Marți, 20 Martie 2007 - 06:06 AM Aleg.RO: Strategii in coada de peste pentru consultarile de la Cotroceni

Publicat de: Dan Ghetu

real_romaneasca     Liberalii au decis ieri sa participe la consultarile de la Palatul Cotroceni, la invitatia presedintelui Traian Basescu . Ca si social-democratii, delegatia liberala va da curs acestui demers doar din "respect pentru institutia prezidentiala".
Vicepresedintele PNL Crin Antonescu a declarat la finalul sedintei Biroului Permanent Central ca Traian Basescu "si-a pierdut calitatea de moderator", apreciind ca aceste consultari nu reprezinta decat "un joc de imagine din care sa reiasa calitatea sa (a lui Traian Basescu - n.r.) de moderator sau iesirea lui dintr-o izolare politica evidenta".
De asemenea, el a mai spus ca la nivelul conducerii liberale s-a discutat si despre restructurarea Guvernului din punct de vedere politic fara insa sa se ia nicio decizie. Antonescu a precizat ca premierul "este mandatat sa rezolve toate problemele de functionalitate ale Guvernului" si a reiterat sprijinul PNL pentru seful Executivului.

"Ne despart lucruri profunde"

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ieri ca ideea unui guvern de uniune nationala nu i se pare "realista" si ca social-democratilor le-ar conveni mai degraba solutia unui guvern monocolor, pe care sa il sustina "conditionat" in Parlament. Ion Iliescu pledeaza din nou pentru sustinerea unui guvern monocolor, asa cum a exprimat, inca din urma cu doua luni, un astfel de scenariu, cu precizarea ca programul de guvernare ar trebui negociat cu PSD. Iliescu a negat ca PSD ar dori sa participe la formarea unui viitor guvern, din cauza diferentelor doctrinare existente intre programele politice ale PSD si cele ale liberalilor: "Ceea ce este sigur este ca PSD nu poate intra in acest moment intr-o combinatie cu actualii guvernanti. Ne despart lucruri profunde, cum ar fi politica fiscala de dreapta, a liberalilor", a declarat Ion Iliescu. Intrebat daca in PSD mai exista voci care sa sustina un guvern de tehnocrati, Iliescu a raspuns ca aceasta solutie i se pare, de asemenea, "ireala" si "nefezabila". Totusi, Ion Iliescu a afirmat ca singura posibilitate care exista ca PSD sa sustina un viitor guvern este ca acesta sa fie unul monocolor, care sa se bucure si de sustinerea parlamentara a social-democratilor: "Mai degraba un guvern monocolor, pe care PSD-ul sa il sustina conditionat in Parlament", a spus Iliescu.

"Tariceanu sa-si faca singur guvernul"

Surse din PSD au declarat ieri-dimineata ca multi dintre liderii partidului nu sunt de acord cu conditia eliminarii ministrilor democrati din Guvern in schimbul sustinerii lui Tariceanu la propunerea de restructurare guvernamentala. "Tariceanu sa-si faca singur guvernul, din punctul nostru de vedere PNL si PD sunt egale. Nu ne intereseaza culori (politice - n.r.) si persoane", au aratat sursele mentionate.
Totodata, acestea au apreciat ca mentionarea de catre presedintele PSD, Mircea Geoana, a conditiei ca PD sa fie eliminat dintr-un guvern restructurat a fost "o greseala politica".

PD nu iese de bunavoie de la guvernare

Pe de alta parte, PD a anuntat ca nu iese de bunavoie de la guvernare si a infirmat si scenariul potrivit caruia ar accepta un guvern de uniune nationala, condus de un premier PSD sau tehnocrat. Liberalii sunt cei care au dat semne ca sunt dispusi sa isi asume singuri guvernarea.
In ultimele zile, PSD a reluat tema motiunii de cenzura pe care ar dori sa o foloseasca drept instrument de solutionare a crizei politice, insa, in cazul in care ar fi adoptata o astfel de motiune, presedintele este cel care desemneaza prim-ministrul.


(426 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Realitatea Românească

· Alte știri de la Dan Ghetu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Realitatea Românească:

Strategii in coada de peste pentru consultarile de la Cotroceni | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.28619694709778 seconds.