Vineri, 28 Decembrie 2007 - 06:24 AM Aleg.RO: Elena Udrea a dat tonul unui an plin

Publicat de: ---

Cotidianul Aparut in editia din 28 Decembrie 2007

Luptele politice crincene, doua referendumuri, suspendarea presedintelui, iesirea PD de la guvernare, ruperea Aliantei D .A. si alegerile europarlamentare sint citeva dintre evenimentele politice care au marcat anul 2007.

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0pt">Basescu a sarbatorit si Revelionul, si victoria

<P class=MsoNormal style="MARGIN: 0pt">la referendumul din mai in Piata Universitatii

Biletelele colorate dezvaluite de fosta consiliera a presedintelui, ruperea Aliantei D.A. si razboiul continuu dintre cele doua Palate au culminat anul acesta cu suspendarea lui Traian Basescu. 2007 politic a fost extrem de agitat si framintat de lupte intre adversarii politici si colorat de evenimente si scandaluri mai mult sau mai putin memorabile: motiuni de cenzura, negocieri intre partide, schimbari din functii, ministri urmariti penal, partide care scad sub pragul electoral.

Primul semn ca anul care incepea urma sa fie unul agitat si framintat de razboaie politice a fost dat chiar in noaptea de Revelion, cind seful statului si premierul au sarbatorit separat un moment istoric - aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Traian Basescu s-a aflat in Piata Universitatii, in timp ce Calin Popescu Tariceanu a preferat Piata Revolutiei, in ciuda faptului ca, in ianuarie 2007, Alianta D.A. inca mai exista, cel putin in acte. Participarea la evenimente diferite dezvaluia lacunele mari de comunicare dintre cei doi, care nici macar la nivel institutional nu au putut cadea la pace.

Lupta dintre primul om in stat si seful Executivului s-a intetit in prima luna a anului, cind Elena Udrea a divulgat existenta unui biletel. Traian Basescu confirma spusele fostei sale consiliere, pe 17 ianuarie, cind a anuntat ca primul-ministru i-a trimis un bilet in care ii solicita sa intervina la Parchet pentru Dinu Patriciu. Interventia „blondei de la Cotroceni“ a aruncat viata politica autohtona in haos. Opinia publica a explodat, iar atacurile presedintelui inspre Palatul Victoria i-au determinat pe liberali sa inceapa sa caute noi parteneri de guvernare. Parchetul s-a sesizat, insa cazul a ramas fara efecte juridice.

In prima jumatate a lui 2007 caragialescul scandal al biletelelor a acaparat atentia politicienilor, uitind de strategia postaderare. Si cum opozitia nu avea cum sa ramina rece la meciurile dintre cele doua Palate, respectiv dintre PD si PNL, a inceput sa cocheteze cu ideea suspendarii presedintelui Basescu.

Social democratii nu au stat prea mult pe ginduri si pe 20 ianuarie au decis calendarul actiunilor de suspendare a sefului statului si de depunere a motiunii de cenzura la adresa Guvernului. Calin Popescu Tariceanu a criticat intentia opozitiei de suspendare a presedintelui, insa s-a declarat de acord cu modificarea legii referendumului, astfel incit acesta sa fie validat de prezenta a doar jumatate plus unu din cei care se prezinta la vot. PSD a continuat insa demersul, iar la 26 ianuarie finaliza procesul de stringere a semnaturilor necesare suspendarii sefului statului. La rindul lor, PRM, PC si UDMR au aderat, treptat si din motive proprii, la actiunea principalului partid de opozitie, punind astfel umarul la construirea unei coalitii anti Basescu. La scurt timp, PD a decis sa participe pe liste separate la alegerile europarlamentare, contribuind astfel la subrezirea relatiilor cu liberalii.

La inceputul lunii februarie, Mircea Geoana a invocat posibilitatea ca PSD sa sustina un guvern minoritar, daca acesta nu este al Aliantei D.A. si daca e restructurat. Cum PSD discuta serios despre posibilitatea suspendarii lui Traian Basescu, Calin Popescu Tariceanu a facut apel pe 7 februarie la partidele politice sa amine dezbaterea pe aceasta tema, pentru a putea fi totusi organizate alegeri la Parlamentul European.

Strins cu usa, Traian Basescu s-a prezentat in Parlament pe 14 februarie, hotarit sa-i mustre pe demnitari. A scos insa din tolba o noua arma politica: votul uninominal. El a avertizat Legislativul ca, daca se opune reformei clasei politice sustinute cu indirjire de la Cotroceni, va chema poporul la referendum. O luna mai tirziu insa, in martie, scena politica era clatinata de o alta miscare, care avea scopul de a lovi in acelasi Basescu. Premierul a hotarit fara acordul democratilor sa amine scrutinul, ceea ce a dus la adincirea crizei politice.

