Marți, 30 Octombrie 2007 - 05:27 AM Aleg.RO: Foc de paie la Senat cu miros de Petrol

Publicat de: Alexandru Moldovan&n

Sfin Cresterea redeventei platite de Petrom, de la o medie procentuala de 5,9% din valoarea productiei realizate la 10%, ar greva veniturile companiei cu peste 100 milioane euro, dar ar si incalca contractul de privatizare semnat cu OMV, pentru care statul roman ar putea pierde mai mult decat veniturile din redeventa

Inainte de a intelege decizia Comisiei economice a Senatului de a modifica redeventele petroliere prin completari aduse la Legea petrolului si la Legea minelor, trebuie sa facem precizarea ca reprezentantii Comisiei nu prea au habar despre felul in care s-a stabilit aceasta redeventa . Astfel, in urma sedintei in care s-a aprobat majorarea redeventelor, a aparut informatia potrivit careia redeventa ar creste de la “5,6 euro la 10 euro/tona de petrol”, lucru care ar face ca, la o productie de numai 5 milioane de tone de titei pe an, Petrom sa plateasca statului o redeventa de 50 milioane euro, fara sa adaugam aici redeventa pentru gazele naturale. In realitate, calculul redeventei este facut ca o cota procentuala din valoarea productiei brute inregistrate pe fiecare zacamant. Aceasta cota este stabilita intre 3,5 si 13,5% pentru titei si intre 3,5 si 13% pentru gazele naturale.
M edia realizata si incasata pe anii 2005 si 2006 a fost de 5,78%, iar pentru anul 2007 - de 5,9%. Dar sa revenim la decizia senatorilor de la Comisia economica, decizie ce a dat peste cap atat calculele Guvernului, cat mai ales pe oficialii Petrom, care nici macar nu concep o modificare a contractului de privatizare a companiei, prin care redeventele sunt batute in cuie la nivelul stabilit in anul 2004 si cu o valabilitate de 10 ani pentru anumite zacaminte, respectiv 30 de ani pentru altele. E adevarat, anumite clauze ale contractului de privatizare raman secrete, ceea ce poate scuza lipsa de informare a senatorilor.

Pe cine sa crezi?
Propunerea de majorare a redeventelor petroliere si miniere a fost facuta recent de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), pe baza acestor propuneri fiind elaborata si Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 10/2007, care urmeaza sa aduca modificari la Legea petrolului si Legea minelor. Numai ca, atunci cand a ajuns la Guvern, propunerea ANRM a fost amendata drastic, in sensul ca redeventele petroliere nu se modifica. Lucru valabil pentru toti producatorii, nu doar pentru Petrom. Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, au stiut foarte bine ca modificarea redeventelor petroliere ar insemna o incalcare clara a contractului de privatizare a Petrom, lucru pe care l-am plati extrem de scump. In concluzie, au trimis ordonanta pentru aprobare la Parlament, fara a se modifica redeventele petroliere. Cum se explica atunci ca la Comisia economica a Senatului lucrurile au luat o intorsatura periculoasa?
Pretul mondial al petrolului si o eventuala sesizare a Comisiei Europene in privinta ajutorului de stat ar fi motivele ce au stat la baza deciziei senatorilor. Ceea ce nu stiau, probabil, senatorii este faptul ca in contractul de privatizare a Petrom se precizeaza, intre altele, ca redeventa ramane nemodificata indiferent de fluctuatiile preturilor de pe piata internationala a petrolului. Asadar, daca redeventa platita de Petrom a fost batuta in cuie in momentul in care barilul de petrol pe piata internationala era de circa 30 de dolari, ea va ramane aceeasi si acum, cand barilul a ajuns la maxime de 90 dolari/tona de titei. Ca o paranteza, facem precizarea ca Petrom majoreaza pretul la combustibili ori de cate ori se intampla cresteri pe piata mondiala, pentru ca asa-i permite contractul de privatizare.

