Luni, 07 Iulie 2008 - 07:15 AM Aleg.RO: Punct final in razboiul chiriasi vs proprietari

Publicat de: ---

Sfin Punct final in razboiul chiriasi vs proprietari 04/07/2008 de Stefania Enache Legea initiata de conservatori rezolva problema caselor nationalizate, lasând mafia retrocedarilor fara obiect de activitate Retrocedarea caselor nationalizate a hranit ani multi mafia imobiliara, transformând personaje dubioase în milionari în euro . Functionari publici, avocati, magistrati, oameni de afaceri nu au mai tinut cont de nimeni si de nimic, singurul lor scop fiind acela de a se îmbogati. De pe margine, statul a asistat nepasator la drama unor oameni ale caror vieti au fost sfarâmate de legile strâmbe aplicate de o justitie ce înclina balanta în directia celor care au platit mai bine. Este tabloul unei realitati de 17 ani în care românii au ajuns sa moara prin tribunale, cu dreptatea în mâna. Lucrurile pot fi însa stopate…
Isteria creata în mod intentionat pe marginea dreptului la proprietate a dus la declansarea unui adevarat jaf, în care casele nationalizate de regimul comunist au devenit mine de aur pentru diverse grupuri de interese. Cu ajutorul unei manipulari mestesugit construite, mafia retrocedarilor a reusit sa puna în conflict doua categorii sociale, chiriasi si proprietari, victime fara vina într-un razboi al banilor. Asa s-a ajuns la sute de mii de procese, presiunea pe instante fiind imensa. De asemenea, oameni nevinovati au sfârsit în strada fara ca statul sa le întinda o mâna de ajutor. România a devenit „campioana“ la CEDO din cauza sentintelor în care statul este acuzat ca-si batjocoreste cetatenii. Instantele din tara noastra au pe rol aproximativ 2.000.000 de dosare privind revendicarea de imobile.

Noutati legislative
Parlamentul a adoptat însa într-una dintre ultimele sale sedinte un proiect de lege initiat de Partidul Conservator care vine ca o salvare pentru o situatie ce s-a transformat într-o drama nationala. Concret, este vorba despre mai multe amendamente aduse la Legea 10, limpezindu-se în acest mod regimul juridic al imobilelor preluate abuziv de comunisti. Propunerea legislativa a fost sustinuta si de reprezentantii PSD, PD-L si PRM, trecând de plen cu 197 de voturi favorabile. „Cele mai importante completari fac referire la faptul ca imobilele care au fost înstrainate în baza Legii 112/ 1995 nu vor mai fi restituite în natura, ci în echivalent. Astfel, omul de buna credinta care a cumparat casa de la stat nu va mai fi obligat sa-si paraseasca locuinta. El nu are nicio vina pentru situatia care s-a creat“, a declarat pentru SFin Aura Vasile, deputat PSD. De asemenea, un aspect foarte important este acela ca, în cazul în care un contract de vânzare-cumparare în baza Legii 112 a fost desfiintat ulterior în instanta, persoanele afectate vor primi despagubiri la valoarea pietei. Daca sumele platite la achizitionarea casei le-au fost restituite deja, pot solicita în justitie diferenta fara a mai fi necesara plata taxei de timbru. Proiectul adoptat face trimitere si la chiriasii din casele nationalizate carora statul trebuie sa le asigure, cu prioritate, o locuinta din fondul gestionat de primarii si de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. „Din punctul meu de vedere, legea trebuia data de mult si astfel evitam extinderea acestei caracatite imobiliare. Cred, de asemenea, ca se impune o inventariere a tuturor imobilelor si terenurilor din marile orase. În caz contrar, vor continua sa apara «proprietari» nascuti peste noapte si dupa 40 de ani“, a subliniat deputatul PSD.

