns la 598 de scoli si licee din toata tara.

Printr-o alta hotarire de la aceeasi data s-au deblocat 8,94 milioane de lei pentru finantarea unor cheltuieli pentru reparatia si amenajarea unor unitati de asistenta medico-sociala.

Restul sumelor s-au acordat cu titlul de supliment pentru cheltuielile curente ale autoritatilor locale (in general, tot pentru infrastructura) si pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale produse in primavara si vara anului 2006.

Vladescu a mai declarat ca banii din aceste suplimentari de bugete s-au acordat in asa fel incit sa nu aprinda inflatia.


(372 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Ionut Tudorica


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Vladescu pune Fiscul pe primari | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.30182218551636 seconds.