Joi, 15 Mai 2008 - 05:21 AM Aleg.RO: Traian Băsescu s-a întâlnit cu membrii Comisiei prezidențiale pentru patrimoniu

Publicat de: ---

AMOS News Președintele României, Traian Băsescu, s-a întâlnit astăzi, la Palatul Cotroceni, cu membrii Comisiei prezidențiale pentru patrimoniul construit, situri istorice și naturale.

Comisia a fost constituită prin decizia șefului statului în data de 18 aprilie a.c., funcționează în cadrul Administrației Prezidențiale și are ca obiective principale elaborarea unui raport referitor la situația actuală a patrimoniului construit, a siturilor istorice și naturale; elaborarea unei strategii pe termen mediu și lung privitoare la modalitățile de protejare și promovare a patrimoniului cultural; identificarea unor măsuri eficiente la nivel instituțional care să asigure o mai bună coordonare și implementare a politicilor prioritare în domeniul patrimoniului construit, siturilor istorice și naturale.

În cadrul întrevederii cu membrii Comisiei, Președintele Traian Băsescu a reamintit că, având în vedere starea actuală în care se află patrimoniul construit și natural din România, revitalizarea, restaurarea și conservarea acestuia constituie o prioritate legată de siguranța națională. Totodată, șeful statului a subliniat faptul că patrimoniul reprezintă identitatea istorică și spirituală a românilor, precum și importanța misiunii Comisiei în contextul preocupării instituțiilor europene față de problematica diversității, prezervării și promovării patrimoniului ca factor de dezvoltare.

Membrii comisiei au argumentat urgența unei strategii integrate de protejare a patrimoniului construit și natural, pledând pentru prezența consolidată a problematicii patrimoniului în politicile de dezvoltare. Atenția față de conservarea și promovarea patrimoniului a fost prezentată ca o preocupare pentru calitatea vieții și pentru promovarea valorilor pe care le reprezintă patrimoniul. De asemenea, au fost semnalate disfuncții referitoare la aplicarea legislației în domeniu și la cooperarea inter-instituțională. În acest sens, membrii Comisiei au subliniat, pe lângă urgența unor măsuri în vederea opririi distrugerilor abuzive ale patrimoniului construit și natural, necesitatea de a privi problematica patrimoniului din perspectiva dimensiunii sale morale, sociale și educaționale.

Lucrările comisiei vor fi co-prezidate de domnii prof. dr. Dan Mohanu, Universitatea Națională de Arte (București) și arh. Șerban Sturdza, președintele Ordinului Arhitecților din România. La întâlnire au participat: prof. dr. Ștefan Andreescu, Institutul „Nicolae Iorga”, Academia Română; Maria Berza, vicepreședinta Fundației Pro Patrimonio-România; prof. dr. Ruxandra Demetrescu, rectorul Universității Naționale de Arte, București; prof. dr. arh. Hanna Derer, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București; Paul Gherasim, pictor; dr. Petre Guran, Institutul de studii sud-est europene, Academia Română; arh. Ioana Irina Iamandescu, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”; Mioara Lujanschi, Centrul de consultanță pentru programele culturale europene; ierom. Iustin Marchiș, Biserica Stavropoleos; arh. Dan Marin, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București; dr. Monica Mărgineanu, Institutul de arheologie „Vasile Pârvan”, Academia Română; prof. dr. arh. Aurelian Trișcu, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București.


(342 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Traian Băsescu s-a întâlnit cu membrii Comisiei prezidențiale pentru patrimoniu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.30206203460693 seconds.