Beneficii si pentru chiriasi, si pentru proprietari
Unul dintre initiatorii acestui proiect legislativ, profesorul Dan Voiculescu, este de parere ca prin adoptarea lui s-a gasit în sfârsit o rezolvare la problema retrocedarilor. „Faptul ca proiectul de la Camera a fost votat de toate partidele este o mare satisfactie. Pentru mine, asta înseamna ca eforturile mi-au fost apreciate. Tin sa amintesc ca a fost unul dintre cele trei proiecte tergiversate, acest fapt ducând la demisia mea din Senat. Proiectul face dreptate atât chiriasilor, cât si proprietarilor. În plus, pune punct «mafiei titlurilor de proprietate» care învârtea totul cu complicitatea institutiilor statului. Devenise o afacere înfloritoare cumpararea pe nimic a drepturilor proprietarilor aflati în litigiu cu statul, ca apoi casele sa fie obtinute de la stat printr-un circuit de complicitati mafiote. Traseul acestui proiect si lupta pe care am dus-o poate fi extrapolata pentru întreaga evolutie a Partidului Conservator: fiecare victorie pe care am obtinut-o are în spate foarte multa munca si stradania de a ramâne consecvent unui proiect care rezolva o problema a societatii“, a declarat presedintele fondator al PC.
Facând referire la despagubirea fostilor proprietari, noua lege porneste de la date reale. Exista foarte multe voci care spun ca fostii proprietari au dreptul sa-si primeasca bunurile în natura. Nu trebuie sa uitam însa ca acesti oameni nu sunt în situatia disperata de a nu avea un acoperis deasupra capului. În plus, potrivit noului proiect, ei vor primi în schimbul caselor despagubiri la valoarea de piata a acestora. De asemenea, trebuie tinut cont si de faptul ca, doar în Bucuresti, 45.000 de familii risca sa-si piarda casa daca noul proiect adoptat de Parlament nu este aplicat. Desi pâna acum statul a spus ca va gasi solutii locative pentru acesti oameni, realitatea arata ca nu e asa, în Capitala, de exemplu, Primaria dând aproximativ 800 de repartitii de casa pe an. În acest ritm, situatia celor care stau într-un apartament dintr-o casa nationalizata s-ar putea rezolva în cel putin 50 de ani.
În mod sigur, în perioada urmatoare vor aparea presiuni majore pentru ca legea sa nu fie promulgata de presedintele Traian Basescu. Ele vor veni în special din partea celor interesati sa câstige de pe urma haosului creat pe marginea retrocedarilor.

Recuperatorii de imobile nationalizate
Existenta mafiei retrocedarilor si-a facut simtita prezenta înca din vremea în care Traian Basescu se afla la cârma Primariei Capitalei. Atunci a luat nastere o noua „categorie profesionala“: recuperatorii de imobile nationalizate. De la un simplu anunt dat în ziar, gen „cumpar imobil nationalizat în litigiu“ la racolarea de „clienti“ de pe holurile tribunalelor, s-a dezvoltat o caracatita care învârte afaceri de miliarde de euro. S-a ajuns chiar în situatia în care datele de contact ale revendicatorilor sunt luate direct din cererile de retrocedare depuse la primarii.
Avocati, functionari publici, magistrati, notari, politisti fac parte din acest sistem mafiot, care, sub umbrela legii, pacaleste oamenii de buna credinta. Daca s-ar face o analiza atenta a proceselor de retrocedare existente pe rol, s-ar constata ca 80% din aceste spete sunt litigioase, mostenitorii adevarati disparând de mult din schema. De asemenea, s-ar vedea ca multe dintre actele depuse la dosar sunt false. Surse din avocatura ne-au spus ca taxa minima perceputa de recuperatori este de 25% din valoarea de piata a bunului revendicat. Ea este încasata cât se poate de legal, fiind trecuta în categoria „consultanta juridica“.

