Luni, 13 Iulie 2009 - 05:16 AM Aleg.RO: Gatej explica cum a ajuns la Cotroceni: Am dat un interviu cu seful statului

Publicat de: ---

ziarulfinanciar  Alexandra Gatej, 44 de ani, fost presedinte al Unilever, a ajuns consilier prezidential in urma unui interviu, "ca unul normal de angajare", dupa cum spune ea, cu seful statului Traian Basescu la Cotroceni .

Gatej a fost numita vineri in functia de consilier prezidential la noul infiintat departament pentru Mediul de Afaceri Intern si International.
Ea nu a dat detalii despre contextul numirii ei in functie sau despre eventuale atributii: "Voi vorbi despre atributiile mele incepand de miercuri, cand imi voi prelua efectiv functia la Cotroceni", a spus Gatej.
Ea spune ca este un semnal extrem de bun pentru mediul de afaceri faptul ca seful statului a chemat-o la Cotroceni:
"Este foarte bine, este foarte multa nevoie de dialog acum cu mediul de afaceri", a spus ea, intr-o discutie cu ZF. Alexandra Gatej afirma ca munca pe care a depus-o in mediul privat si experienta ei o recomanda pentru aceasta pozitie in administratia prezidentiala.
Numirea fostului manager la Cotroceni a fost o surpriza si pentru ceilalti consilieri, unii dintre ei afland abia vineri ca vor avea o noua colega, spun surse de la Palat. Venirea ei in echipa presedintelui este interpretata de consilieri ca un semnal de apropiere al sefului statului de mediul de afaceri, greu incercat de criza financiara in ultimul an. Ce va face Gatej la Cotroceni
In atributiile unui consilier prezidential intra expertiza pe care o ofera sefului statului in domeniul in care consilierul este specializat, participarea la sedinta zilnica cu ceilalti consilieri si cu seful statului, unde se decide care este modul in care presedintele se va raporta la evenimentele zilei. De asemenea, un consilier prezidential il va insoti pe seful statului la intalnirile oficiale si ii va "construi" un punctaj pe domeniul in care este specializat, pentru discursurile sau luarile de pozitie publice. Este de asteptat, asadar, ca Gatej sa mijloceasca pentru Basescu un canal de comunicare cu businessmanii, care in ultimele zile au acuzat Guvernul, dar si celelalte institutii ale statului de nepasare si de lipsa de intelegere pentru afacerile lor. Cum vad oamenii de afaceri numirea unuia de-al lor la Presedintie
Dragos Dinu, fostul CEO al A&D Pharma, spune ca numirea fostului sef al Unilever la Cotroceni este o surpriza. "Eu sper ca numirea ei sa fie in masura sa ajute oamenii de afaceri si nu doar o lovitura de imagine", afirma Dinu. El spune ca pozitia de consilier prezidential este una delicata, dar va depinde foarte mult si de Alexandra Gatej modul in care va fructifica aceasta numire. "Astept sa vad primele reactii, primele iesiri publice inainte de a comenta mai multe. Dar ca principiu este binevenit", mai spune Dinu.
Mihai Ghyka, fost director executiv la InBev, spune ca numirea Alexandrei Gatej la la Cotroceni onoreaza, in pri-mul rand, Administratia Prezidentiala. "Acest lucru arata ca macar din cand in cand, in politica romaneasca, se cauta oameni competenti, chiar daca neinregimentati politic".
Mihai Georgescu, managing director la Wrigley, care este si membru PNL, spune ca Alexandra Gatej a acumulat o experienta "extraordinara" ca presedinte al Unilever. "Sper ca aceasta experienta sa o ajute in aceasta pozitie", spune Georgescu.
Alin Tapalaga, director general al Porsche Inter Auto, a salutat numirea Alexandrei Gatej la Cotroceni, pentru ca ea va putea impune "reguli si rigori" specifice mediului de afaceri in administratia publica.
"Numirea ei este un plus, este cu siguranta un lucru bun pentru mediul privat, totusi nu cred ca va face schimbari majore, pentru ca ea a trecut pe functia de consilier prezidential, si nu pe cea de presedinte." Tapalaga spune ca sunt multe lucruri de discutat cu administratia si gaseste scuze guvernantilor, deoarece "in momente de criza e greu sa gasesti decizia potrivita". Spune ca nu i s-a propus sa lucreze in administratie si nici nu i-ar placea: "Imi place aici, afacerile imi dau stabilitate".
Dan Ioan Popp, directorul Impact, este sceptic in privinta sanselor de reusita ale Alexandrei Gatej. "Cu o floare de genul asta, foarte frumoasa de altfel, nu se face primavara. (É) Ar trebui 50 de consilieri, nu doar unul", spune el. Ceea ce vrea el de la administratie este un dialog real, de substanta, pentru ca pana acum obiceiul a fost ca mediul de afaceri sa vina cu solutii, iar Guvernul sa nu le bage in seama. "Am tot participat la intalniri cu oamenii de stat, dar este un anumit trend: noi vorbim, iar ei se fac ca ne asculta si lucrurile acestea trebuie schimbate". De aceea, insista el, "in business se face aritmetica, nu politica" si la acest aspect ar trebui sa lucreze noul consilier pe probleme de afaceri al presedintelui Traian Basescu. Ce crede fostul presedinte Emil Constantinescu
Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, spune ca importanta consilierilor este colosala, dar ea trebuie dublata de capacitatea presedin-telui de a folosi expertiza care i se ofera.
"Calitatea consilierilor este funda-mentala, la fel ca si capacitatea lor manageriala. Eu am preluat o tara (in 1996 cand a ajuns presedinte - n.n.) la pa-mant, dar cu ajutorul lor am iesit din aceasta situatie", spune Emil Constan-tinescu. Chiar asa? Pentru ca se stie, constitutional, presedintele nu are pu-teri foarte mari.
"Tocmai asta este problema. Puterea presedintelui este cea de prestigiu. Cu cat presedintele are mai mult prestigiu, cu atat calitatea functiei devine mai importanta. Iar calitatea expertizei care i se ofera este aici de-cisiva. Traian Basescu poate sa si-l ia consilier si pe Barack Obama si tot de-geaba", spune fostul presedinte, adversar declarat al lui Traian Basescu.  


(356 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Gatej explica cum a ajuns la Cotroceni: Am dat un interviu cu seful statului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.29521512985229 seconds.