Soarta Aliantei D.A. era de mult previzibila, insa aceasta si-a dat ultima suflare mai repede decit era de asteptat. Democratii s-au rupt de liberali in aprilie 2007, cind primul-ministru cu ajutorul PSD i-a scos pe partenerii de alianta de la guvernare. Acesta a si fost momentul oficial al divortului dintre cele doua partide. Paralel, PSD a continuat demersurile de suspendare a presedintelui. Atit aminarea alegerilor, cit si scoaterea PD de la guvernare au fost orchestrate de liberalul Bogdan Olteanu in colaborare cu pesedistul Viorel Hrebenciuc, cei doi sforari din umbra care au lucrat la apropierea dintre PNL si PSD.

Pe 3 aprilie, Cabinetul Tariceanu II a primit votul Parlamentului, si de data aceasta tot cu ajutorul opozitiei. In aceasta noua formula, Traian Basescu a devenit un simplu observator al propriei suspendari. A incercat totusi sa pareze loviturile parlamentarilor amenintind ca demisioneaza: „In situatia in care Parlamentul va vota suspendarea mea, in maxim cinci minute de la vot voi demisiona din functie si ii voi chema in fata electoratului si pe cei care au generat un abuz constitutional“. In urma avizului Curtii Constitutionale, pe 19 aprilie, 322 de parlamentari au decis suspendarea din functie a sefului statului. Sustinatorii lui Traian Basescu au iesit in aceeasi zi in Piata Universitatii si l-au rugat pe acesta sa nu renunte la lupta. Presedintele suspendat nu a rezistat sustinatorilor sai si a asteptat cele 30 de zile pina la referendum. Din momentul suspendarii lui Basescu, functia de presedinte a fost asigurata de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. Pe timpul mandatului acestuia, la Cotroceni a fost liniste, scena politica mutindu-se in strada, acolo unde se organizau mitinguri de sustinere, dar si anti Basescu.

Pe 19 mai, romanii i-au mai dat o sansa lui Basescu, aducindu-i acestuia o victorie zdrobitoare in fata Coalitiei 322. El s-a intors la cirma tarii la fel de hotarit sa-l debarce pe Tariceanu si decis sa reformeze clasa politica. Pe 5 iunie, presedintele a chemat la consultari partidele pentru a discuta despre posibilitatea inlocuirii premierului si deci a Guvernului. Noua echipa guvernamentala ar fi urmat sa fie compusa din reprezentanti ai PNL-PD-PLD. „Viitorului prim-ministru ii va reveni obligatia de a negocia o majoritate parlamentara clar asumata“, se afirma in scrisoarea adresata partidelor.

Consultarile au ramas fara rezultat, iar Basescu a acuzat PNL ca dezinformeaza opinia publica atunci cind afirma ca se incearca darimarea Cabinetului Tariceanu. In Parlament, motiunea PD-PLD a esuat, iar PNL a refuzat sa primeasca PSD la guvernare. Liberalii au iesit totusi cistigatori, raminind cu puterea si in plus si cu legea pensiilor votata tot cu o mina de ajutor de la social democrati.

Inainte de vacanta parlamentara din vara, PSD a anuntat ca va depune o motiune de cenzura la adresa Guvernului, ceea ce s-a si intimplat in septembrie, atunci cind Parlamentul a reluat lucrarile. Din cauza neintelegerilor din partid si a unor oponenti precum Ion Iliescu sau Adrian Nastase, motiunea PSD a picat, mentinind in functie Cabinetul Tariceanu II. Tot in toamna au aparut si noi motive de disputa intre parlamentari si Traian Basescu. Acesta nu a renuntat la ideea referendumului pentru uninominal, reusind sa amine promulgarea legii votate de Parlament si asumate de Guvern, astfel incit la sfirsitul lui august a anuntat ca va organiza plebiscit in aceeasi zi cu alegerile pentru PE. Parlamentarii au perceput propunerea presedintelui ca pe o amenintare la adresa lor. Referendumul a fost un esec pentru presedinte, dar partidele prezidentiale - PD si PLD - au obtinut un scor bun la alegeri, lucru sperat de Basescu atunci cind a suprapus cele doua scrutine.

In decembrie s-a format, la comanda Cotrocenilor, Partidul Democrat Liberal, prin absorbtia PLD de catre PD. Partidul prezidential este unul dintre visurile mai vechi ale sefului statului. Anul politic s-a incheiat cu dezbateri aprinse pe bugetul pentru 2008, an electoral. Cu aceasta ocazie, PNL si PSD s-au apropiat din nou, cei aflati la guvernare alocind sume consistente catre baronii locali ai pesedistilor si acceptind masuri propuse de PSD in schimbul voturilor pentru buget.


(832 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Elena Udrea a dat tonul unui an plin | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61239504814148 seconds.