Istoria unei drame nationale
„Tragedia caselor“ care zi de zi loveste zeci de români îsi are radacinile în anii ’90. La sfârsitul lui 1989, fondul locativ de stat al României cuprindea trei milioane de apartamente. Dintre acestea, 90.000 erau situate în imobile nationalizate de comunisti. Repartitia caselor se facea prin intermediul ICRAL-ului, ca reprezentant al statului, care închiria si administra aceste locuinte.
Decretul-lege nr. 61 din 1990 le-a permis celor care domiciliau în apartamente construite dupa 1948 sa le cumpere, chiriasii devenind astfel proprietari. Singurii care nu au putut face acest lucru au fost cei din cladiri nationalizate, statutul imobilelor fiind incert, vorbindu-se foarte mult despre restitutio in integrum.
Cinci ani mai târziu, în 1995, a fost emisa Legea 112, lege organica prin care statul român, în calitatea sa de proprietar, a stabilit conditiile si modalitatile prin care si aceste apartamente cu destinatie de locuinte, aflate în case nationalizate, puteau fi vândute celor care, la data respectiva, domiciliau în ele, erau titularii contractelor de închiriere si nu mai detineau o alta locuinta în proprietate. „Prevederea potrivit careia vânzarea acestor locuinte este interzisa pe o perioada de zece ani le-a permis celor care s-au succedat la putere sa modifice spiritul initial al legii. Astfel, s-a ajuns ca justitia sa ia decizii prin care proprietarii prin Legea 112 si-au pierdut locuintele. Nu trebuie ignorat faptul ca acelasi act legislativ amintit spunea ca fostii proprietari trebuiau sa depuna notificari în termen de sase luni de la promulgarea legii prin care îsi precizau optiunea de revendicare în natura, acolo unde era posibil, sau despagubirea la pretul pietei. Nu s-a respectat nimic din toate acestea si uite unde s-a ajuns acum, oamenii fiind lasati pe drumuri“, a precizat pentru SFin Stelian Opris, presedintele Asociatiei Proprietarilor pe Legea 112/1995.
Legea 10 din 2001 a venit ca o completare, extinzând retrocedarile si la imobile în care îsi desfasurau activitatea scoli, gradinite, spitale etc. Trebuie precizat ca în art. 18. alin. d. al acestei legi se specifica negru pe alb ca „acele imobile cu destinatia de locuinta vândute de catre stat, cu respectarea prevederilor Legii 112/1995, nu pot fi restituite în natura, urmând ca fostii proprietari sa primeasca despagubiri la valoarea de piata a imobilului“. Noua lege a adus în fata si problema reintroducerii de notificari din partea fostilor proprietari, acestia primind un termen de gratie de 18 luni. În intervalul respectiv, în anii 2001-2002, s-a înregistrat o avalansa de cereri de retrocedare, aparând peste noapte mii de mostenitori. Printr-o serie de modificari aduse Legii 10 s-a creat haos. Consecintele nu au întârziat sa apara, oameni nevinovati fiind aruncati cu lucrurile în strada, desi achizitionasera case de la stat.

Un miliard de dolari obtinuti prin Legea 112
Un calcul facut de Asociatia Proprietarilor pe Legea 112 arata ca statul a încasat din vânzarea apartamentelor situate în imobile nationalizate aproximativ un miliard de dolari. Banii au fost dati de cei care mai târziu au fost lasati la voia întâmplarii. Bulibaseala legislativa a crescut, culminând cu aparitia, în 2005, a Legii 247, prin care decretele de nationalizare au fost declarate neconstitutionale. Astfel, statul a fost pus într-o ipostaza bizara având în vedere actiunile sale de dupa Revolutie. Consecintele nu au întârziat. Procese peste procese, haituieli prin instanta au dus la aparitia unui fenomen social fara precedent. Familii întregi au uitat sa traiasca, viata lor scurgându-se între peretii salilor de tribunal. Oamenii au ajuns sa ceara cu disperare ajutor la CEDO, statul român fiind obligat sa plateasca greselile voite sau nu ale unor judecatori care au dat sentinte ghidându-se dupa legea celui puternic.
Cei mai câstigati din acest razboi au iesit avocatii care, în functie de comisionul negociat, erau în tabara care le convenea. Trebuie sa recunoastem faptul ca justitia a jucat un rol decisiv atunci când a admis actiuni de revendicare imobiliara care au la baza dreptul civil, prin compararea de titluri. „În modul în care statul a înteles sa rezolve problemele pâna acum putem spune ca a devenit escroc: a vândut apartamentele în baza unei legi speciale de reparatie nr. 112/1995, a încasat banii de la cumparatori, peste un miliard de dolari, si apoi cauta sa le ia bunurile si sa le dea celor care le revendica, fara sa acorde celor pacaliti despagubiri la nivelul pietei“, a spus Opris.