Cu mainile legate
Multi specialisti au recunoscut ulterior ca, decat o modificare a contractului de privatizare a Petrom, e mai usoara o nationalizare a companiei, ceea ce dovedeste ca nu prea avem loc de intors. De altfel, ministrul Varujan Vosganian declara zilele acestea ca daca Romania si-a dat consimtamantul printr-un act oficial (contractul de privatizare - n.r) este bine sa-si respecte cuvantul. In schimb, el recunoaste ca „vom respecta decizia Parlamentului, care este suverana din punctul de vedere al deciziei legislative“. Ce sa intelegem din asta? Cat priveste varianta a doua a motivatiei senatorilor de la Comisia economica, respectiv o posibila interventie a Comisiei Europene pe segmentul de concu-renta in cazul privatizarii Petrom, este greu de presupus ca aceasta ar putea deveni realitate, mai ales ca privatizarea Petrom a fost o cerinta expresa a Uniunii Europene. Desigur, nu este exclusa varianta deschiderii unei investigatii, dar greu de crezut ca ea va fi in favoarea statului roman. „Problema Petrom ar putea sa darame ordonanta Guvernului“, spunea presedintele ANRM, Bogdan Gabuneanu, atunci cand a inaintat proiectul de majorare a redeventelor. Iata ca ordonanta a inceput sa fie daramata, dar nu de Guvern, care a aranjat-o cum trebuie, ci de Parlament. Evident, daca propunerea senatorilor de la Comisia economica va trece de plen si apoi de Camera Deputatilor.

Implicatii si complicatii
Reprezentantii Petrom se abtin sa faca prea multe comentarii pe marginea unei posibile majorari a redeventelor. „Propunerea de modificare a redeventelor pentru petrol si gaze nu reprezinta o decizie finala a Parlamentului Romñniei, ci o recomandare de modificare a proiectului de lege a Comisiei economice, industrii si servicii din Senat. O eventuala decizie luata pe baza acestei recomandari ar üncalca prevederile contractului de privatizare, contract ratificat printr-o lege aprobata de Parlament“, a declarat purtatorul de cuvñnt al Petrom, Dan Pazara. El a adaugat ca Petrom asteapta decizia finala si ca reprezentantii companiei sunt convinsi ca autoritatile „vor analiza toate implicatiile adoptarii recomandarilor Comisiei economice“. Ca o completare la pozitia de expectativa a Petrom sa mai spunem ca oficialii companiei au lasat sa se inteleaga si faptul ca orice majorare a redeventelor duce inevitabil si la o majorare a pretului la pompa, lucru care se petrece oricum in functie nu de redeventa platita, ci de evolutia internationala a pretului la titei. Dar asta e alta poveste. In anul 2006, profitul net al Petrom a fost de 648 milioane euro, in conditiile in care pretul luat pe pachetul de actiuni, la privatizare, a fost de 670 milioane euro. Surprinzator insa, pentru anul acesta profitul anticipat de Petrom este undeva la jumatate din cel de anul trecut, desi pretul titeiului a crescut de aproape trei ori. De altfel, directorul general executiv adjunct al Petrom, Werner Schinhan, a recunoscut ca, din punctul de vedere al productiei, Petrom este singurul jucator de pe piata romaneasca si ca „Romania va fi locul de baza al Petrom in ceea ce priveste productia de titei“, pentru ca o buna parte a consumului intern poate fi satisfacuta din productia autohtona.
Petrom are o pozitie foarte buna si in ceea ce priveste productia de gaze naturale, asigurand din zacamintele interne circa jumatate din productia totala de gaze a Romaniei. Trebuie precizat ca Ordonanta de Urgenta nr. 10/2007 nu prevede majorari ale redeventei nici la gazele naturale, acest lucru fiind valabil insa si pentru Romgaz. Oficialul Petrom mai anticipeaza ca pretul international al titeiului ar mai putea creste cu 15-20 dolari/baril, in urmatorii ani, ceea ce duce invariabil si la cresterea veniturilor Petrom.

Ce am vrea noi
Proiectul initial de ordonanta de urgenta, elaborat de ANRM, prevede o majorare a taxelor si redeventelor miniere si petroliere astfel incat plusul de venit la bugetul statului sa fie, Ăźn 2008, de 1.075 milioane lei (circa 318 milioane euro). Cresterea ar fi destul de importanta daca tinem cont de faptul ca Ăźn 2006 Ăźncasarile din redeventa si taxe au fost de 849,41 milioane lei si ca prin aplicarea noilor cote s-ar ajunge la venituri totale de 1.924 milioane lei (circa 569 milioane euro). Ponderea veniturilor din redevente si taxe este data de sectorul petrolier, care acopera circa 90% din total. Daca propunerile ANRM ar fi fost adoptate, din veniturile totale ce ar reveni statului prin majorarea redeventelor, de 1.924 milioane lei, circa 1.098 milioane lei ar reprezenta numai contributia Petrom din redeventele pe petrol (666,5 milioane lei) si gaze (431,3 milioane lei).


(810 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Săptămâna Financiară

· Alte știri de la Alexandru Moldovan&n


Azi: Cea mai citită știre din sursa Săptămâna Financiară:

Foc de paie la Senat cu miros de Petrol | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60853004455566 seconds.