„Un rau nu trebuie Îndreptat prin alt rau“
Tot ce s-a facut pâna acum în privinta caselor nationalizate nu a multumit pe nimeni. Atât fostii proprietari, cât si chiriasii au avut de suferit din cauza faptului ca statul a încercat mereu sa amâne rezolvarea problemei. Nebunia rezultata a îngreunat si mai mult lucrurile. Diana Olivia Hatneanu, director executiv APADOR-CH, este de parere ca niciuna dintre cele doua categorii sociale nu are vreo vina pentru ce se întâmpla acum. „Un rau nu trebuie îndreptat printr-un alt rau. Proprietarul care vrea sa-si redobândeasca un bun s-a trezit ca acesta a fost înstrainat, iar cel care a cumparat de la stat a realizat ca a fost pacalit de institutia în care ar trebui sa aiba cea mai mare încredere. România a pierdut multe procese la CEDO pentru ca multi dintre proprietarii care îsi recâstigasera dreptul nu s-au putut folosi de imobilele respective si nici nu au primit despagubiri la justa valoare. Trebuie creat un echilibru pentru ca cele doua parti sa fie multumite. Nu trebuie sa uitam ca si proprietarii pe Legea 112 sunt privati, la rândul lor, de dreptul de proprietate“, a declarat reprezentanta APADOR-CH.

Bani de case sunt, lipsesc terenurile
Nu doar proprietarii au probleme, ci si chiriasii din casele nationalizate, care practic mai sunt doar tolerati pentru o perioada scurta de timp în niste imobile retrocedate. Desi se stia de foarte mult timp ca se va ajunge aici, statul nu a facut nimic. Practic, pâna acum nu s-a ridicat un deget pentru a se gasi o portita de salvare. Mai mult, institutiile implicate - e vorba de administratiile locale si Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor - nu reusesc sa se înteleaga pentru a pune la punct un plan de colaborare. „Pentru prima data, în acest an ne-au fost alocate fonduri uriase pentru construirea de case pentru evacuatii din imobilele nationalizate. Este vorba despre 70 de milioane de lei, bani care asteapta sa fie cheltuiti. În aproximativ doua saptamâni vom preda 124 de apartamente în Bucuresti construite în turnurile gemene. În tara s-a pornit constructia a peste 3.500 de case. Întâmpinam însa probleme la nivelul primariilor, aceste institutii refuzând sa ne puna la dispozitie terenurile necesare santierelor de lucru. De exemplu, în Bucuresti nu ne-a fost alocat nici macar un metru patrat pentru astfel de proiecte“, ne-a dezvaluit Laszlo Borbely, ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor.

Prof. univ. dr. Dan Voiculescu, presedinte fondator al Partidului Conservator:
„Proiectul face dreptate atât chiriasilor, cât si proprietarilor. În plus, pune punct «mafiei titlurilor de proprietate» care învârtea totul cu complicitatea institutiilor statului. Devenise o afacere înfloritoare cumpararea pe nimic a drepturilor proprietarilor aflati în litigiu cu statul, ca apoi casele sa fie obtinute de la stat printr-un circuit de complicitati mafiote“


(957 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Săptămâna Financiară

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Săptămâna Financiară:

Punct final in razboiul chiriasi vs proprietari | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.